news.team

φωτογραφία: Matthew Smith

Το R&B των δεκαετιών του 1950 και 1960 άργησε ίσως να εκτιμηθεί όπως του έπρεπε από το λευκό κοινό, σήμερα όμως αναγνωρίζεται ως ο λαμπρός εκείνος διάδοχος των αμερικάνικων μπλουζ που έδωσε ώθηση τόσο στο rock 'n' roll, όσο και στη σόουλ και στη σύγχρονή του όψη, που πλέον γράφουμε ως R'n'B για να ξεχωρίζει.

Μία από τις θρυλικές ανδρικές φωνές του είδους υπήρξε και ο Andre Williams από το Bessemer της Αλαμπάμα, ο οποίος μπλέχτηκε με τη μουσική όταν πήγε να ζήσει στο Ντιτρόιτ, γενόμενος τραγουδιστής των 5 Dollars -στη συνέχεια ωστόσο το σχήμα έγινε Andre Williams & Τhe Don Juans, ενώ υπήρξαν και ευδιάκριτες σόλο κυκλοφορίες σαν το "Bacon Fat" (1957) και το "Jail Bait" (1957), οι οποίες και έχτισαν τη φήμη του ως τραγουδιστή.

Η δεκαετία του 1960 έφερε κατόπιν τις πρώτες μικροεπιτυχίες σε παναμερικανικό επίπεδο, πρώτα το "Rib Tip's" το 1966 (Η.Π.Α. #94), κατόπιν το "Pearl Time" το 1967 (Η.Π.Α. #90), οι οποίες ωστόσο θα ήταν τελικά και οι μόνες του, αν και το όνομά του συνέχισε να διακρίνεται στο R&B στερέωμα.

Ως τη δεκαετία του 1980, τα πράγματα είχαν εμφανώς πάρει την κατιούσα για τον Williams, ο οποίος σε κάποια φάση είχε πια χάσει όλα του τα χρήματα λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά, όπως και το σπίτι του, με αποτέλεσμα να καταλήξει άστεγος στους δρόμους του Σικάγο. Ανέκαμψε όμως στη δεκαετία του 1990, όταν και επέστρεψε στη δισκογραφία. Τελευταία δουλειά ήταν το άλμπουμ του 2016 Don't Ever Give Up.

Όπως ανακοίνωσε η δισκογραφική του εταιρία Pravda Records, o Andre Williams πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του στο Σικάγο, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ήταν 82 ετών.

{youtube}8VEfvuhGv9Q{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured