Ναταλία Πετρίτη

Το γεγονός ότι παραλίγο το εμβληματικό Haçienda να χτιστεί σε μια αποθήκη του Castlefield, δήλωσε ο συνιδρυτής του, Alan Erasmus.

Το ιστορικό club άνοιξε τις πόρτες του το 1982 από τον Erasmus και τους συνεργάτες του από τη Factory Records, Tony Wilson, Rob Gretton, Martin Hannett και Peter Saville, ενώ αυτό χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το label και τους New Order. Το Haçienda έστεκε στη Whitworth Street West του Manchester μέχρι το κλείσιμό του το 1997.

Μιλώντας στην Manchester Evening News για την 40η επέτειο από το άνοιγμά του, ο Erasmus – ο οποίος τότε ήδη βρισκόταν πίσω από το Russell Club του Hulme –  ανέφερε ότι είχε ασκήσει πιέσεις ώστε το club να ανοίξει αλλού, αλλά και ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Hannett είχαν ψηφήσει ενάντια στην τοποθεσία όπου τελικά άνοιξε.

«Εγώ και ο Martin δεν θέλαμε να το κάνουμε για μια σειρά από λόγους – ο Martin επειδή ήθελε να επενδύσει σε υπολογιστές και άλλες τεχνολογίες και εγώ επειδή έτρεχα το Russell Club εκείνη την περίοδο και έβλεπα τα προβλήματα που θα είχαμε με συμμορίες και ναρκωτικά που τότε οργανώνονταν όλο και περισσότερο. Από εκείνη τη σκοπιά, προέβλεπα ότι θα είχαμε προβλήματα».

Η τοποθεσία που ο Alan Erasmus προτιμούσε ήταν αυτή του Bridgewater’s Warehouse στο Castlefield. «Είχα βρεθεί στο Plan K των Βρυξελλών, που ήταν μια παλιά αποθήκη ζάχαρης, υπήρχαν πολλά διαφορετικά επίπεδα, πολλαπλοί χώροι για ταινίες και μουσική – και αυτό ήταν εκείνο που έβλεπα ότι μπορούσε να συμβεί και στο  Bridgewater’s Warehouse για το Hacienda» ανέφερε ο ίδιος.

Ο ίδιος συνέχισε: «Ήταν ιδανικό, ολόκληρο το μέρος έβγαζε ένα μαγικό συναίσθημα που ακόμα βγάζει, με εκείνη την όμορφη γέφυρα εκεί, να που έπρεπε να έχει χτιστεί το Hacienda. Όμως ο Rob και ο Tony δεν έπιαναν αυτό που έλεγα και δεν ψήφισαν την πρότασή μου. Ο Jimmy Ramsbottom το αγόρασε νομίζω για £25,000 – είχα εκνευριστεί τόσο πολύ».

Ο Ramsbottom τελικά εξέλιξε όλη την τοποθεσία, οδηγώντας σε συνολική ανάπλαση της περιοχής. Σήμερα αυτή στεγάζει πληθώρα από bars, εστιατόρια, αλλά και γραφεία.

Ο τόπος όπου αποφασίστηκε τελικά να ανοίξει το Haçienda κατεδαφίστηκε το 2002, και εκεί στέκει σήμερα ένα συγκρότημα κατοικιών. Για την 40ή επέτειο από το άνοιγμά του, ένα rave διεξήχθη στο υπόγειο γκαράζ του με προσκεκλημένους και τους σημερινούς ενοίκους του κτίσματος.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured