Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 64 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο κιθαρίστας των Killing Joke, Geordie Walker, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού post-punk/ goth/ industrial συγκροτήματος. Μαζί με τον Jaz Coleman, ο Walker ήταν το μόνο σταθερό μέλος των Killing Joke μέχρι και τον θάνατό του, που προέκυψε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 26 Νοεμβρίου.

Γεννημένος το 1958, ο Walker και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Newcastle του Buckinghamshire.  Μαζί με τον μπασίστα Youth, μπήκε στους Killing Joke το 1979 μετά από αγγελία που δημοσίευσαν οι Jaz Coleman και Paul Ferguson στο περιοδικό Melody Maker, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Θες να γίνεις μέλος των Killing Joke; Το εννοούμε φίλε. Απόλυτη εκμετάλλευση, απόλυτη έκθεση, απόλυτη ανωνυμία. Ψάχνουμε για μπάσο και lead κιθάρα». Σύντομα ο ίδιος μετακόμισε στο ίδιο σπίτι με τη μπάντα.

Οι Killing Joke έδωσαν την πρώτη τους συναυλία τον Αύγουστο του 1979 και ανέφεραν τότε ως επιρροές τους τους Adam Ant, Lee “Scratch” Perry και Public Image Ltd.. Μετά από ένα EP το 1979, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον ντεμπούτο ομώνυμο δίσκο του το 1980.

Μέσα στα ’80s θα ακολουθούσαν επιτυχημένες δουλειές τους, όπως το What’s THIS For…! του 1981 και το Revelations του 1982 με συμμετοχή του Conny Plank. Εκείνη την περίοδο, ο Jaz Coleman μετακόμισε στο Reykjavik της Ισλανδίας επικαλούμενος φόβους για την έλευση της Αποκάλυψης. Ο Walker και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος κυκλοφόρησαν τότε το “Empire Song” και το ερμήνευσαν στην εκπομπή Top of the Pops με τη βοήθεια ενός roadie, που εμφανίστηκε με στολή μελισσοκόμου στη θέση του Coleman. Walker και Ferguson έφυγαν σύντομα για την Ισλανδία για να βρεθούν μαζί με τον Coleman ξανά.

Το 1983 το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον δίσκο Fire Dances, ενώ το 1985 στο Night Time θα έρχονταν τα hit singles σαν το “Love Like Blood” και “Eighties”. Η Virgin Records θα έσπαγε το συμβόλαιό της μαζί τους μετά το Brighter Than a Thousand Suns του 1986 και το Outside the Gate του 1988. Το 1994 ωστόσο θα κυκλοφορούσαν έναν από τους πιο επιτυχημένους δίσκους τους στην Pandemonium, εν μέσω της έκρηξης του industrial rock. Την ίδια χρονιά θα ερχόταν και το Democracy. Το 2003 θα κυκλοφορούσαν έναν ομώνυμο δίσκο ξανά, σε παραγωγή του Andy Gill των Gang of Four και με τον Dave Grohl στα drums. Στα ’00s και ’10s κυκλοφόρησαν επίσης αρκετούς ακόμη δίσκους.

Ο Walker θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του σκληρού ήχου όλων των εποχών, με καλλιτέχνες όπως ο Kevin Shields και ο Jimmy Page να έχουν δηλώσει κατά καιρούς τον θαυμασμό τους στο πρόσωπό του. Είναι επίσης γνωστό ότι οι Nirvana δανείστηκαν επί της ουσίας τη χαρακτηριστική μελωδία του “Come As You Are” από το “Eighties”.

Πέρα από τους Killing Joke, ο Walker συμμετείχε και στα συγκροτήματα Murder, Inc. και Damage Manual.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured