Ναταλία Πετρίτη

Για τη στάση του Spotify τοποθετήθηκε πρόσφατα ο θρυλικός leader των Talking Heads, David Byrne, σχετικά με τη στήριξή της πλατφόρμας streaming στον Joe Rogan και το αμφιλεγόμενο podcast του ίδιου.

Νωρίτερα μέσα στο 2022, ο Rogan και το Spotify εισέπραξαν σφοδρές κριτικές σχετικά με την παραπληροφόρηση που μετέδιδαν στο εν λόγω podcast με τίτλο The Joe Rogan Experience, καθώς σε αυτό φιλοξενούνταν συστηματικά πρόσωπα και φορείς στενά συνδεδεμένοι με το αντιεμβολιαστικό κίνημα για τον κορωνοϊό. Η κίνησή τους αυτή είχε οδηγήσει τότε στο να αφαιρέσουν πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Neil Young και η Joni Mitchell, τη μουσική τους από την πλατφόρμα.

Ο Byrne, ο οποίος και το 2013 είχε εκφράσει δημόσια την κριτική του σχετικά με την «ελεημοσύνη» που εισπράττουν οι καλλιτέχνες για τα δικαιώματά τους στην πλατφόρμα (αναφέροντας μάλιστα τότε πως είχε αφαιρέσει πολλή από τη μουσική του από αυτήν), μοιράστηκε τις σκέψεις του για το τωρινό σκάνδαλο του Spotify, σε συνέντευξή του με τον Guardian.

«Υπάρχουν όλα αυτά τελευταία για τις πλατφόρμες που έχουν… ας πούμε αμφιλεγόμενο περιεχόμενο και δημοσιεύουν παραπληροφόρηση ή κατάφορα ψέματα ή… όχι ακριβώς hate speech, αλλά πράγματα που κάνουν πολλούς καλλιτέχνες να νιώθουν αμηχανία» ανέφερε ο Byrne.

«Και είναι πολύ δύσκολο το να κάνεις το οτιδήποτε για να περιοριστεί, εκτός αν είσαι ο Drake ή η Taylor Swift, ή ένας καλλιτέχνης αυτής της συνομοταξίας. Είναι πολύ δύσκολο για τους υπόλοιπους από εμάς να ασκήσουμε επιρροή».

Ο Byrne πρόσθεσε: «Μια σειρά από μεγάλοι, πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες τα πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά πολλοί άλλοι – ιδιαίτερα οι ανερχόμενοι – δυσκολεύονται πολύ με αυτό. Υπήρξε μια περίοδος που σκέφτηκα, «Ω, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για πολλούς καλλιτέχνες», ιδιαίτερα με την Spotify “freemium” λειτουργία».

Παρακολούθησα την Taylor Swift που πήγε στην Apple και είπε: «Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό: δεν μπορείτε να έχετε μια freemium λειτουργία που θα κρατήσει για πάντα». Και εκείνη – εννοώ, να είναι καλά, πραγματικά – οδήγησε στην αλλαγή της πολιτικής τους. Που νομίζω πως ήταν γενναίο εκ μέρους της και καλό για όλους τους υπόλοιπους από εμάς» συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured