Ναταλία Πετρίτη

Την προμήθεια που κρατούν τα μουσικά venues από την πώληση merch των εμφανιζόμενων συγκροτημάτων σχολίασαν ο Tim Burgess των Charlatans και το πρώην μέλος των New Order και επιτυχημένος σόλο μουσικός, Peter Hook, με τον Burgess μάλιστα να σχολιάζει ότι «ολόκληρο το σύστημα χρειάζεται να αλλάξει».

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο Tim Burgess συνεχάρη με ανάρτησή του στο Twitter όλα τα μουσικά venues που δεν κρατούν κάποιο ποσοστό από τις πωλήσεις merch των συγκροτημάτων που εμφανίζονται σε αυτά.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τους Charlatans», εξήγησε ο ίδιος. «Σχετίζεται με όλες αυτές τις μπάντες που χρειάζονται αυτό το εισόδημα από τις πωλήσεις του merch για να επιβιώσουν. Μερικά μέρη κρατούν το 25% από αυτές. Το ¼ της τιμής πώλησης. Το βινύλιο δεν έχει καν τόσο μεγάλο περιθώριο κέρδους!», ανέφερε ο καλλιτέχνης.

Ο Burgess συνέχισε αναφέροντας ότι ο ίδιος δεν κατηγορεί μόνο τα venues για την πρακτική αυτή. «Συχνά υπάρχει μια εντελώς διαφορετική εταιρία παραχώρησης με την οποία συνεργάζεται το εκάστοτε venue, ως τμήμα ενός συμβολαίου. Μπορεί δηλαδή ένα παιδί που δεν έχει ακούσει καν το συγκρότημα να βρεθεί να πουλάει το merch του, ενώ το άτομο που το συγκρότημα έχει θέσει ως υπεύθυνο πώλησης του merch στις συναυλίες του να χρειάζεται να αποσυρθεί για εκείνη την εμφάνιση».

«Ολόκληρο το σύστημα χρειάζεται να αλλάξει», έγραψε ο Burgess, συμπληρώνοντας ότι πολλοί venue managers, αλλά και το προσωπικό τους, είναι εξίσου δυσαρεστημένοι με την κατάσταση, ενώ πολλές φορές δεν γνωρίζουν καν τι γίνεται με τα χρήματα αυτά που πάνε στις εταιρίες παραχώρησης.

Ο Burgess στη συνέχεια tag-αρε την O2, ρωτώντας αν είναι ενήμερη για την κατάσταση, προτείνοντας εμφανώς ενοχλημένος «οι μπάντες να ζητήσουν το ποσοστό τους από τα έσοδα του μπαρ».

Στη συνέχεια των αναρτήσεων του Burgess, ο Peter Hook μοιράστηκε και ο ίδιος τις σκέψεις του πάνω στην προμήθεια που εισπράττουν τα venues από το band merchandise.

«Έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια και υποστηρίζω πλήρως την ανάγκη να αλλάξει αυτή η πρακτική», ανέφερε. Ο ίδιος μάλιστα κατηγόρησε πολλά venues ότι δεν αφαιρούν καν τον ΦΠΑ από τον τζίρο προτού εισπράξουν το μερίδιό τους.

«Νομίζω ότι αν η προμήθεια προέκυπτε από το πραγματικό κέρδος και όχι από τον τζίρο, θα ήταν πολύ πιο δίκαιο. Ενώ τα συγκροτήματα προφανώς πληρώνονται για να εμφανιστούν σε έναν χώρο, ο χώρος αυτός εισπράττει κέρδος από το μπαρ, τη γκαρνταρόμπα, πολλές φορές ακόμη και από το πάρκινγκ. Το ύφος τους όταν τους ζητάς μερίδιο από αυτά είναι ανεκτίμητο!» σχολίασε επίσης ο Peter Hook.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured