Ναταλία Πετρίτη

Η Veego Records επανακυκλοφορεί το μοναδικό άλμπουμ της Ηδύλη Τσαλίκη που κυκλοφόρησε πριν από 40 χρόνια σε μια μοναδική Remastered έκδοση σε λευκό και μαύρο βινύλιο 180 γραμμαρίων που περιέχει τους στίχους και ανέκδοτες φωτογραφίες από την ηχογράφηση.

Ποτέ δε θεωρήσαμε φθηνό τρικ των δισκογραφικών labels όλα αυτά τα releases, που φέρουν τον τίτλο ''Holy Grail'' γιατί, πέρα από το ότι μας συγκινεί η περιγραφή, μας αγγίζει και η προσέγγιση. Κατόπιν ψαξίματος, αρχικά ανακαλύπτεις ένα μουσικό διαμάντι κι έπειτα το φροντίζεις καλά για να είναι έτοιμο να βγει στην επιφάνεια και να λάμψει ξανά. Αυτό ακριβώς συνέβη και με το αριστουργηματικό LP «Αυταπάτη» της Ηδύλης Τσαλίκη, που έμεινε 40 χρόνια χαμένο στον χρόνο, κρυμμένο στα συρτάρια λίγων συλλεκτών. Αναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.

Την Ηδύλη Τσαλίκη την πρωτοσυναντάμε στη «Δικαίωση» του Κώστα Καρυωτάκη και τους αγώνες ελληνικού τραγουδιού Κέρκυρας το 1981, όπου εμφανίζεται τραγουδώντας με τα μάτια κλειστά και δίνει μια καθηλωτική ερμηνεία. Κάπως έτσι τη φανταζόμαστε και στο στούντιο, κατά την ηχογράφηση του δίσκου της με τα μάτια κλειστά, χαμένη στη μουσική να τραγουδάει παραληρηματικά λέξεις και στίχους, που συναντούν τον ντανταϊσμό, τον σουρεαλισμό και το παράλογο, τόσο ποιητικοί όσο και ακατανόητοι. Πρόκειται για την προσωπική ενδοσκόπηση μιας γυναίκας, που ζει τον έρωτα και τις σχέσεις με όλο της το είναι.

idyli-tsaliki-2

Με τον Λουκά Θάνο και τον Δημήτρη Ζαφειρέλη κατα την διάρκεια της ηχογράφησης στο Polysound.

Ο δίσκος της «Αυταπάτη» που κυκλοφόρησε το 1983, έφτιαξε αλλά και έσπασε το καλούπι. Μιλάμε ίσως, για τον μοναδικό δίσκο σε αυτά τα μέτρα, όσον αφορά την πλούσια, εγχώρια δισκογραφία. Οι δε καταπληκτικοί μουσικοί που τη συνοδεύουν, την ακολουθούν με ασύλληπτο πάθος σε αυτή την εκκεντρική μουσική έκφραση.

Μπορεί η ίδια να μην κυκλοφόρησε ποτέ ξανά κάτι άλλο (αν εξαιρέσουμε τις συμμετοχές της στους δίσκους του Λουκά Θάνου «Αναστροφή» και «Jazzburger», και η εταιρεία της να σταμάτησε να τη στηρίζει, λόγω των χαμηλών πωλήσεων, παρά τις εξαιρετικές κριτικές, αλλά ο χρόνος ανέδειξε το «Αυταπάτη» ως ένα διαχρονικό αριστούργημα, που φέτος κλείνει 40 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία. Γι' αυτό, η Veego Records επανακυκλοφορεί, για πρώτη φορά, την «Αυταπάτη» σε μια μοναδική, αριθμημένη, Deluxe έκδοση σε λευκό και μαύρο βινύλιο, με στίχους, ένθετες πρωτότυπες φωτογραφίες από τηn ηχογράφηση του δίσκου. Αξίζει δε να σημειωθεί ως προς τον ήχο της επανέκδοσης ότι χρησιμοποιήθηκαν τα Οriginal Μaster Τapes. Ένα καλά φροντισμένο mastering έφερε πιο μπροστά όλη την μαγεία των αρχικών ηχογραφήσεων, για να χαρίσει στον ακροατή την αναβαθμισμένη ποιότητα που μπορεί να διακρίνει από τα πρώτα κιόλας λεπτά της αναπαραγωγής της Αυταπάτης.

Κυκλοφορεί στις 3/11 σε περιορισμένη έκδοση 400 αντιτύπων (200 λευκά και 200 μαύρα βινύλια) από τη Veego Records.

Ακούστε εδώ το άλμπουμ στο Spotify.

idyli-tsaliki-diskos

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured