Μάκης Μηλάτος

Κάποτε οι ήρωες της ροκ μυθολογίας ήταν αυτοί που έζησαν έντονα και έφυγαν νωρίς. Είναι ώρα να παραδεχτούμε πως οι σημερινοί μας ροκ ήρωες είναι όσοι επιβίωσαν, φτάνοντας στον πάτο και βρήκαν την δύναμη να βγουν πάλι στην επιφάνεια παίρνοντας μια βαθιά ανάσα. Αν αναζητήσουμε ένα κοινό στοιχείο σε αυτούς που επιβίωσαν, όταν αφηγούνται τις ιστορίες της σκοτεινής περιόδου τους, είναι πως η μουσική τους έσωσε τη ζωή. Αυτό λέει και ο Mark Lanegan στην αυτοβιογραφία του που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα με τίτλο: Sing Backwards and Weep (εκδόσεις White Rabbit).

Ξέρουμε πια από πάμπολες περιπτώσεις -και όχι μόνο της ροκ ιστορίας- πως η τέχνη και η δημιουργία μπορεί να σου σώσουν τη ζωή. Όταν βυθίζεσαι στο έρεβος και είσαι απελπισμένος και χαμένος, το μόνο φωτάκι που μπορεί να ανάψει στο βάθος του τούνελ είναι η τέχνη. Ευτυχώς, για τον Mark Lanegan, το φωτάκι άναψε την κατάλληλη στιγμή και τον βοήθησε να βρει κάπου να πιαστεί στην ελεύθερη πτώση του. Και μη νομίζεις πως σε αυτές τις περιπτώσεις η μουσική είναι ένα παχύ στρώμα που σε υποδέχεται σαν να πέφτεις στα πούπουλα. Πρόκειται για έναν μυτερό γάντζο που σου ματώνει τα χέρια ή σου γδέρνει την πλάτη, αλλά, είναι αυτή η πληγή που μπορεί να κάνει κάποιον, από μουσικό/θύμα της ροκ  μυθολογίας, πραγματικό καλλιτέχνη. Ρώτα τον Nick Cave να σου πει γι' αυτό...

Όσα ακολούθησαν τη σωτηρία και την επιβίωση του Mark Lanegan, βρίσκονται σε μια σειρά από υπέροχους και στοχαστικούς δίσκους που έχει ηχογραφήσει τα τελευταία χρόνια και καταγράφουν όλη αυτή τη διαδρομή και τα σκαμπανεβάσματά της. Ο πόνος, η απόγνωση, η μελαγχολία, οι δρόμοι, οι σκάρτοι άνθρωποι που σαν βδέλλες κολλάνε δίπλα σε κάθε ροκ σταρ που μπλέκει με ναρκωτικά, οι χαραμάδες αισιοδοξίας, όλα τραγουδισμένα με αυτή την μπαρουτοκαπνισμένη φωνή που, από μόνη της, λέει πόσα πολλά έχει ζήσει το άτομο.

Τώρα που όλα αυτές οι παλιές ιστορίες δεν τον σκοτώνουν πια, αλλά τον βαραίνουν και θέλει να τις μοιραστεί μαζί μας, με τον ίδιο τρόπο που μοιράζεται τα σέρτικα τραγούδια του, ήρθε η ώρα για μία αυτοβιογραφία αναμνήσεων. Ένα είναι βέβαιο. Πως ο Mark Lanegan έχει μια σπουδαία ιστορία να μας πει.

Δεν ξέρω αν είναι εποχές να ονειρευόμαστε μια ελληνική έκδοση αυτού του βιβλίου αλλά νομίζω πως θα άξιζε τον κόπο.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured