Ναταλία Πετρίτη

Maria-Christina Harper, electric jazz αρπίστα και συνθέτρια, γεννημένη στην Ελλάδα με Αιγυπτιακές ρίζες, ανακαλύπτει εκ νέου τον ήχο της άρπας στον κόσμο της τζαζ. Με το άναρχο πνεύμα της και το ενδιαφέρον της να ξεπεράσει τα παραδοσιακά όρια της άρπας, παρουσιάζει το όργανό με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές της μουσικές ρίζες με τη free jazz δημιουργεί έναν ακαταμάχητο, συναρπαστικό ηχητικό σύμπαν, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.

Η Maria-Christina συνεργάστηκε με δύο εξαιρετικούς αναγνωρισμένους μουσικούς, δημιουργώντας το μουσικό σχήμα The Harper Trio. Με τον ντράμερ Evan Jenkins και τη δυναμική σαξοφωνίστα Josephine Davies (Instrumentalist of The Year, 2019 Parliamentary Jazz Awards) παρουσιάζουν το “Passing By”, το δυναμικό ντεμπούτο άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά.

Το “In Cairo/Grandma΄s Coat” είναι το πρώτο single μέσα από το επερχόμενο άλμπουμ τους,  το οποίο περιέχει συνολικά 7 πρωτότυπες συνθέσεις που δημιουργήθηκαν  ειδικά για το trio. Οι συνθέσεις φλερτάρουν με τους avant-garde και ψυχεδελικούς ήχους, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον spiritual jazz ηχητικό τοπίο.

Tο κομμάτι είναι επηρεασμένο από τις ρίζες της οικογένειας της Harper. «Η γιαγιά μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο και έφτιαχνε μόνη της τα ρούχα της», λέει η Maria-Christina, «Δημιούργησε ένα όμορφο παλτό φτιαγμένο με χρυσό αιγυπτιακό νήμα όταν βρισκόταν στο Κάιρο, πολλές δεκαετίες πριν. Είμαι αρκετά τυχερή που βρίσκεται στα χέρια μου αυτό το παλτό και το αγαπώ. Δεν είχα τίτλο για το κομμάτι μέχρι που φόρεσα το παλτό μια φορά σε μια συναυλία. Κι έτσι έδωσα στο κομμάτι τον τίτλο “In Cairo/ Grandma’s Coat”.» 

Η Maria-Christina Harper σπούδασε κλασικό πιάνο και άρπα στην Αθήνα και μετά στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Απογοητευμένη από τα χρόνια της άκαμπτης, έντονης εξάσκησης της κλασικής τεχνικής που άφηνε λίγα περιθώρια για μουσική προσωπική έκφραση, βρήκε τον δρόμο της σπουδάζοντας Μουσικοθεραπεία και εστιάζοντας στον αυτοσχεδιασμό, κάτι που περιγράφει ως «αποκάλυψη». Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της στην τζαζ.

Και τα τρία μέλη του The Harper Trio αποτελούν μέρος της μουσικής σκηνής της παραθαλάσσιας βρετανικής πόλης Hastings, όπου και γνωρίστηκαν. Τόσο ο Evan Jenkins όσο και η Josephine Davies είναι γνωστοί στη βρετανική jazz σκηνή. Η Maria-Christina υποστηρίζει ότι ο ελεύθερος ήχος που δημιουργούν οφείλεται, εν μέρει, σε μια φιλία που χτίζεται πάνω από το μαγείρεμα, το φαγητό, τον διάλογο και το μακροχρόνιο, αβίαστο παίξιμο μουσικής μαζί. «Ξέραμε ότι είχαμε κάτι ιδιαίτερο από την πρώτη μας πρόβα», λέει. «Ήταν μια συναρπαστική και ιδιαίτερη στιγμή».

Λίγο μετά την ηχογράφηση του “Passing By” ακολούθησε η παράσταση στο «Jazz In The Round» στο Cockpit του Λονδίνου – μια σειρά από sessions που φημίζονται για την παρουσίαση νέων ήχων – καθιερώνοντας το τρίο όχι μόνο ως ένα εντυπωσιακό live συγκρότημα, αλλά ως μια καινοτόμα νέα φωνή στην αιχμή της σύγχρονης τζαζ.

ht_single_incairo_1600_02

To In Cairo/Grandmas Coat” κυκλοφορεί ψηφιακά από την Little Yellow Man και είναι διαθέσιμο στις πλατφόρμες.

Bandcamp /  Spotify / Apple Music

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured