Τάσος Βογιατζής

recordstoreday2013_sima

Μόλις έξι χρόνια ζωής μετρά ο θεσμός του Record Store Day, της Ημέρας των Δισκοπωλείων ελληνιστί, που για πρώτη φορά πέρσι οργανώθηκε λίγο περισσότερο και στη χώρα μας (χάρη στις προσπάθειες του Μάκη Μηλάτου).

Κι επειδή κάθε χρόνο ακούμε απαξιωτικές θεωρίες και φιλοσοφίες, ακόμα και από ελιτίστικα δισκοπωλεία (κάποια εκ των οποίων δεν υπάρχουν πλέον, βέβαια), ας το ξεκαθαρίσουμε: Σαφώς και τα δισκοπωλεία δεν χρειάζονται μία μέρα δουλειάς αλλά όλο το χρόνο, μόνιμους και ικανοποιημένους πελάτες και όχι αράχνες (μη συζητάμε τα αυτονόητα), σαφώς και υπάρχουν όλοι εκείνοι που ?με τον απαραίτητο κυνισμό? δεν βρίσκουν πλέον λόγο ύπαρξης ακόμα και στους χώρους πώλησης της μουσικής, αλλά επειδή αρκετοί εξ ημών αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά μεταξύ της ιεροτελεστίας αγοράς και ακρόασης από τη μία, με το downloading από την άλλη, επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι μόνο αυτός ο κλάδος που περνά κρίση αλλά, μέσα σε ένα περιβάλλον που μας αναγκάζει πλέον να κινηθούμε στην κάλυψη βασικών αναγκών, πολλές φορές δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε διάθεση ακόμα και για πράγματα που αγαπάμε, επειδή ειδικότερα στη χώρα μας έχει πέσει η γνωστή οικονομική-πειραματική βόμβα και επειδή δεν έχουμε ούτε ψηφιακές πωλήσεις (αφού δεν προνοήσαμε νωρίτερα), ούτε φυσικές, με τα περισσότερα retail shops να μας έχουν... χαιρετίσει, βρίσκουμε όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και συναρπαστικό ταυτόχρονα να ασχολούμαστε με τη μέρα αυτή που ουσιαστικά τιμώμενα δεν είναι τα δισκοπωλεία, αλλά η ίδια η μουσική.

Η Record Store Day εορτάζεται το τρίτο Σάββατο του Απριλίου κάθε χρόνου. Την ιδέα είχε πριν έξι χρόνια ένας υπάλληλος ανεξάρτητου δισκοπωλείου, ο Chris Brown, ο οποίος έθεσε ως στόχο τον εορτασμό της τέχνης της μουσικής. Ουσιαστικά αυτό είναι η αφορμή για να βρεθούν μαζί fans, καλλιτέχνες (με εμφανίσεις και meet and greet) και χιλιάδες ανεξάρτητα δισκοπωλεία σε όλο τον κόσμο. Πλήθος κυκλοφοριών και συλλεκτικών εκδόσεων (από αυτές που, ναι, λατρεύουν να έχουν στη δισκοθήκη τους ακόμα και φίλοι της μουσικής με ελάχιστους δίσκους) έρχεται κάθε χρόνο και πωλείται τη μέρα αυτή στα ανεξάρτητα δισκοπωλεία και κατόπιν, ό,τι περισσέψει, γίνεται διαθέσιμο ηλεκτρονικά, για τον υπόλοιπο κόσμο. Φέτος, οι δισκογραφικές έχουν βάλει τα δυνατά τους και με μπροστάρη / πρεσβευτή τον Jack White (ίσως το καταλληλότερο πρόσωπο αυτή τη στιγμή) έχουν ετοιμάσει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα...

Το SONIK, όπως και πέρσι, αφιερώνει μεγάλο κομμάτι της ύλης του για όλες αυτές τις ειδικές κυκλοφορίες, τις επανακυκλοφορίες, τα σπάνια επτάιντσα, τα νέα άλμπουμ που οι εταιρίες κυκλοφορούν εκείνη τη μέρα (προφανώς και για μεγαλύτερη προώθηση). Όλο το Sonik World αυτού του τεύχους είναι αφιερωμένο στις κυκλοφορίες αυτές, αλλά και σε επανακυκλοφορίες, με κείμενα των συντακτών του SONIK για άλμπουμ όπως το Elephant των White Stripes ή το Zaireeka των Flaming Lips, που επανακυκλοφορούν. Μην το χάσετε!

{youtube}etxYxIfDhXc{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured