Διεθνής ήταν η συγκίνηση που προξένησε η είδηση ότι πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι ο Γάλλος συνθέτης Michel Legrand, ο οποίος ευτύχησε ωστόσο μέχρι τα 86 του χρόνια να είναι και ενεργός (το καλοκαίρι του 2018, μάλιστα, ήταν να τον δούμε και στο Ηρώδειο), αλλά και πολυτιμημένος για το έργο του.

O Legrand ήταν γέννημα-θρέμμα Παριζιάνος, γιος του συνθέτη και μαέστρου Raymond Legrand, τα βήματα του οποίου και ακολούθησε από μικρή ηλικία. Το διεθνές κοινό τον γνωρίζει κυρίως από το "The Windmills Of Your Mind" (σε στίχους των Alan & Marilyn Bergman), τραγούδι γραμμένο για το soundtrack της περίφημης ταινίας του Norman Jewison The Thomas Crown Affair (1968). Εκεί, το ερμήνευσε ο Noel Harrison, σε μια εκτέλεση η οποία έφερε στον μεν Legrand το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού, στον δε Άγγλο ηθοποιό ένα top-10 hit (#8) στη Βρετανία. Πολλοί, ωστόσο, έμελλε να θαυμάσουν τη διασκευή της Dusty Springfield, αν και στην εποχή της (1969) απέφερε μόλις ένα #31 στις Η.Π.Α.

O Legrand σχετίστηκε βέβαια και με άλλα πολύ επιτυχημένα κινηματογραφικά scores, όπως αυτό για το Atlantic City του Louis Malle (1980) ή εκείνα για το Summer Of '42 του Robert Mulligan (1971) και το Yentl της Barbra Streisand (1983), τα οποία του απέφεραν 2 ακόμα Όσκαρ, για Καλύτερο Soundtrack. Υποψηφιότητες για το ίδιο βραβείο είχε όμως και το 1964 με τη δουλειά του για τις Ομπρέλες Του Χερβούργου του Jacques Demy (διπλή, τόσο για το OST, όσο και για το "I'll Wait For You" σαν τραγούδι), αλλά και το 1968 για το The Young Girls Of Rochefort (επίσης του Demy).

Άλλες πάλι φορές ήταν τα τραγούδια του που διακρίνονταν. Στο The Happy Ending λ.χ. του Richard Broks (1969) ήταν το "What Are You Doing Τhe Rest Οf Your Life?", στο Pieces Of Dreams του Daniel Haller (1970) το ομώνυμο κομμάτι και στο Best Friends του Norman Jewison (1982) το "How Do You Keep the Music Playing?".

Και πέρα όμως από τον κινημάτογραφο, ο Legrand συνεργάστηκε με αστέρες της τάξης του Frank Sinatra, του Miles Davis, της Edith Piaf και της Aretha Franklin, αφήνοντας έτσι έντονο αποτύπωμα και στην ποπ κουλτούρα του 20ού αιώνα. Όπως βέβαια και στην τζαζ, την οποία κάτεχε ιδιαιτέρως -αξίζει να αναζητήσετε τον δίσκο που έφτιαξε το 1974 για την Karin Krog.

{youtube}qKV9bK-CBXo{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured