Δελτίο Τύπου

bajofondo2013

Η SONY MASTERWORKS ανακοινώνει την κυκλοφορία του Presente, το νέο album της βραβευμένης με Latin Grammy μπάντας Bajofondo, διαθέσιμο στις 2 Απριλίου. Ο τίτλος του album αναφέρεται στο τι η μπάντα είναι αυτή τη στιγμή: ένα μείγμα tango, milonga, folklore, rock, hip-hop, electronica, jazz, classical και συνδυασμός ήχων από το Rio de la Plata, το ποτάμι που χωρίζει και ενώνει την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα live acts στον κόσμο, το Presente των Bajofondo, είναι επίσης το μεγαλύτερο «δώρο» όπου η μπάντα έχει να παρουσιάσει στους πιστούς αλλά και στους καινούριους fans της: 21 επικά τραγούδια που συνδυάζουν ένα πλήθος από παραδοσιακά είδη μουσικής.

«Αφού παίξαμε live σε όλες τις γωνιές του κόσμου και έχοντας την Sony Masterworks ως το νέο μας σπίτι, δεν θα μπορούσε να είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να παρουσιάσουμε το album που μοιάζει περισσότερο με αυτό που είμαστε ως μια live μπάντα», είπε ο Gustavo Santaolalla, ο ιδρυτής των Bajofondo και παραγωγός (νικητής χρυσής σφαίρας, 2 oscars, 2 grammys και 12 Latin grammys). «Ο ήχος που βγαίνει από το Rio de la Plata έχει χαρακτηριστική προφορά και είναι παγκόσμια. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερα χέρια».

Όταν οι Bajofondo ξεκίνησαν με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Bajofondo Tango Club, το album κέρδισε Latin Grammy στην κατηγορία Best Pop Instrumental album το 2003. Στη συνέχεια το group έγινε ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα με την προσθήκη του Adrian Sosa (ο drummer ο οποίος δίνει τον ρυθμό των BAJOFONDO με ανθρώπινη έλξη) στο επόμενο Mar Dulce (2007), το οποίο περιλάμβανε συμμετοχές από Elvis Costello, Julieta Venegas και Nelly Furtado μεταξύ άλλων.

Στο Presente οι Bajofondo είναι όπως δεν τους έχετε ξανακούσει ποτέ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειες που είχαν γεμάτα ενέργεια dance floor tracks, το νέο album ξεκινάει σε χαμηλό τόνο βασισμένο στα έγχορδα: Είναι η μυστηριώδης αρχή του ολοκαίνουριου ταξιδιού των Bajofondo, στο οποόιο μεταφέρει στον ακροατή τα γεμάτα ενέργεια live shows τους και τον έξυπνο πειραματισμό τους στο studio. Η ομάδα παραγωγής του Santaolalla και ο κιθαρίστας Juan Campodonico έχουν για μια ακόμα φορά συλλάβει τις ίδιες γραμμές και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της μουσικής που ανακάλυψαν και στις δύο μεριές του ποταμού αλλά αυτή τη φορά σε μια αναμφισβήτητα διεθνή προσέγγιση, η οποία παρουσιάζεται στο Presente και το κάνει το πιο φιλόδοξο album των BAJOFONDO μέχρι σήμερα.

Το πρώτο single “Pide piso” πήρε το όνομά του από τη rioplatense διάλεκτο που μεταφορικά αναφέρεται σε κάποιο μη ευχάριστο άτομο που κάποιος το χτυπάει για να πέσει κάτω, αλλά επίσης μπορεί να αναφέρεται σε κάποιον που αγχώνεται να εντυπωσιάσει επί σκηνής. Όλα τα συστατικά των Bajofondo βρίσκονται σε αυτό το τραγούδι: ο ρυθμός, το οργανικό mix της μοντέρνας ηλεκτρονικής μουσικής και του παλιού τανγκό bandoneon, των βιολιών και του milonga πιάνου. Το “Olvidate” (“Forget it”) αναδεικνύει τη μοναδική ικανότητα των Bajofondo να αναμιγνύουν τη φιλοσοφία με πιο πεζές και λαϊκές εκδηλωσεις. Ξεκινάει με ένα δυναμικό παλμό όπου η disco συναντάει το bandoneon και έπειτα, όταν δεν το περιμένεις, οι Bajofondo βάζουν ένα ρεφρέν βγαλμένο κατευθείαν από ένα αργεντίνικο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Περισσότερο από κάθε άλλο album, οι Bajofondo δίνουν ιδιαίτερη βάση στα φωνητικά. Ο Santaolalla προσφέρει μια παθιασμένη έκδοση του “Pena en mi corazon” (“Sorrow in my heart), ο Campodonico (νικητής Latin Grammy το 2012 ως παραγωγός της ροκ μπάντας El Cuarteto de Nos) οδηγεί το “Lluvia” και ο Sosa κάνει το ντεμπούτο του ως τραγουδιστής στο “Cuesta arriba.”

Το “Oigo Voces” των Bajofondo είναι το πρώτο τους ακαπέλα τραγούδι και δίνει τη δικιά του παράγραφο. Αυτό είναι εμπνευσμένο από το θρυλικό neo-tango vocal γκρουπ της Αργεντινής, Buenos Aires 8, που με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από το τέσσερις-φορές βραβευμένο με Grammy γκρουπ The Swingle Singers. Αλλά ο Santaolalla — που τραγούδησε όλα τα σημεία μόνος και είχε πάντα ως πηγή έμπνευσης τους Beatles και τον Brian Wilson — έδωσε ένα τελείως διαφορετικό στυλ στο τραγούδι.

Μετά από εκατοντάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, οι Bajofondo έγιναν μια ζωντανή μουσική μηχανή. Είναι μια μπάντα που δημιουργήθηκε από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Πέρα από τα παραπάνω, οι Bajofondo είναι ο Martin Ferres (από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς της Αργεντινής που γνωρίζει πως να διαχειρίζεται ένα τόσο περίπλοκο μουσικό όργανο όπως το bandoneon), η Veronica Loza (η γυναίκα που είναι υπεύθυνη για τις ταινίες/video που είναι το στοιχείο-κλειδί των ζωντανών εμφανίσεων των BAJOFONDO), και ο Gabriel Casacuberta (ένας πολύπλευρος μπασίστας που έχει παίξει από Hip-Hop ως παραδοσιακή μουσική Ουρουγουάης. Η συνεισφορά του Javier Casalla στη μαγεία των BAJOFONDO ήταν ανέκαθεν αξιοσημείωτη, και στο Presente το εκπληκτικό βιολί του έχει πολύ σημαντικό ρόλο, σε παραγωγή και ενορχήστρωση του διάσημου Alejandro Teran από την Αργεντινή.

Με 11 βιολιά, 4 βιόλες, 3 τσέλο, και 3 όρθια μπάσα, το Presente είναι το πιο έγχορδο album στην ιστορία των Bajofondo. “Αυτή τη φορά πραγματικά δουλέψαμε πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια,” είπε ο Santaolalla. “Είχαμε κάνει κάτι παρόμοιο στο Mar Dulce, αλλά το Presente είναι πολύ μεγαλύτερο πρότζεκτ και το album χρειαζόταν περισσότερο χρόνο να δαπανηθεί σε αυτό τον τομέα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα.” Πολλά τραγούδια του album επίσης περιλαμβάνουν ορείχαλκο, ξύλινα πνευστά και κρουστά.

Σε αυτό το σημείο στην καριέρα των Bajofondo, η μπάντα έχει ξεπεράσει πολύ το “electrotango” για να γίνει μια από τις πιο εκλεκτές μπάντες στην ιστορία και τις πιο ακαταμάχητες στη χορευτική σκηνή, όλα τυλιγμένα με ενέργεια και ύφος rock ’n’ roll.

«Νομίζω ότι η πιο ακριβής περιγραφή θα ήταν: Οι Bajofondo φτιάχνουν Bajofondo μουσική», λεει ο Santaolalla «και το Presente είναι ένα ταξίδι το οποίο σε πηγαίνει από τις πιο μαγικές στις πιο επικές στιγμές».

Η λίστα τραγουδιών του Presente:

1. Intro
2. Codigo de barra
3. Segundos afuera
4. Pide piso
5. Nocturno
6. Pena en mi corazon
7. Caminante
8. La trufa y el sifon
9. Sabelo
10. Patras
11. Oigo Voces
12. Cuesta arriba
13. Rendezvous
14. Lluvia
15. Noviembre
16. Circular
17. A repechaje
18. Milongon
19. Asi es (Propergol)
20. Olvidate
21. Outro

{youtube}P1yaz2eJC1g{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured