Ναταλία Πετρίτη

Πέθανε στα 56 του χρόνια ο τραγουδιστής των Smash Mouth, Steve Harwell, ο οποίος και είχε νοσηλευτεί πρόσφατα με ηπατική ανεπάρκεια. Ο μουσικός υπέφερε παράλληλα από μυοκαρδιοπάθεια και εγκεφαλοπάθεια Wernicke.

Γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου του 1967 στη Santa Clara της California, ο Steven Scott Harwell ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική ως rapper. Το group του, Freedom of Speech (F.O.S.), ηχογράφησε ένα κομμάτι με τίτλο “Big Black Boots”, το οποίο και του προσέφερε την απαραίτητη δημοφιλία για να αποκτήσει έναν manager, προτού ο ίδιος στραφεί στο alternative rock.

Ο Harwell δημιούργησε τους Smash Mouth το 1994, συνεργαζόμενος με τον drummer Kevin Coleman, τον κιθαρίστα Greg Camp και τον μπασίστα Paul De Lisle. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Fush Mu Yang, κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα και περιείχε το single “Walkin’ on the Sun”. Αυτό έφτασε μέχρι και το No.2 του Billboard Hot 100 και το No. 1 του Modern Rock chart.

Το συγκρότημα ξεκίνησε παίζοντας ska punk, όμως το Astro Lounge του 1999 αποτέλεσε μια πιο pop στροφή του. Το single “All Star” έγινε μεγάλο hit της εποχής, ενώ μαζί με τη διασκευή του “I’m a Believer” των Monkees συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Shrek.

Ο Harwell κυκλοφόρησε επτά δίσκους με τους Smash Mouth και το συγκρότημα απέκτησε μεγάλη δημοφιλία χάρη στα covers που έκανε σε καλλιτέχνες όπως οι Sherman Brothers, Kinks και Ramones.

Ο Harwell δημιούργησε ένα πολύτιμο fund ιατρικής έρευνας στη μνήμη του γιου του Presley, ο οποίος και πέθανε από λευχαιμία το 2001, ενώ συγκέντρωσε και $15,000 και το παιδικό νοσοκομείο St. Jude.

Ο καλλιτέχνης έδινε μακροχρόνια μάχη με τον αλκοολισμό, ενώ τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εμφανίστηκαν το 2013.

Μετά από δύο προβληματικές εμφανίσεις των Smash Mouth το 2020 και 2021, με τον ίδιο να χαιρετά ναζιστικά εμφανώς μεθυσμένος, ο Harwell ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το συγκρότημα λόγω φυσικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Αντικαταστάθηκε από τον Zach Goode.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured