Ναταλία Πετρίτη

Σε ηλικία 62 ετών έφυγε από τη ζωή ο Mark Stewart, τραγουδιστής του θρυλικού post-punk act, The Pop Group.

Ο Stewart ίδρυσε τους Pop Group όσο ο ίδιος ήταν έφηβος, μαζί με τον κιθαρίστα John Waddington, τον μπασίστα Simon Underwood, τον κιθαρίστα/σαξοφωνίστα Gareth Sager και τον drummer Bruce Smith. Εμπνευσμένοι από το πρώτο κύμα του punk, οι Pop Group εξερεύνησαν παράλληλα τα μουσικά είδη της dub, free jazz και funk, δημιουργώντας έναν μοναδικό ήχο στο post-punk genre που θεωρείται ιστορικής σημασίας για τη σκηνή. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο δίσκους, το Y του 1979, όπως και το For How Much Longer Do We Tolerate Mass Murder? του 1980, προτού διαλυθεί το 1981.

Τρεις δεκαετίες αργότερα, οι Stewart, Sager και Smith επανένωσαν τους Pop Group, πραγματοποιώντας μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015. Το trio βρέθηκε επίσης στο studio με τον παραγωγό Paul Epworth για τον πρώτο του δίσκο μετά από 35 χρόνια, το Citizen Zombie. Στη συνέχεια προχώρησαν σε ένα extensive reunion tour που κράτησε από το 2016 ως το 2017.

Οι Pop Group επηρέασαν σημαντικότατους μουσικούς τις επόμενες δεκαετίες από τον σχηματισμό τους, όπως οι Nine Inch Nails, Sonic Youth, Primal Scream και Nick Cave. Ο τελευταίος μάλιστα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι μια συναυλία τους του άλλαξε τη ζωή για πάντα.

Ο Stewart πέρα από τους Pop Group κυκλοφόρησε μια σειρά από solo δίσκους κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ συνεργάστηκε με τους Trent Reznor, Massive Attack, Tricky, Richard Hell και The Bug. Το πιο πρόσφατο project του με τίτλο VS κυκλοφόρησε το 2022.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured