Πέθανε ο U-Roy, πρωτοπόρος του dancehall και εμπνευστής για το hip hop

Ο τζαμαϊκανός καλλιτέχνης ήταν 78 ετών.

news.team
news.team

Πέθανε στα 78 του χρόνια ο U-Roy, εμβληματική μορφή για τον ήχο της Τζαμάικα. Την είδηση έκανε γνωστή η Trojan Records, αν και δεν έχει αποκαλυφθεί η αιτία του θανάτου του.

Ο κατά κόσμον Ewart Beckford δεν ήταν ο πρώτος που δοκίμασε την τεχνική του toasting στο dancehall, υπήρξε ο πρώτος όμως που ηχογράφησε στο συγκεκριμένο στυλ και έτσι έγινε ο «πατέρας» του.

Έτσι, ακόμα κι αν δεν υπήρξε το δημοφιλέστερο όνομα στον ήχο του, η επιρροή του U-Roy στη reggae, το dancehall αλλά και το hip hop ήταν πολύ σημαντική, μιας και δεν «πετούσε» απλά φράσεις ανάμεσα στη μουσική, αλλά στίχους. 

Ο U-Roy γεννήθηκε το 1942 στο Κίνγκστον και έκανε πρώτη φορά DJing στα 14 του χρόνια. Ξεκίνησε επαγγελματικά την καριέρα του και το toasting το 1961 και τις πρώτες μέρες του soundsystem στην Τζαμάικα.

Στα τέλη των 60s, ο U-Roy έκανε τις πρώτες ηχογραφήσεις του και στη δεκαετία του '70 κυκλοφόρησε πολυάριθμα singles. Το flow του θεωρείται πως επηρέασε ιδιαίτερα το αμερικανικό hip hop στα πρώτα του βήματα, επιρροή που μπορεί να ακούσει κανείς και σε ένα από τα πρώτα hip hop κομμάτια, το "Rapper's Delight".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα ακόμα κομμάτι πριν έρθει το Daddy's Home.

Δείτε και ακούστε το κομμάτι στο οποίο ο Lynch βάζει το χέρι του και στην παραγωγή.

FEATURED TODAY

Misuta Go, Στάθης Καλατζής, Γιώργος Κονδύλης και Μαρία Παππά διαλέγουν την αγαπημένη τους μουσική που συνόδευσε την ιαπωνική ένατη τέχνη, όσο απολαμβάνουμε αυτή του Flying Lotus για το φρέσκο Yasuke του Netflix.

Κάθε εβδομάδα, ο Άγγελος Κλειτσίκας κάνει μια γύρα σε αναλογικά και ψηφιακά στενά κι επιλέγει στιγμιότυπα απ' όσα είδε, άκουσε, σκέφτηκε και ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί. Στο νέο του Snap(shots) καταγράφει όλα όσα τον πήγαν στην επόμενη μέρα.

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, κάπου ανάμεσα στις νέες αφίξεις στο ΚΨΜ, διαλέγει 8 δίσκους για τη σωτηρία σας.

Top