Τα όργανα είχαν ξεκινήσει από νωρίς. Πριν τη επιτυχημένη εμπορικά συναυλία των U2 υπήρχαν δημοσιεύματα για επικείμενο έλεγχο του ΣΔΟΕ στο Ολυμπιακό Στάδιο. "Στο στόχαστρο της εφορίας και πιο συγκεκριμένα του ΣΔΟΕ μπαίνει η διοργανώτρια εταιρεία της συναυλίας των U2 Didi music. Κάπως έτσι, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε αναφορικά με τα ακριβά εισιτήρια της συναυλίας των U2 στο ΟΑΚΑ πληροφορίες αναφέρουν πως στη συναυλία θα παραβρεθεί ειδικό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ για να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις. Ποιος είπε πως η μουσική εξημερώνει τα ήθη των φοροφυγάδων;" Αυτά έγραφε το newsbeast.gr, μάλλον λίγιο μπερδεμένο, αφού τα ακριβά εισιτήρια δεν συνεπάγονται... φοροδιαφυγή. Κάτι παρόμοιο προανήγγειλε όμως και το capital.gr (Απόβαση ράμπο του ΣΔΟΕ στη συναυλία των U2), κάτι που σημαίνει ότι οι διαρροές είχαν αρχίσει εκ των έσω...

Τελικά κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πράγματι παρευρέθη στο χώρο του ΟΑΚΑ, όχι μόνο εντός του σταδίου, αλλά και στα πέριξ, εκεί που ανθεί το μαύρο λιανεμπόριο, το οποίο όμως δεν έχει σχέση με την εταιρία. Όσον αφορά δε στον έλεγχο που έκανε στα στοιχεία της διοργανώτριας εταιρίας, Didi music, το Πρώτο Θέμα έγραφε τα εξής: "Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στο ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και ενώ εξελίσσονταν η μεγάλη συναυλία των U2. Δεκαπενταμελές κλιμάκιο του ΣΔΟΕ παραλίγο να συμπλακεί με τους ανθρώπους της εταιρίας, που οργάνωνε τη συναυλία, στο πλαίσιο έκτακτων ελέγχων για το οικονομικό μέρος της εκδήλωσης. Τελικά και μετά από πολύωρες συζητήσεις και πιέσεις το κλιμάκιο αποχώρησε αργά τη νύχτα από το χώρο του ΟΑΚΑ χωρίς να καταφέρει να αποσπάσει τα χαρτιά, που ζητούσε από τους διοργανωτές και συμφωνήθηκε ο έλεγχος να γίνει άλλη μέρα. Το συνεργείο των ελεγκτών αποδέχθηκε το επιχείρημα της εταιρίας ότι οι υπάλληλοί της δεν μπορούν, εν ώρα πραγματοποίησης ενός τέτοιου γεγονότος, με χιλιάδες κόσμο να συρρέει στο στάδιο, να εγκλωβιστούν σε κάποια γραφεία και να ξεσκονίζουν έγγραφα και άλλα χαρτιά. Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος επαφών, με τον διευθυντή του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκο Παναγιωτόπουλο να δίνει από τηλεφώνου οδηγίες στο δεκαπενταμελές κλιμάκιο να μην απομακρυνθούν από το χώρο, αλλά να επιμείνουν μέχρι τέλους στον έλεγχο, ακόμη κι αν προκληθούν προβλήματα στην ομαλή διοργάνωση της συναυλίας. Στην προσπάθειά τους οι εφοριακοί να εκτελέσουν τις ρητές αυτές εντολές ήλθαν σε αντιπαράθεση σώμα με σώμα με υπαλλήλους και μόλις την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν τα χειρότερα."

Update: Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης μας, ανάλογο δημοσίευμα είχε και η εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ":

«ΕΦΟΔΟ» στο Ολυμπιακό Στάδιο για τη συναυλία του συγκροτήματος U2 έκαναν προχθές το μεσημέρι –κατʼ εντολήν του ειδικού Γραμματέα κ. Καπελέρη– είκοσι άνδρες του ΣΔΟΕ προκειμένου να διενεργήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους. Ξεκίνησαν από τις καντίνες και στη συνέχεια απευθύνθηκαν στους διοργανωτές της συναυλίας. Άρχισαν να ζητούν στοιχεία, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν κι άρχισαν να λένε στους άντρες του ΣΔΟΕ να σηκωθείτε να φύγετε, δεν σας δίνουμε τίποτα. Και ξαφνικά, ω του θαύματος, λίγη ώρα μετά ειδοποιήθηκαν –προφανώς με άνωθεν εντολή– να διακόψουν κάθε έλεγχο και να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να εντοπισθούν οι τεράστιες παρανομίες που γίνονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, με συνέπεια το ελληνικό Δημόσιο να χάσει μεγάλα ποσά από τα πρόστιμα που επρόκειτο να επιβληθούν για τις παρατυπίες. Κατά τα λοιπά, έμειναν οι... θριαμβολογίες του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά κατά τον μήνα Αύγουστο. Θριαμβολογίες που στερούνται βάσεως, αφού τα πραγματικά στοιχεία για τον ΦΠΑ θα γίνουν γνωστά τον Οκτώβριο, οπότε και θα υποβληθούν από τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως έχουν υποχρέωση, κάθε τετράμηνο να καταθέτουν τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Η διοργανώτρια εταιρία διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, αναφέροντας:

"Η εταιρεία - για την ακρίβεια των γεγονότων και την αποκατάσταση της αλήθειας σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα - γνωστοποιεί τα εξής:
Την ημέρα της συναυλίας, 3 Σεπτεμβρίου, και συγκεκριμένα από τις 14:00 περίπου μέχρι τη λήξη της, κλιμάκιο ελεγκτών του Σ.Δ.Ο.Ε. βρισκόταν τόσο στο χώρο της συναυλίας όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του Ο.Α.Κ.Α., πραγματοποιώντας σχετικούς ελέγχους. Η εταιρεία μας ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι οι υπάλληλοί της δεν μπορούν, σε ταυτόχρονο χρόνο με την εξέλιξη ενός τέτοιου γεγονότος και με χιλιάδες κόσμο να συρρέει στο στάδιο, να εγκλωβιστούν σε κάποια γραφεία και να ξεσκονίζουν έγγραφα και άλλα χαρτιά, αλλά ακριβώς το αντίθετο όλα τα σχετικά με τη συναυλία παραστατικά βρίσκονταν στο χώρο και ήταν στη διάθεση του οποιουδήποτε αρμόδιου. Η εταιρεία μας, όχι μόνο δεν παρακώλυσε το έργο των ελεγκτών, αλλά  παρείχε όπως άλλωστε οφείλει, κάθε στοιχείο, πληροφορία, διευκρίνιση και επεξήγηση που ζητήθηκε ενώ υπάλληλοι της ήταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στη διάθεση των ελεγκτών. Οι αναφορές για παρακώληση (σσ. προφανώς εννοεί "παρακώλυση") του έργου των ελεγκτών και αντιπαραθέσεις σώμα με σώμα, καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και ουδέποτε συνέβησαν. Το συνεργείο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ αποχώρησε μετά την λήξη της συναυλίας παίρνοντας όποιο στοιχείο ζήτησε. Δεν μας γνωστοποιήθηκε η διάπραξη κάποιας φορολογικής ή άλλης παράβασης και δεν επεβλήθη κανένα πρόστιμο. Καθώς δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της διοργάνωσης συναυλιών για περισσότερο από 25 χρόνια και έχοντας δεχτεί αλλεπάλληλους ελέγχους από τις φορολογικές αρχές, χωρίς να διαπιστωθούν φορολογικές παραβάσεις, δημοσιεύματα σαν το παρόν δημιουργούν ερωτήματα για την σκοπιμότητά τους. Επίσης θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι σχετικές ενέργειες των ελεγκτικών αρχών βοηθούν στην εξυγίανση και στον υγιή ανταγωνισμό στο χώρο, αποδεικνύοντας ότι ούτε όλοι οι διοργανωτές συναυλιών είναι παραβάτες, ούτε ότι ο χώρος που δραστηριοποιούμαστε είναι άντρο φορολογικών παραβάσεων από όλους. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι χιλιάδες θεατές της χθεσινής συναυλίας κανένας από αυτούς δεν κατέβαλε χρήματα και δεν έλαβε το προβλεπόμενο θεωρημένο εισιτήριο εισόδου και κανείς δεν προέβη σε οποιαδήποτε αγορά αναμνηστικών χωρίς να λάβει τη σχετική απόδειξη. Τέλος κάθε προσπάθεια να υποβαθμιστεί μία κατά γενική ομολογία επιτυχημένη συναυλία και να επισκιαστεί από γεγονότα που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα θα πέσει στο κενό."

Το τί πραγματικά έγινε δεν το γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορεί να διαφέρει και πολύ από τον έλεγχο που λαμβάνει χώρα σε συναυλίες της Αθήνας -κυρίως- τον τελευταίο καιρό. Ένας απλός έλεγχος. Προφανώς δεν είναι και επιστημονική φαντασία η διενέργεια ελέγχου στις μέρες που ζούμε, ούτε ότι σώνει και καλά σημαίνει ότι αυτός που ελέγχεται είναι για κάτι ένοχος. Το σίγουρο είναι ότι με τους κακούς επικοινωνιακούς χειρισμούς της διοργανώτριας εταιρίας (αν κρίνουμε από την αντιμετώπιση που έχουν πολλά μέσα και δημοσιογράφοι τον τελευταίο καιρό) γεγονότα φαινομενικά... "ρουτίνας" σαν κι αυτό θα παίρνουν -δυστυχώς- διαστάσεις ανεξέλεγχτες από τα μέσα που τρέφονται από καταγγελτικά ρεπορτάζ. Τώρα, για όλους όσοι κατάλαβαν κάτι άλλο και βρήκαν την ευκαιρία να συνδέσουν τα ασύνδετα, καλά θα κάνουν να βελτιώσουν τις ικανότητες ανάγνωσής τους, γιατί δυστυχώς η δυσκολία αυτή τους παρασύρει σε χειρότερα συμπεράσματα από αυτά των συγκεκριμένων εφημερίδων.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured