ATHENS VIDEO ART FESTIVAL
“Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα μέσα στην Ελλάδα, αφιερωμένο στον σύγχρονο πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες”

Το Athens Video Art Festival (AVAF), είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων που εκπροσωπεί την χώρα μας διεθνώς, αποτελώντας παράλληλα το επίσημο φεστιβάλ Video Art της Ελλάδας.
Το AVAF, αποτελεί μια ξεχωριστή δραστηριότητα στα ελληνικά δεδομένα. Σε ένα χώρο πλούσιο σε εικαστική και κινηματογραφική παράδοση καθώς επίσης και σε ιστορία θεσμών που αναδεικνύουν την ως άνωθεν ελληνική παραγωγή, το AVAF ήρθε το 2005 για να συμπληρώσει έναν χώρο από τους πλέον αναπτυσσόμενους, έχοντας ως στόχο την προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την ψηφιακή καλλιτεχνική δημιουργία και έχει εξελιχθεί στον πιο πρωτοποριακό θεσμό διάδοσης του ψηφιακού πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Πραγματοποιείται την άνοιξη στο κέντρο της Αθήνας ακολουθώντας αμέσως μετά η πανελλαδική περιοδεία του στην Ελληνική περιφέρεια (AVAF on Tour).
Ταξιδεύοντας στην Ελληνική περιφέρεια δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της χώρας μας να έρθουν σε επαφή με τις πιο δυναμικές μορφές σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας και να απολαύσουν τη συναρπαστική εμπειρία του ψηφιακού κόσμου.
Οι δράσεις του Athens Video Art Festival στην Περιφέρεια στοχεύουν στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισμού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών στην ελληνική περιφέρεια. Η υλοποίηση του γεγονότος μακριά από τα αστικά κέντρα, δίνει την δυνατότητα στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με σύγχρονες μορφές έκφρασης και να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Το γεγονός απευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες των περιοχών - επιθυμώντας με την σειρά μας, να εξελίξουμε και να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας η οποία ωφελείται πολλαπλά από γεγονός.

 

Το AVAF προσφέρει στους νέους όλης της χώρας ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλής ποιότητας, αισθητικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας. Το φεστιβάλ είναι μια «ψηφιακή σύγκλιση» όλων των τομέων δημιουργίας, ενημερότητας και κινητοποίησης (ήχος, εικόνα, νέα μέσα, επικοινωνία, διάδραση, εκπαίδευση, εθελοντισμός), με πανελλαδική αλλά και διεθνή προβολή. Η Video Art στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους τομείς της καλλιτεχνικής δραστηριότητας γεγονός που παρατηρούμε συνεχώς τόσο από το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών των οποίων οι συμμετοχές αυξάνονται συνεχώς, όσο και του κοινού που υποστηρίζει ένθερμα το φεστιβάλ με την παρουσία του.
Το κοινό, το οποίο δίνει μαζικά το παρόν του έχει ξεπεράσει τους 75.000 επισκέπτες σε Αθήνα και περιφέρεια. Το AVAF επικεντρώνεται στην Video Art αλλά δεν εξαντλείται σε αυτήν, εντάσσοντας στο πρόγραµµα του έργα από ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installation Art, Performance Art).
Επιπλέον δεν εξαντλείται στα άνωθεν καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: παρουσιάσεις των μεγαλύτερων διεθνών φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, ακαδημαϊκά αφιερώματα και ξεχωριστές συνεργασίες, ένα εκρηκτικό συναυλιακό μουσικό γεγονός και κυρίως φαντασία και διάθεση για πειραματισμό, φροντίζοντας να καλύπτει και τον πιο απαιτητικό παρευρισκόμενο.
Το AVAF προωθεί τις σύγχρονες και ζωντανές αυτές μορφές έκφρασης, αλλά και δίνει στους καλλιτέχνες επιπρόσθετα κίνητρα για δημιουργία και ευκαιρίες να εκφραστούν χρησιμοποιώντας όλα τα οπτικοακουστικά μέσα. Ταυτόχρονα, προσφέρει στο ευρύ κοινό νέες πολιτιστικές επιλογές και ένα πρωτότυπο και πολυσυλλεκτικό θέαμα.

Όμως η καινοτομία του AVAF, δεν αφορά μόνο στο σημαντικό αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών που βρίσκουν χώρο έκφρασης και προβολής της δουλειάς του, αλλά και στα σημαντικά και πρωτοπόρα αφιερώματα που πραγματοποιεί σε κάθε υλοποίηση του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ιστορικά αφιερώματα σε πρόσωπα όπως Bill Viola, Nam June Paik και Andy Warhol. Ωστόσο, η πρωτοπορία του απλώνεται και στο κομμάτι της έρευνας και της εκπαίδευσης, το οποίο αναπτύσσεται στις ετήσιες διοργανώσεις του με στόχο το κοινό να έρθει σε επαφή με την ακαδημαϊκή πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την εκπαιδευτική της εξέλιξη.

 

Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 7.200 καλλιτεχνών παγκοσμίως, κάνοντας την διοργάνωση μια από τις πιο πολυπληθής σε συμμετοχές, έχοντας αναπτύξει μια database έργων η οποία ξεπερνάει τα 11.500 έργα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συμμετοχές από την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ έως την παρούσα διοργάνωση έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 200%, σ’ έναν τομέα που στην Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και άνθηση. Μετά βεβαιότητας διαβάζοντας κάποιος τους καταλόγους του φεστιβάλ μας, οι οποίοι αποτελούν μέρος των βιβλιοθηκών διεθνών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, θα διαπιστώσει ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες δεν υστερούν καθόλου σε τεχνογνωσία, φαντασία και δημιουργικότητα από τους ξένους και καταλαμβάνουν έναν υψηλό αριθμό συμμετοχών στο γεγονός.
Η συνύπαρξη σε ένα φεστιβάλ καλλιτεχνών από 58 διαφορετικές χώρες απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, καθιστά αυτό το γεγονός μια τεράστια γιορτή της ψηφιακής δημιουργίας, ένα ζωντανό διάλογο, μια δια - πολιτιστική ανταλλαγή νέων από όλο τον κόσμο.

Το AVAF, απαιτεί από την ίδια την διοργάνωση πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα να αναζητά και να διερευνά ότι καλύτερο στον τομέα των ψηφιακών τεχνών, θέτοντας τον πήχη ολοένα και ψηλότερα, επιδιώκοντας να εξοικειώσει το κοινό με τα νέα μέσα και τον σύγχρονο πολιτισμό και να αυξήσει τον χώρο και τον τρόπο προβολής και δημιουργίας για όλους τους καλλιτέχνες, σε μια νέα παγκοσμιοποιημένη κοινότητα. Φέτος διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά ενώ κάθε έκδοση του φεστιβάλ αποτελεί ένα τολμηρό βήμα μπροστά.

Athens Video Art Festival
Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός - Αθήνα
211-7108073 - Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.athensvideoartfestival.com

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured