Ναταλία Πετρίτη

Εύθραυστες μελωδίες από κλαρινέτα, κιθάρες, τσέλα, πιάνα πότε μελαγχολικές πότε χαρούμενες που γλιστράνε πάνω σε έναν εμμονικά επαναλαμβανόμενο ρυθμό  μπάσου, κάποιες φορές εμπλέκονται η μία μέσα στην άλλη ή εναλλάσσονται, άλλοτε διακόπτονται με δριμύτητα ή σβήνουν αργά, δημιουργώντας με απλότητα υπέροχες ηχητικές εικόνες.

Pixel

Ο Γιώργος Καρράς, βασικός συνθέτης στις θρυλικές Τρύπες, απέδειξε την αγάπη του για τους πειραματισμούς στο Υπέροχο Τίποτα, και μετά από ένα μεγάλο διάστημα σιωπής επιστρέφει με νέο άλμπουμ.

Οι Ασκήσεις Απλότητας, που κυκλοφορούν από την United We Fly, συντέθηκαν από τον Μάη του 2018 μέχρι τις αρχές του 2020 και είναι μία σειρά από ορχηστρικές ατμοσφαιρικές συνθέσεις, με μινιμαλιστική τεχνοτροπία.

«Οι εικόνες, τα συναισθήματα και ο λόγος ήταν πάντα για μένα τα μέσα που πυροδοτούσαν την δημιουργικότητά μου στη μουσική. Ο δίσκος αυτός αποτελεί την προσπάθεια μου να επενδύσω μουσικά εικόνες και συναισθήματα, εκφράζοντάς τα με απλά, εμμονικά επαναλαμβανόμενα μουσικά σχήματα». Έτσι περιγράφει ο ίδιος τη μουσική του. Μια συλλογή από  υποβλητικά ηχητικά τοπία, με πρωταγωνιστή άλλοτε το πιάνο, άλλοτε το κλαρινέτο και άλλοτε τις ηλεκτρικές κιθάρες, όπου οι μελαγχολικές μελωδίες συνδιαλέγονται με την ηλεκτρική ένταση και οι χαρούμενες με την γλυκύτητα των ακουστικών οργάνων.

Μετά τα κομμάτια Χωρίς Ιθάκη και Περιμένοντας το Φως που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες, στις Ασκήσεις Απλότητας ακούμε και το 3ο κομμάτι του άλμπουμ, Θάλασσα, όπου η μελωδία ενός ακουστικού πιάνου ταξιδεύει πάνω στα κύματα μιας ατμοσφαιρικής κιθάρας, συναντώντας μελωδίες από ηλεκτρικές κιθάρες και ηλεκτρικά πιάνα.

Στις Ασκήσεις Απλότητας συμμετέχουν παλιοί και γνώριμοι συνεργάτες του από τις Τρύπες, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος που έπαιξε τις κιθάρες και ο Γιώργος Χριστιανάκης στο πιάνο. Αλλά και νέοι όπως ο Ηρακλής Ιωσηφίδης στο κοντραμπάσο, ο Βασίλης Μπαχαρίδης στα τύμπανα, ο Θάνος Σιδέρης στο κλαρινέτο, η Λίλα Μανώλα στο τσέλο και ο Νίκος Χαρμπίλας στο μεταλλόφωνο.

Την ηχοληψία και επεξεργασία του ήχου έκαναν ό Τίτος Καργιωτάκης και ο Χρήστος Χαρμπίλας στο στούντιο τους Royal Alzheimer Hall.

 

To άλμπουμ Ασκήσεις Απλότητας κυκλοφορεί από την United We Fly στις 12 Ιανουαρίου.

Βρείτε τις Ασκήσεις Απλότητας σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες 

Προπαραγγείλτε τις Ασκήσεις Απλότητας σε βινύλιο στο e-shop της United We Fly ή στο bandcamp

askiseis-aplotitas

Ο Γιώργος Καρράς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1960. Το 1983 δημιουργεί μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα το συγκρότημα Τρύπες, στο οποίο παίζει μπάσο και συνθέτει τα περισσότερα τραγούδια. Οι Τρύπες, με την πάροδο του χρόνου, εξελίσσονται σε ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά ροκ συγκροτήματα.

Το 1993 κυκλοφορεί, σε συνεργασία με τον Γιάννη Αγγελάκα, τον δίσκο Υπέροχο Τίποτα. Σε αυτό το άλμπουμ, ο Γιώργος Καρράς εκφράζει την επιθυμία του να πειραματιστεί και με άλλα είδη μουσικής εκτός από την ροκ και χρησιμοποιεί όργανα όπως τσέλο, μπαντονεόν.

Λίγο καιρό μετά από την κυκλοφορία του, τραγούδια από το Υπέροχο Τίποτα χρησιμοποιούνται για το σάουντρακ της ταινίας Η Εποχή των Δολοφόνων του Νίκου Γραμματικού.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 2001, ο Γιώργος Καρράς αποσύρεται από την μουσική σκηνή. Στο διάστημα της απουσίας του δεν σταματάει να ασχολείται με την μουσική και να δημιουργεί, γράφοντας μουσική για θεατρικές ομάδες για ομάδες χορού χωρίς όμως να ηχογραφήσει κάτι νέο και ολοκληρωμένο  μέχρι τις «Ασκήσεις Απλότητας».

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured