Χάρης Συμβουλίδης

Πάνε πια 64 χρόνια απ' όταν ο ρηξικέλευθος Αμερικανός συνθέτης John Cage παρουσίασε το έργο "4′33″" και πολύ μελάνι εξακολουθεί να χύνεται ανάμεσα σε πολέμιους και θαυμαστές.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα πιο διάσημα 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα σιωπής στη μουσική ιστορία, δεν έχουν πάψει να εμπνέουν. Και μάλιστα σε ένα φάσμα που μάλλον ούτε ο ίδιος ο Cage δεν θα φανταζόταν. Τελευταίο «κρούσμα», οι Dead Territory, μια πανάγνωστη death metal μπάντα από την Αυστρία, που μόλις φέτος έκανε το ξεκίνημά της με το ανεξάρτητα κυκλοφορημένο άλμπουμ Mind Of Damnation.

Κι αν σας φαίνεται ότι σιγά, τι έκαναν πια οι Dead Territory, σιώπησαν απλά για 4 λεπτά και 33 δεύτερα, ξανασκεφτείτε το: εδώ και μισό αιώνα, «μάθαμε» στη σύμβαση να βλέπουμε έναν κλασικό πιανίστα να κάθεται στο κλαβιέ σε κάποια κυριλέ αίθουσα συναυλιών, απέναντι σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

Οι Dead Territory άλλαξαν λοιπόν εντελώς το σκηνικό, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω. Και ξαναγύρισαν το "4′33″" σε ένα σημείο μηδέν, σε μια στενή αίθουσα πρόβας με μεταλλάδικες αφίσες στους τοίχους, αντικαθιστώντας τον σεβάσμιο πιανίστα με την εικόα 4 μαντραχαλάδων με μακριά μαλλιά και κοντά ή στενά παντελόνια. Ακόμα και οι τελευταίοι ήχοι πριν την οριστική σιωπή, είχαν το «άρωμα» του θορυβώδους rock 'n' roll και όχι τον καθωσπρεπισμό μιας έστω avant-garde κλασικότητας: λίγο μέτρημα στα τύμπανα, μια πολύ σύντομη κιθαριστική κλαγγή, ένα «ούου» κι αυτό ήταν.

Τόσο απλά. Την ένταση στη συνέχεια την αισθάνεσαι: στη στάση του μπασίστα Markus Itzenberger, στη νευρικότητα του ντράμερ Christoph Brandstötter, στις κινήσεις των κιθαριστών Robin Grabenberger και Michael Renzl, στο κάπως αμήχανο βλέμμα του τραγουδιστή Matthias Bieregger. 

{youtube}voqCQSDAcn8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured