Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας, με πάνω από 110.000 συμμετέχοντες (κατά βάση μουσικόφιλοι που πηγαίνουν σε συναυλίες και φεστιβάλ) έγιναν γνωστά χθες. Είναι ίσως η μεγαλύτερη έρευνα του είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη λήψη των μέτρων της πανδημίας και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες ημέρες, κάποιες μικρότερες έρευνες έδειχναν δικαιολογημένα ένα μούδιασμα του κόσμου και μια απροθυμία να επιστρέψει σε ζωντανές εκδηλώσεις. Όσο, όμως, φαίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων υποχωρεί και ότι υπάρχει φως, αυξάνει και η επιθυμία του κόσμου να επιστρέψει στη συναυλιακή κανονικότητα. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα και ότι θα μάθουμε να ζούμε με μέτρα προστασίας, αποστάσεις και αντισηπτικά, αλλά σε αυτό το σημείο σημασία έχει ότι ο κόσμος επιθυμεί να ξαναδεί συναυλίες.

Η έρευνα αυτή, λοιπόν, που έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνει ότι 82% των ανθρώπων που πηγαίνει στα φεστιβάλ θα ένιωθε άνετα να επιστρέψει στις ζωντανές εκδηλώσεις σε μια περίοδο από έναν έως έξι μήνες από την άρση των μέτρων της καραντίνας, όπως αυτά εξειδικεύονται και εφαρμόζονται σε κάθε χώρα.

Την έρευνα διεξήγαγε η Festicket, η οποία σημειώνει στα ευρήματά της ότι ένα 31% των μουσικόφιλων θα επέστρεφε και αμέσως μετά τη λήξη του lockdown, όπου αυτό υπάρχει. Παράλληλα, μόνο ένα 11% απαντά ότι θα ένιωθε άνετα να ξαναπάει σε συναυλία μόνο μετά την εμφάνιση και διάθεση στην αγορά ενός εμβολίου.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα φεστιβάλ που διαρκούν μία ημέρα, θα αποτελούσαν την πρώτη επιλογή για την επιστροφή του κόσμου στα events: 83% των ερωτηθέντων επιλέγει αυτό το φεστιβάλ ως το event με το οποίο θα ένιωθε πιο άνετα για να παρακολουθήσει μετά τα περιοριστικά μέτρα. Το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 68% για ένα φεστιβάλ ενός weekend.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι νιώθει ασφάλεια για να κλείσει εισιτήρια για συναυλίες και φεστιβάλ που θα λάβουν χώρα το 2021, αν και πάνω από 82% σημείωσε ότι μία πολύ βασική προϋπόθεση για να αγοράσει εισιτήρια στο εξής θα αποτελούσε η πολιτική άμεσης επιστροφής χρημάτων, χωρίς επιπλέον κόστη, σε περίπτωση που και αυτά τα events ακυρωθούν. Σημαντικό, λοιπόν, σε αυτή τη φάση είναι να αποκατασταθεί και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ διοργανωτών και κοινού.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured