search

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Το πιο διάσημο label κλασικής μουσικής γιορτάζει με ένα εντυπωσιακό box set, γεμάτο έργα αναφοράς

Με την εξαιρετική ποιότητα των κυκλοφοριών της, αλλά και με το ανοιχτό πνεύμα με το οποίο προσέγγισε τελευταία τις δημιουργίες καλλιτεχνών της ευρύτερης pop culture σαν τον Max Richter ή τον Richard Reed Parry των Arcade Fire, η γερμανική δισκογραφική εταιρία Deutsche Grammophon πέτυχε να γίνει σημείο αναφοράς για όποιον μουσικόφιλο στράφηκε έστω και αποσπασματικά προς το σύμπαν της κλασικής μουσικής.

Φέτος τον Οκτώβρη το label συμπλήρωσε 120 χρόνια συνεχούς παρουσίας, μια σπουδαία επέτειος, που ήρθε να θυμίσει ότι η Deutsche Grammophon είναι εδώ από την αυγή κιόλας της δισκογραφημένης μουσικής -συγκεκριμένα από το 1898, όταν και την άνοιξε στο Αννόβερο της τότε Γερμανικής Αυτοκρατορίας ο Emile Berliner με τον αδερφό του Joseph. Ως τον θάνατο των δύο αδερφών (1929 και 1928, αντίστοιχα) η μικρή εταιρία είχε ένα εργοστάσιο με 600 υπαλλήλους και είχε ρίξει στην αγορά 10.000.000 αντίτυπα δίσκων 78 στροφών.Το 1951 η Deutsche Grammophon έβγαλε τον πρώτο της δίσκο στις 33 στροφές, ενώ το 1962 κυκλοφόρησε και την πρώτη της στέρεο ηχογράφηση, μια ιστορική εκτέλεση των Συμφωνιών του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του αμφιλεγόμενου μα οπωσδήποτε σπουδαίου μαέστρου Herbert von Karajan. Το 1979 πέρασαν στις ψηφιακές ηχογραφήσεις και το 1982 παρουσιάστηκε το πρώτο CD της εταιρίας -πάλι μια πρωτιά του von Karajan, που αυτή τη φορά είχε ηχογραφήσει την Eine Alpensinfonie του Richard Strauss ως επικεφαλής της περίφημης Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Για να γιορτάσει τα 120 χρόνια της, η Deutsche Grammophon έριξε στην αγορά ένα κολοσσιαίο box set με συνολικά 122 CD(!): έχει τον τίτλο The Anniversary Edition, και καλύπτει όλη τη δράση της εταιρίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, επιλέγοντας σημαντικές ηχογραφήσεις ανά τομέα (π.χ. σόλο πιάνο, συμφωνικά έργα, όπερα, spoken word, θρησκευτική μουσική, avant-garde κτλ.). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το bonus CD The Years To Come, όπου παρουσιάζονται αδημοσίευτες ηχογραφήσεις από δίσκους που θα εκδοθούν στο προσεχές μέλλον, αλλά και το blu-ray audio στο οποίο περιλαμβάνεται όλος ο κύκλος του βαγκνερικού έργου Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν υπό τη διεύθυνση του von Karajan. 

Μαζί με όλα αυτά υπάρχει και ένα βιβλίο 200 σελίδων με πληροφορίες για την ιστορία της εταιρίας και τις ηχογραφήσεις της, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τα αρχεία -μεγάλο μέρος του οποίου δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

 

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Archive

Έστησαν στο Ηρώδειο ένα αλσύλλιο από λάμπες φθορίου και, εν μέσω αυτού, έδωσαν μια συναυλία…

Motorpsycho: Mας φαίνεται πολύ προβλέψιμο και βαρετό να περιοριστούμε σε ένα συγκεκριμένο είδος...

Είναι από τα πιο ιδιαίτερα συγκροτήματα του κιθαριστικού ήχου, έχοντας κερδίσει φανατικούς φίλους…

Οι Ghost το διασκεδάζουν, με τη νέα τους κυκλοφορία

Δείτε το βιντεοκλίπ για το "Kiss Τhe Go-Goat"

Egyptian Lover

Ογκώδης, αγέλαστος και προσηλωμένος στα «ιερά» του βινύλια, έπαιξε με αέρα παλιάς καραβάνας στο Six…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Depeche Mode: This Song Is Not About You

Κάθε φορά που το ακούς θυμάσαι τον πρώτο σου έρωτα: ήσουν Γ’ γυμνασίου και γέμιζες το θρανίο με…

Νοοτροπία και διαφωνία στους λιμένες του indie

Στη σημερινή διάσταση του indie, ο καλλιτέχνης υπάρχει μόνο για τον εαυτό του, δίχως πια να…

Bruce Springsteen: «We Will Take Care Of Our Own»

Εστιάζοντας τα τραγούδια του σε φιγούρες που έτειναν προς το περιθώριο, έγινε ένας από τους…

15 χρόνια για το Funeral των Arcade Fire

Υπήρξε ένας ορμητικός χείμαρρος συναισθηματικής κάθαρσης, αλλά και ένα σοκ για το ανεξάρτητο…