Ναταλία Πετρίτη

Για τις ζωντανές του εμφανίσεις ως κομμάτι της διαδικασίας του πένθους του μίλησε πρόσφατα ο Nick Cave, σε μια συνέντευξή του στους New York Times με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου του Faith, Hope and Carnage. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στην υποστήριξη που έχει εισπράξει από το κοινό του στις συναυλίες του, όσο ο ίδιος προσπαθεί να ξεπεράσει τον χαμό των δύο γιών του, Arthur Cave και Jethro Lazenby.

«Όταν πέθανε ο Arthur, βρέθηκα στο πιο σκοτεινό μέρος που μπορεί να φανταστεί κανείς, από όπου ήταν σχεδόν αδύνατο να δω κάτι πέρα από την απόγνωση», ανέφερε ο Cave. Ο ίδιος δήλωσε στη συνέντευξη ότι εκείνος και η σύζυγός του, Susie, κατάφεραν να βγουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν χάρη στις επιστολές που έλαβε από τους θαυμαστές του.

Ο Cave συνέχισε στη συνέντευξη αναφερόμενος στις ζωντανές του εμφανίσεις έπειτα από τον θάνατο του Arthur. «Η φροντίδα από το κοινό με έσωσε», εξηγεί ο ίδιος. «Βοηθήθηκα σε τεράστιο βαθμό από το κοινό μου, και, όταν παίζω τώρα, αισθάνομαι ότι είναι σαν να τους επιστρέφω κάτι πίσω. Ό,τι κάνω σε καλλιτεχνικό επίπεδο είναι να ξεπληρώνω στην πληρότητά του ένα χρέος».

«Ο άλλος μου γιος έχει πεθάνει. Είναι δύσκολο να μιλώ γι’ αυτό, όμως οι συναυλίες από μόνες τους και αυτή η πράξη αμοιβαίας υποστήριξης με σώζει. Ο κόσμος λέει, πώς μπορείς να βγαίνεις σε περιοδεία; Όμως για μένα είναι το ακριβώς αντίθετο. Πώς θα μπορούσα να μην;».

Αργότερα στη συνέντευξη, ο Cave ερωτήθηκε σχετικά με το πώς μαθαίνει να προσπαθεί να προχωρήσει στη ζωή έπειτα από τον θάνατο το Jethro νωρίτερα μέσα στο 2022. «Δεν ξέρω πώς να το πω αυτό, αλήθεια, όμως ξέρω ότι υπάρχει μια διέξοδος», απάντησε ο μουσικός.

«Δεν επιθυμώ όλα όσα συζητώ και όλα όσα είμαι να περιστρέφονται γύρω από αυτές τις απώλειες, όμως αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω στους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση πένθους – και είναι εκατοντάδες αυτοί που έχουν γράψει στο Red Hand Files — ότι υπάρχει διέξοδος».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που γράφουν, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στο πρώιμο πένθος τους, απλώς δεν μπορούν να καταλάβουν για τι πράγμα μιλώ σε σχέση με αυτό. Ξέρω ακριβώς πώς αισθάνονται. Το καταλαβαίνω μετά τον Jethro».

Ο γιος του Nick Cave, Arthur, πέθανε το 2015 έπειτα από πτώση από έναν λόφο στην περιοχή Ovingdean κοντά στο Brighton της Αγγλίας. Τον περασμένο Μάιο, ο 31χρονος γιος του, Jethro Lazenby, επίσης βρέθηκε νεκρός κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Το νέο βιβλίο του Cave, Faith, Hope and Carnage, πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου και βασίζεται σε συνεντεύξεις διάρκειας 40 ωρών μεταξύ του ίδιου και του δημοσιογράφου του Observer, Seán O’Hagan. Το βιβλίο επικεντρώνεται στην προσωπική ζωή και την οπτική του Cave κατά τη διάρκεια των έξι ετών μετά τον θάνατο του Arthur. Ο Cave έχει επίσης ηχογραφήσει τη διήγηση του βιβλίου για την audiobook εκδοχή αυτού.

Φωτογραφία: Νίκος Ζαραγκόπουλος (από το Release Athens 2022)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured