Στυλιανός Τζιρίτας

OTSLKlinghofferRehearsal

Θεωρείται από κριτικούς και κοινό ως μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ. Ο λόγος για την όπερα The Death of Klinghoffer του John Adams και περιγράφεται μάλιστα με χαρακτηρισμούς όπως “αντι-σημιτική” και ενσάρκωση της “ρομαντικής τρομοκρατίας”.
Η Αγγλική Εθνική Όπερα εδώ και μέρες δέχεται πυρά όχι μόνο από την εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου επειδή αποφάσισε την παραγωγή της όπερας που αφηγείται τη δολοφονία ενός ανάπηρου εβραίου τουρίστα κατά τη διάρκεια πειρατείας ενός κρουαζιερόπλοιου από παλαιστίνιους ενόπλους.

Να σημειώσουμε ότι η όπερα βασίζεται σε πραγματική ιστορία, αυτήν του Leon Klinghoffer, ενός 69χρονου αμερικανού που τον Οκτώβριο του 1985 και κατά την πειρατεία του (περίφημου πια) Ακίλε Λάουρο πετάχτηκε στη θάλασσα με την αναπηρική του καρέκλα… Ο John Berry, καλλιτεχνικός διευθυντής της English National Opera είπε σχετικά μεταξύ άλλων: «…Ο σκοπός της τέχνης είναι συχνά να σοκάρει το κοινό. Πρόκειται για μία από τις πλέον αποτρόπαιες πράξεις σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά προσπαθεί με ευαισθησία να δώσει την ψυχολογία των πρωταγωνιστών της ιστορίας και από τις δύο πλευρές…».

Η φωτογραφπία είναι από παράσταση της όπερας το 2009 στο St. Louis

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured