Πέθανε ο U-Roy, πρωτοπόρος του dancehall και εμπνευστής για το hip hop

Ο τζαμαϊκανός καλλιτέχνης ήταν 78 ετών.

news.team
news.team

Πέθανε στα 78 του χρόνια ο U-Roy, εμβληματική μορφή για τον ήχο της Τζαμάικα. Την είδηση έκανε γνωστή η Trojan Records, αν και δεν έχει αποκαλυφθεί η αιτία του θανάτου του.

Ο κατά κόσμον Ewart Beckford δεν ήταν ο πρώτος που δοκίμασε την τεχνική του toasting στο dancehall, υπήρξε ο πρώτος όμως που ηχογράφησε στο συγκεκριμένο στυλ και έτσι έγινε ο «πατέρας» του.

Έτσι, ακόμα κι αν δεν υπήρξε το δημοφιλέστερο όνομα στον ήχο του, η επιρροή του U-Roy στη reggae, το dancehall αλλά και το hip hop ήταν πολύ σημαντική, μιας και δεν «πετούσε» απλά φράσεις ανάμεσα στη μουσική, αλλά στίχους. 

Ο U-Roy γεννήθηκε το 1942 στο Κίνγκστον και έκανε πρώτη φορά DJing στα 14 του χρόνια. Ξεκίνησε επαγγελματικά την καριέρα του και το toasting το 1961 και τις πρώτες μέρες του soundsystem στην Τζαμάικα.

Στα τέλη των 60s, ο U-Roy έκανε τις πρώτες ηχογραφήσεις του και στη δεκαετία του '70 κυκλοφόρησε πολυάριθμα singles. Το flow του θεωρείται πως επηρέασε ιδιαίτερα το αμερικανικό hip hop στα πρώτα του βήματα, επιρροή που μπορεί να ακούσει κανείς και σε ένα από τα πρώτα hip hop κομμάτια, το "Rapper's Delight".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια κίνηση στήριξης των ανεξάρτητων μουσικών.

Ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος της αρχικής σύνθεσης της μπάντας του Bob Marley.

FEATURED TODAY

1/4 του αιώνα μουσικής πορείας, ένας νέος δίσκος (As The Love Continues), μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας των Mogwai και μαζί, το πρώτο τους νο

Ο Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο νέο του Listomania, αποχαιρετά με τη σειρά του τους Daft Punk, σκαρφαλώνοντας προς την κορυφή, με τα

Κάθε μήνα το Avopolis θα συγκεντρώνει τους δίσκους που έμειναν λίγο παραπάνω στα ακουστικά του. Τον καθόλου ήρεμο Φεβρουάριο, απολαύσαμε, μεταξύ άλλων, το ...

Top