Αποκαλύφθηκε μετά από μεγάλη αναμονή το τελευταίο μουσικό κομμάτι των Beatles με τίτλο “Now and Then”, που έρχεται για να προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα στο μουσικό στερέωμα. Κι αυτό καθώς πρόκειται επί της ουσίας για μια ηχογράφηση που παίρνει σήμερα σάρκα και οστά ως πλήρες κομμάτι χάρη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, το κομμάτι επικεντρώνεται σε φωνητικά του John Lennon που ανασύρθηκαν από το αρχείο των θρυλικών Σκαθαριών το μακρινό πλέον 1994. Το 1995, Paul McCartney, Ringo Starr και George Harrison αποφάσισαν να εργαστούν για την αποκατάστασή του εν μέσω της δουλειάς τους στα “Real Love” και “Free as a Bird”, πατώντας στο εν λόγω demo για να κυκλοφορήσει κανονικά. Όμως η κακή ποιότητα της ηχογράφησης έκανε τότε τα σχέδια των μελών του συγκροτήματος να αφήσουν στην άκρη το project.

«Όταν ξεκινήσαμε το “Now and Then”, ήταν πολύ δύσκολο γιατί ο John ήταν κρυμμένος με έναν τρόπο», δήλωσε ο Starr στην ταινία μικρού μήκους που συνοδεύει το official release. Ο McCartney εξήγησε με τη σειρά του ότι στο ηχητικό που είχαν στη διάθεσή τους οι Beatles, το πιάνο έκοβε επί της ουσίας τα φωνητικά του Lennon.

Όλα αυτά άλλαξαν όμως όταν οι McCartney και Starr γνώρισαν την περασμένη χρονιά την τεχνολογία του ΑΙ, στην οποία τους σύστησε ο Peter Jackson και η ομάδα του στα πλαίσια της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ Get Back. Τότε ήταν που πάρθηκε η απόφαση να ξαναδουλέψουν το κομμάτι, εκμεταλλευόμενοι τις νέες δυνατότητες audio engineering που αυτή προσφέρει σήμερα.

«Ο μπαμπάς μου θα το λάτρευε, γιατί δεν ντράπηκε ποτέ να πειραματιστεί με την τεχνολογία ηχογραφήσεων», δήλωσε ο Sean Ono Lennon στην ίδια ταινία μικρού μήκους.

Το team που εργάστηκε στην αποκατάσταση του κομματιού απομόνωσε τα φωνητικά του Lennon, και έτσι McCartney και Starr συνέχισαν εκμεταλλευόμενοι και τη δουλειά που είχε ήδη γίνει από τον Harrison το 1995.

Το επίσημο music video του κομματιού θα κυκλοφορήσει αύριο, 3 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Peter Jackson.

Σήμερα, ακούστε το “Now and Then” και ευχαριστήστε την τεχνητή νοημοσύνη για ένα απρόσμενο δώρο από τα αγαπημένα Σκαθάρια.

rs354_beatles_nat_large

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured