Ναταλία Πετρίτη

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη (24/05) και σε ηλικία 83 ετών, η θρυλική τραγουδίστρια Tina Turner, που άφησε για πάντα το σημάδι της στον χώρο της μουσικής.

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από τον εκπρόσωπό της, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η Tina Turner, η Βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll, πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών, μετά από μακρά ασθένεια, στο σπίτι της στο Kusnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο».

Η Turner αντιμετώπιζε πολλαπλά σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων καρκίνο, εγκεφαλικό και νεφρική ανεπάρκεια.

Γεννήθηκε το 1939 ως Anna Mae Bullock στο Nutbush του Tennessee, στις 26 Νοεμβρίου του 1939.
Η καριέρα της ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, ενώ το 1960, ο σύντροφός της και συνεργάτης της Ike Turner άλλαξε το όνομά της σε Tina Turner. Στο τέλος της δεκαετίας του '70 ξεκίνησε τη σόλο καριέρα της.

Η Turner παντρεύτηκε τον Ike το 1962 και ο γάμος τους έληξε το 1978. Σύμφωνα με όσα η ίδια εξομολογήθηκε στην αυτοβιογραφία της, ο σύζυγός της υπήρξε βίαιος και την κακοποιούσε συχνά, πράγμα που εκείνη αποκάλυψε μέσα από την αυτοβιογραφία της I, Tina (1986) χρόνια αργότερα. Μετά από το διαζύγιο, η Turner κυριολεκτικά άνθισε, με την καριέρα της να απογειώνεται και την παγκόσμια αναγνώριση να έρχεται σύντομα.

Κατά τη μακρά της πορεία απέσπασε 12 βραβεία Grammy, εκ των οποίων τα 3 είναι τιμητικά. Επίσης, έχει εισαχθεί μαζί με τον Ike Turner στο Rock and Roll Hall of Fame και έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Hollywood και στο St. Louis Walk of Fame. To 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Kennedy.

Η Turner δοκιμάστηκε επίσης στην υποκριτική, έχοντας εμφανιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αλλά και ως προσκεκλημένη σε ντοκιμαντέρ.

Υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες στον κόσμο, με πωλήσεις άνω των 200 εκατομμυρίων δίσκων και singles παγκοσμίως, ενώ, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, έχει πουλήσει τα περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις ασθένειες που η ίδια αντιμετώπισε, υπήρξαν παράλληλα τραγικά για την Turner, καθώς το 2018 ο γιος της Craig αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι. Το 2022 θα αυτοκτονούσε και ο γιος της Ronnie.

Η καριέρα και οι επιτυχίες της Tina Turner

Η Tina Turner έζησε σχεδόν σε όλες τις νοτιοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και ξεκίνησε να τραγουδά στις τοπικές gospel χορωδίες. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1958 ως τραγουδίστρια με το συγκρότημα Kings of Rhythm του Ike Turner, αρχικά κάνοντας ηχογραφήσεις με το όνομα Little Ann. Η πρώτη εμφάνισή της στο κοινό με το όνομα Tina Turner πραγματοποιήθηκε το 1960 ως μέλος του συγκροτήματος Ike & Tina Turner Revue. Ακολούθησε η επιτυχία με μια σειρά από σημαντικά hits συμπεριλαμβανομένων των "A Fool in Love", "River Deep – Mountain High" (1966), "Proud Mary" (1971) και "Nutbush City Limits" (1973)

Η Turner μεγάλωσε ως βαπτίστρια, όμως ασπάστηκε τον βουδισμό το 1971 χάρη στον ψαλμό Nam Myoho Renge Kyo, για τον οποίο η Turner έχει αναφέρει ότι την έχει βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές της ζωής της.

Μετά το διαζύγιό της από τον Ike την δεκαετία του 1980, η Turner έκανε μια ηχηρή επιστροφή στην δισκογραφία με αρκετά hits, ξεκινώντας στα τέλη του 1983 με το single "Let's Stay Together", ενώ ακολούθησε το 1984 η κυκλοφορία του πέμπτου σόλο δίσκου της με τίτλο Private Dancer, που έγινε παγκόσμια επιτυχία. Ο δίσκος περιλάμβανε το κομμάτι "What's Love Got to Do with It", που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της Turner και η ίδια κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy, μεταξύ των οποίων του Δίσκου της Χρονιάς.

Η σόλο επιτυχία της συνεχίστηκε καθ' όλη την δεκαετία του 1980 και του 1990 με πλατινένιους δίσκους συμπεριλαμβανομένων των Break Every Rule και Foreign Affair αλλά και με singles όπως τα "We Don't Need Another Hero (Thunderdome)", "Typical Male", "The Best", "I Don't Wanna Fight" και "GoldenEye", το ομώνυμο κομμάτι για την ταινία James Bond (1995).

Το 1993 θα κυκλοφορούσε η ταινία What's Love Got to Do with It, μια βιογραφική απόπειρα που πρόεκυψε από την αυτοβιογραφία της, η οποία κυκλοφόρησε μαζί με ένα δικό της soundtrack album.

Η υποκριτική καριέρα της Turner σημαδεύτηκε από ρόλους όπως αυτός της Acid Queen στο ροκ μιούζικαλ Tommy (1975), του πρωταγωνιστικού ρόλου στην ταινία δράσης Mad Max Beyond Thunderdome (1985) μαζί με τον Mel Gibson, αλλά και έναν ρόλο στην ταινία Last Action Hero (1993).

Το 2008 η Turner επέστρεψε στην μουσική μετά από ένα σύντομο διάλειμμα με την σειρά συναυλιών Tina!: 50th Anniversary Tour, μια από τις πιο επιτυχημένες μουσικές περιοδείες για το 2008–09. 

Το 1993, τα World Music Awards αναγνώρισαν την προσφορά της στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία και της απένειμαν το βραβείο Legend Award. Το 2000 η Turner έγινε η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες συναυλίες μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ των οποίων 25 συναυλίες στην Wembley Arena και 5 συναυλίες στο Wembley Stadium (τρεις το 1996 και δυο το 2000). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο Τop 40 επί έξι συναπτές δεκαετίες, ενώ πιο συγκεκριμένα, σε αυτό έχουν συμπεριληφθεί 34 επιτυχίες της. Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την Turner στην 63η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 17η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Το 1991, η Turner εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 2014 έλαβε το βραβείο Soul Music Hall of Fame Lifetime Achievement.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured