news.team

Balkanbeats
BERLIN | PARIS | BUDAPEST | LONDON | ATHENS

με τον ιδρυτή της βραδιάς φαινομένου του Βερολίνου

DJ ROBERT ŠΟKO

και τον ειδικά προσκεκλημένο
FLORIAN MIKUTA
(TRANSILVANIA GYPSY ELECTRO)


Σάββατο 20 Νοεμβρίου
6 D.O.G.S. 
6-8 Αβραμιώτου, Μοναστηράκι, sixdogs.gr
Από τις 9μμ

Είσοδος €5, δωρεάν πριν τις 11; 12;
Δωρεάν για συνοδούς ΑΜΕΑ


Το Six D.O.G.S.  σε συνεργασία με το Αvopolis, δίνει την ευκαιρία σε 3 αναγνώστες να κερδίσουν από 1 διπλή πρόσκληση για  το DJ sets των Robert Šoko & Florian Mikuta. Στείλτε τις συμμετοχές σας μέσω mail στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ως την Παρασκευή 19/11, στις 15.00 το μεσημέρι, για να μπείτε στην κλήρωση. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω mail.

Είναι τρόπος ζωής, μία αίσθηση˙ και τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε από ένα Ευρωπαϊκό σε ένα διεθνές φαινόμενο. Από την Βοσνία μέχρι τη Βραζιλία, τα balkanbeats έχουν εθίσει πολύ κόσμο!

Ο Robert Šoko οργανώνει πάρτυ στο Βερολίνο από το 1993. Ήταν ο πρώτος που συνέταξε και χρησιμοποίησε τον όρο Balkanbeats για να περιγράψει αυτό που έπαιζε πολύ πριν εμφανιστούν μορφές της σκηνής μετέπειτα όπως ο Shantel, ο DJ Click, ο Gaetano Fabri. Μάλιστα ο Robert ήταν ο πρωτεργάτης της μεταφοράς του ήχου των ταινιών του Κουστουρίτσα στα κλαμπ και πολλές φορές πηγή έμπνευσης για τους παραπάνω dj παραγωγούς. Μέσα από τις συλλογές που κυκλοφόρησε αρχικά ανεξάρτητα και μετέπειtα με τον κολλοσό της world music Piranha Records πολλοί dj σε όλο τον κόσμο γεμίσαν το ρεπερτόριο τους με τα beats που ξετρύπωνε ο Robert!

Τεχνικά τα Balkanbeats είναι Σερβοτσιγγάνικες χάλκινες κι παραδοσιακές μελωδίες ρεμιξαρισμένες ή επανηχογραφημένες με ηλεκτρονικά στοιχεία και άλλα δυτικά στοιχεία όπως ska και rock. Τα τελευταία χρόνια η σκηνή μεγάλωσε και το φαινόμενο μεταπήδησε όπου υπήρχαν βαλκανικές κοινότητες και πάρτυ εμφανίστηκαν από τη Φρανκφούρτη μέχρι τη Βιέννη και από τη Νέα Υόρκη (Bulgarian Bar, Gogol Bordello) εώς τη Μελβούρνη.

www.balkanbeats.de

FLORIAN MIKUTA
Ελληνορουμάνος περιζήτητος κιμπορνίστας και dj που έχει συμμετάσχει στους Shukar Collective, ένα καταπληκτικό και διεθνώς αναγνωρισμένο remix project αναβίωσης της μουσικής των Ursari τσιγγάνων της Ρουμανίας, ενώ στην Ελλάδα παίζει και ηχογραφεί με τους Mode Plagal.

www.myspace.com/beatdowxf

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Robert Šoko γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Ζένιτσα στην κεντρική Βοσνία της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας ακούγοντας δυτική μουσική: ροκ, πανκ και σκα. Όπως πολλοί πιτσιρικάδες την δεκαετία του 90 και τον πόλεμο έφυγε στην Δυτική Ευρώπη και κατέληξε στο Βερολίνο. Άρχισε να δουλεύει ταξί και σύχναζε το Arcanoa, ένα πανκ μπαρ στην γειτονιά τον μεταναστών, το Kreuzberg. Εκεί έγινε το δευτέρο σπίτι τους όπου ο Robert διοργάνωσε τα πρώτα του πάρτυ παίζοντας την Yugo μουσική του για πενήντα μάρκα και τζάμπα μπίρα.

Για πλάκα άρχισε να γιορτάζει σοσιαλιστικές γιορτές της παλιάς πιά Γιουγκοσλαβίας: τα γενέθλια του Τίτο, την Ημέρα των Συντροφισσών, την Πρωτομαγιά. Ένα μείγμα νοσταλγίας και αστείου που άρχισε να αποκτά απρόσμενους οπαδούς! Τότε ο Robert μετά από χρόνια δυτικών μουσικών είδε ότι επέστρεφε στις μουσικές του ρίζες, πράγματα που απέρριπτει σαν πισιρικάς. Ήταν και οι χρυσή εποχή πιά των Kusturica/Bregovic που ανοίγαν τα αυτιά της Ευρώπης και του κόσμου στις Βαλκανικές μελωδίες.

Ο Robert έπαιζε παλιά και νέα τραγούδια. Το κοινό το λάτρεψε και μεγάλωνε. Οι γυναίκες λικνίζοταν, οι άντρες χοροπηδούσαν! Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να γράφουν για αυτή την αναπάντεχη, νέα ζωντανή σκηνή και ο Robert από το Aracoa μεταφέρθηκε σε όλο και μεγαλύτερα κλαμπ του Βερολίνου, πρώτα στο Mudd Club και μετά στο τεράστιο Lido. Παράλληλα η σκηνή άρχισε να ‘σκάει’ παγκοσμίως και ο ίδιος άρχισε να ταξιδεύει και να μεταφέρει τον ήχο του, τις ρίζες του, νέες και παλιές, σε πολλές πόλεις τις Ευρώπης, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, την Νότια Αμερική και την Βραζιλία.

Είπαν για αυτόν:

* BalkanBeats stands for "evropski zeitgeist" & "balkanski savoir-vivre". (I. Andrić)

* DJ Robert Soko belong to the lineage of East European roots revival pioneers who established the current frenzy across Europe. (BBC Radio London)

* BalkanBeats has the power to transform a crowd of strangers into a circle of friends. Over the years it´s became a style unto itself, now copied by many all over the world!  (C. Borkowsky, CEO Piranha Music)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured