Αναστασία Τουρούτογλου

Η Delia Derbyshire χαίρει σήμερα, 15 χρόνια μετά τον θάνατό της, μιας εκτίμησης που ποτέ δεν βρήκε στα χρόνια κατά τα οποία υπήρξε ενεργή -παρότι της πιστώνεται μία από τις πλέον γνωστές ηλεκτρονικές μελωδίες της ποπ ιστορίας, το βασικό θέμα για την πολυαγαπημένη σειρά επιστημονικής φαντασίας Doctor Who.

Τώρα λοιπόν, γίνεται ξανά διαθέσιμο στα δισκοπωλεία ένα χαμένο έργο της από το 1969 ονόματι Electronic. Στην εποχή του είχε ηχογραφηθεί από τους Li De La Russe & Nikki St. George, πλέον όμως γνωρίζουμε πως τα παραπάνω είναι ψευδώνυμα της Derbyshire και του διδύμου των Kaleidophon (David Vorhaus & Brian Hodgson), με το οποίο και ηχογράφησε το άλμπουμ.

Το απίστευτο είναι πως το Electronic είχε βρει τον δρόμο του προς το CD κατά τη δεκαετία του 1990 -όταν η Derbyshire είχε βρεθεί ξανά στο προσκήνιο, λόγω της έκρηξης της βρετανικής electronica, που την αναγνώριζε ως προπάτορα- για άγνωστο όμως λόγο η έκδοση είχε μείνει κλειδωμένη στις αποθήκες, μη βρίσκοντας ποτέ τον δρόμο της προς την αγορά.

Derbyshire, Vorhaus & Hodgson δούλευαν παρέα για λογαριασμό του BBC στα 1969, όταν και έστησαν παρέα το Electronic. Την εποχή εκείνη, αλλά και τις αντιδράσεις που έβρισκαν οι πειραματισμοί της Derbyshire από το επίσημο μουσικό κατεστημένο, κατέγραψε στα πρόσφατα χρόνια (2014) μια καταπληκτική εγχώρια παράσταση της Violet Louise, ονόματι Στα Υπόγεια Του BBC. Αν δεν την έχετε ξανακούσει, μπορείτε να κατατοπιστείτε διαβάζοντας την ανταπόκριση του αρχισυντάκτη μας, Χάρη Συμβουλίδη (εδώ).

{youtube}CM8uBGANASc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured