Ναταλία Πετρίτη

Ένα μήνυμα σχετικά με την εξοργιστική αθώωση του Kyle Rittenhouse από το αμερικανικό δικαστήριο δημοσίευσαν οι Rage Against The Machine, οι οποίοι ανέκαθεν τοποθετούνταν για κοινωνικά ζητήματα και για περιπτώσεις ακραιφνούς αδικίας.

Ο 18χρονος Rittenhouse πυροβόλησε και σκότωσε δύο διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορεία του κινήματος Black Lives Matter την προηγούμενη χρονιά στην περιοχή Kenosha του Wisconsin. Ο ίδιος κατηγορείτο για τις δολοφονίες τους και για τέσσερα ακόμη κακουργήματα και κρίθηκε στις 19 Νοεμβρίου από αμερικανικό δικαστήριο αθώος και για τις πέντε κατηγορίες.  

Η δίκη του Rittenhouse έλαβε μεγάλη δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση ως προς το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Πολύς κόσμος από τον χώρο της μουσικής και γενικότερα της τέχνης τοποθετήθηκε γύρω από την απόφαση της δίκης του Rittenhouse, μεταξύ των οποίων και το δημοφιλές συγκρότημα των Rage Against The Machine.

«Τί ακριβώς ορίζεται ως αθωότητα στην Αμερική;» έγραψαν σε ανάρτησή τους στο Instagram. « Ο Tamir Rice δολοφονήθηκε από την αστυνομία επειδή έπαιζε με ένα παιχνίδι. Δεν καταδικάστηκε κανείς. Ο Ahmaud Arbery βγήκε για jogging και δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι. Ο Kyle Rittenhouse οπλίστηκε και δολοφόνησε δύο ανθρώπους που μάχονταν για την φυλετική ισότητα και δικαιοσύνη. Ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα. Αυτή είναι η λογική της ίδρυσης της Αμερικής: η λευκότητα πρέπει να τοποθετήσει τον εαυτό της στον ρόλο του θύματος ώστε να δικαιολογήσει τη βία της ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην καταπίεση. Καλώς ήρθατε στη Γη των Ελευθέρων, στο Σπίτι των Γενναίων» έγραψαν εξοργισμένοι οι RATM.

https://www.instagram.com/p/CWeoiJOhR_y/?utm_source=ig_web_copy_link

Ο κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος, Tom Morello  σχολίασε επίσης στο Tweeter: «Όταν τα δικαστήρια κάνουν αυτό για το οποίο είναι σχεδιασμένα να κάνουν και προστατεύουν ενδυναμώνοντάς την την λευκή ανωτερότητα, μην θρηνείτε, οργανωθείτε».

Άλλοι καλλιτέχνες μοιράστηκαν επίσης τις σκέψεις τους πάνω στην κατάληξη της δίκης, συμπεριλαμβανομένης της Lady Gaga, που έγραψε: «Η καταπίεση του συστήματος είναι σατανική και καταστρέφει τον κόσμο».

Η Michelle Williams των Destiny’s Child tweet-αρε ότι δεν εξεπλάγην από το νέο, ενώ ο Questlove των Roots συνέστησε στους followers του να μείνουν σπίτι και ασφαλείς, καθώς όταν τα νέα μαθεύτηκαν ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.

Η κινηματογραφίστρια, Ava DuVernay, μοιράστηκε ένα μήνυμα από τους γονείς των δολοφονημένων από τον Rittenhouse. Η ίδια tweet-αρε: «Ο John Huber και η Karen Bloom, γονείς του θύματος του δολοφόνου #KyleRittenhouse, Anthony Huber, αναφέρουν: η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει το απαράδεκτο μήνυμα ότι οπλισμένοι πολίτες μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε πόλη, να προκαλέσουν έκρηξη βίας και μετά να χρησιμοποιήσουν τον κίνδυνο που οι ίδιοι δημιούργησαν ώστε να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι πυροβολούσαν ανθρώπους μέσα στη μέση του δρόμου».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured