OI ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤIΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ:

Στα 10 χρόνια της μέχρι τώρα ιστορίας της η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής είχε την τιμή να φιλοξενήσει πλήθος σχημάτων από το εξωτερικό. Βρετανοί, Αμερικάνοι, Γάλλοι, Αφρικανοί, Βαλκάνιοι, εκπροσωπώντας μια τεράστια μουσική γκάμα, οι καλλιτέχνες αυτοί έγραψαν την δική τους σελίδα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής χαρίζοντας στο ελληνικό κοινό ξεχωριστές στιγμές. Κι όσο δύσκολο κι αν είναι να ξεχωρίσει κανείς κάποια από τα δεκάδες live, δεν μπορεί παρά να κάνει ειδική μνεία σε εμφανίσεις όπως αυτές των Way out west του Nick Warren, των Nouvelle Vague, των Scissor Sisters, της Neneh Cherry, των Birdy Nam Nam ή του Shantel. Στην ενδέκατη χρονιά της, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής επιστρέφει στο ίδιο πνεύμα, δυναμικά - παρά τις δυσκολίες - καλώντας σας να απολαύσετε για ακόμα μια φορά μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα ονόματα.

Le Peuple de l'Herbe - για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα οι Γάλλοι Le Peuple de l'Herbe έχουν δεξιοτεχνικά αποφύγει οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση του ήχου τους. Σχηματίστηκαν στη Λυόν το 1997 και δουλειά τους για πρώτη φορά ακούστηκε στο soundtrack της ταινίας του 2001 Baise - Moi της Βιρτζινί Ντεσπάντ. Ακολούθησε το ντεμπούτο άλμπουμ τους Triple Zero, λίγο καιρό μετά, χάρη στο οποίο προσέλκυσαν την προσοχή του μουσικού τύπου. Το κοινό ανταποκρίθηκε αμέσως στο άκουσμα του ήχου τους, βασισμένου σε απροσδόκητα - και συνήθως αστεία - samples, χρήση φυσικών οργάνων, ροκ αναφορές, δυνατή dub και breaks. Ακολούθησαν τα "Ph Test Two" του 2002, "Cube" του 2004 - για πολλούς η καλύτερη δουλειά τους, το οργανικό "Radio Blood Money του 2005, το "Live" του 2008 και το πρόσφατο "Tilt". Σε ολόκληρη αυτή την πορεία τους όμως κάποια πράγματα έχουν μείνει σταθερά: η ποικιλομορφία του ήχου τους, κατά βάση hip hop, στον οποίο όμως μπορεί κανείς να ανιχνεύσει από στοιχεία παραδοσιακής αφρικανικής μουσικής μέχρι post-punk, η DIY αλλά πάντα προσεγμένη αισθητική τους (ηχογραφούν στο δικό του studio με όνομα Supadope Factory) όπως επίσης και η σαφώς πολιτική διάσταση των στίχων τους.

 

Ez a Divat - το όνομά τους σημαίνει «αυτό είναι μόδα». Από τα πρώτα συγκροτήματα που πειραματίστηκαν με το «πάντρεμα» ηλεκτρονικής μουσικής και τζαζ, οι Ούγγροι Ez a Divat, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο "From the Head to the Feet" το 2006, αποσπώντας πολύ κολακευτικές κριτικές στη χώρα τους. Ο δεύτερος δίσκος τους "Hello from the Neitherlands" που κυκλοφόρησε το 2009, περισσότερο funk και χορευτικός, τους εξασφάλισε ακόμα μεγαλύτερο ακροατήριο και celebrity fans ανάμεσα στους οποίους ο Kid Loco. Τελευταία τους κυκλοφορία, το remix album "We Felt So Mixed Up In The Neitherlands" με ετερόκλητες συμμετοχές καλλιτεχνών όπως οι Flevans, Lack of Afro, Badboe και Jon Kennedy.

 

Dan Le Sac VS Scroobius Pip - το εξαιρετικό Electronica / Funk / hip hop duo από τη Βρετανία. Το πρώτο άλμπουμ τους "Angels" ντεμπουτάρισε το 2008 στην διόλου ευκαταφρόνητη τριακοστή θέση του uk chart και τους έβαλε για τα καλά στο χάρτη της hip hop / electronica. Αυτό κυρίως χάρη στην χαρακτηριστική φωνή του Scroobius αλλά και στο «αιρετικό» πρώτο τους single "Thou Shalt Always Kill". Για όσους δεν το θυμούνται πρόκειται για το κομμάτι που διαλαλούσε ότι οι Nirvana, οι Pixies, οι Oasis και οι Smiths, μεταξύ άλλων, δεν είναι «τίποτα παραπάνω από απλές μπάντες». Έχουν εμφανιστεί σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Glastonbury (το 2007 και 2009) και φημίζονται για τον εξαιρετικά feel good ήχο και το καυστικό τους χιούμορ.

Fallulah - αέρινη, εκλεπτυσμένη, ακαταμάχητα όμορφη και pop - η Fallulah έρχεται από τη Δανία, σε συνεργασία με το Δανέζικο Ινστιτούτο της Αθήνας, έχοντας στις αποσκευές της τον πρώτο της δίσκο "The Black Cat Neighbourhood", που την ανέδειξε σε αγαπημένο new act του δανέζικου μουσικού τύπου και της χάρισε μια θέση στο line up του φετινού Roskilde. Pop στολισμένη με στοιχεία electro, rock ακόμα και jazz και folk, έκανε τους κριτικούς να χαρακτηρίσουν την 24χρονη κατά κόσμον Maria Apetri, την «Σκανδιναβή Βat For lashes».

Kingdom Of Lord Owl aka K.O.L.O. - Από το 2008 οπότε και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους "Songs for a Sleepwalker", οι Ελβετοί από την πόλη της Λωζάννης, έχουν περιοδεύσει εκτεταμένα σε Ευρώπη και Αμερική. Με δικά τους λόγια η μουσική τους είναι «ένα πάντρεμα ανάλαφρης pop/ folk και δυναμικού rock n roll». Μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού, όπου ετοιμάζουν αυτή την περίοδο τον δεύτερο δίσκο τους

Και αυτά είναι μόνο η αρχή καθώς τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι ελληνικές συμμετοχές, projects που θα ενθουσιάσουν τους φίλους της κλασικής και ορχηστικής μουσικής αλλά και μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.

Μέχρι τότε για πληροφορίες www.europeanmusicday.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured