news.team

100 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη γέννηση της Ella Fitzgerald, μίας φωνής-ορόσημο για την τζαζ, αλλά και μίας από τις πλέον ανεπανάληπτες τραγουδίστριες στην ιστορία της μουσικής.

Μέρος των σχετικών εορτασμών, λοιπόν, αποτέλεσε και μια νέα δισκογραφική έκδοση την οποία επιμελήθηκε η Verve, υπό τον τίτλο Someone To Watch Over Me.

Σε αυτό το άλμπουμ, επιλεγμένες ηχογραφήσεις της Fitzgerald από τα χρόνια της στη Decca και στη Verve (την οποία ίδρυσε ο μάνατζέρ της, Norman Granz) -από το 1950 ως το 1961- πέρασαν από νέα ηχητική επεξεργασία, ενώ απέκτησαν και καινούριες ενορχηστρώσεις, υπό την επίβλεψη των παραγωγών Juliette Pochin & James Morgan.

Όπως εξήγησαν οι τελευταίοι, «η μινιμαλιστική ενορχήστρωση μας άνοιγε πάρα πολλές δυνατότητες στις προσθήκες της ορχήστρας», ενώ ο μονοφωνικός ήχος τους έδωσε περιθώρια να τον πειράξουν -ενίοτε «πολύ», όπως παραδέχονται. Στον σύνδεσμο παρακάτω μπορείτε να δείτε τι εννοούν, ακούγοντας την ανανεωμένη διασκευή της στο "Let’s Do It (Let’s Fall In Love)" του Cole Porter, που πρώτη ερμήνευσε το 1928 η Irène Bordoni.

Τις νέες, πλούσιες ενορχηστρώσεις υπογράφει η London Symphony Orchestra, ενώ οι νέες, ψηφιακές τεχνικές ηχογράφησης έδωσαν τη δυνατότητα ώστε το "People Will Say We’re In Love" να μετατραπεί σε ντουέτο της Fitzgerald με τον Gregory Porter -έναν από τους εμπορικούς τραγουδιστές της σημερινής τζαζ. Αυτά βέβαια τα ντουέτα, που έχουμε δει να στήνονται από δισκογραφικές και στο παρελθόν, παραμένουν κάτι εξαιρετικά συζητήσιμο.

{youtube}z8NtdS98IRI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured