news.team

Ένας πολύ αγαπητός καλλιτέχνης στη χώρα μας, ο Mory Kanté, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80 έκανε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη. Το "Yéké Yéké" ήταν μεγάλο ραδιοφωνικό hit και στη χώρα μας τη σεζόν 1987-88 και πανταχού παρόν σε εκπομπές και συλλογές πάσης φύσεως. Αλλά και στα '90s, ο καλλιτέχνης από τη Γουινέα ακούστηκε ξανά χάρη σε ένα techno remix που έφερε το "Yéké Yéké" σε mainstream και μη club. Μπορεί να μην είχε τα πρώιμα house στοιχεία που το έκαναν αγαπητό αρχικά, αλλά για τα club εκείνης της περιόδου ήταν ό,τι πρέπει (για να μην πούμε ότι μια χαρά ακούγεται και σήμερα).

Το σόλο ντεμπούτο του άλμπουμ, με τίτλο Courougnegne, κυκλοφόρησε το 1981. Ο δίσκος του, Akwaba Beach (1987), πέρα από τη μεγάλη εμπορική επιτυχία (περιείχε και το "Yéké Yéké"), η οποία έφερε ακόμα πιο κοντά την αφρικανική μουσική στο παγκόσμιο κοινό, ήταν ό,τι πιο ολοκληρωμένο μας έδωσε, μαζί ίσως και με το Touma του 1990. 

Ο Mory Kanté εμφανίστηκε ζωντανά και στη Γιορτή της Μουσικής του 2005 (μία από τις κορυφαίες χρονιές από πλευράς πλήθους σημαντικών ονομάτων που συμμετείχαν, αλλά και κόσμου). 

Ο ίδιος δεν ήταν μόνο τραγουδιστής, αλλά και δεξιοτέχνης μουσικός καθώς έπαιζε κόρα, όπως ονομάζεται ένας είδος αφρικανικής άρπας. Διδάχτηκε την μουσική αυτή τέχνη από την ηλικία των 7 του μόλις χρόνων για να συνεχίσει, λίγα χρόνια αργότερα, ως επαγγελματίας μουσικός.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από μέλη της οικογένειάς του, έπασχε από χρόνια ασθένεια για τις ανάγκες της θεραπείας της οποίας, μάλιστα, ταξίδευε συχνά στη Γαλλία.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured