Ναταλία Πετρίτη

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου «Μαρία Κάλλας – Lyric and Coloratura arias», της διεθνούς σειράς μουσικών βιβλίων «33 1/3», από τις εκδόσεις Οξύ, διοργάνωσε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, μια πανέμορφη βραδιά, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού και της Πολιτείας, όπως ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Σκιαδάς και ο αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Δημόπουλος, καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, εκδότες και επικεφαλής φορέων της τέχνης και του πολιτισμού. Όλοι τίμησαν με την παρουσία τους την τέχνη και την προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας, μια γυναίκα-σύμβολο, που με το απαράμιλλο ταλέντο της φώτισε τους ουρανούς της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας.

img_2903

Υπήρξε επίσης ιδιαίτερα ευτυχής και σημαντική η σύμπραξη εξαιρετικών ομιλητών από όλο το φάσμα του πολιτισμού που κατέθεσαν από καρδιάς την προσωπική και την επαγγελματική τους ιστορία σχετικά με τη μεγάλη ντίβα, υπό καθοδήγηση και τον συντονισμό της δημοσιογράφου και συγγραφέα Αλεξίας Κουλούρη.

i

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, η Λιάνα Σκουρλή. Σπουδαία προσωπικότητα, ιστορικός τέχνης και εικαστική σύμβουλος, αφού ολοκλήρωσε τη θητεία της σε διπλωματικές θέσεις, τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει το έργο της στην αναγνώριση της Μαρίας Κάλλας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η κα Σκουρλή παρουσίασε το βιβλίο των εκδόσεων Οξύ για τη Μαρία Κάλλας, το οποίο μάλιστα έχει προλογίσει. Μίλησε για την εμπειρία της ως προς την προαγωγή του έργου του Συλλόγου, ενώ τόνισε τις προσπάθειες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο για τη δημιουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας στην Αθήνα.

Η κα Σκουρλή κάλεσε στο βήμα τον αντιδήμαρχο Αθηναίων Λευτέρη Σκιαδά, ο οποίος εξέπληξε τους παριστάμενους επιβεβαιώνοντας την ίδρυση του Μουσείου μέσα στο 2023, σε κεντρικό σημείο της πόλης!

img_2927

Στη συνέχεια η κα Σκουρλή συνομίλησε τηλεφωνικά με την mezzo soprano Κική Μορφονιού. Η σπουδαία καλλιτέχνις δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, μίλησε όμως με μεγάλη συγκίνηση για το ίνδαλμά της, για την κοινή τους παρουσία και τη συνεργασία τους για μια τετραετία, για τη γυναίκα-τίγρη που ξεσήκωνε κοινό και κριτικούς.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η Έλενα Ματθαιοπούλου, συγγραφέας, δημοσιογράφος και deputy editor στο Opera Now Magazine του Λονδίνου. Μια ταξιδεύτρια του κόσμου, λάτρης και βαθιά γνώστης της όπερας, μοιράστηκε άγνωστες ιστορίες και παραλειπόμενα από τον θρύλο της Κάλλας και εστίασε στις προσωπικές της ευαισθησίες, στην τρυφερότητα και την καλοσύνη της προς τους συνεργάτες της. Μίλησε ακόμη για την εξέλιξη της τέχνης και την τεχνική της, αλλά και για την εικόνα της, ενώ τη χαρακτήρισε το απόλυτο fashion icon της εποχής της.

img_2981

Την «μπαγκέτα» πήρε στη συνέχεια στα χέρια του ο Παναγιώτης Κουντούρης, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση. Έδωσε στην ομιλία του τον τίτλο «The Kallas effect» και εστίασε στον σημαντικό απόηχο της προσωπικότητάς της ακόμα και σήμερα, τη δύναμη και τον σεβασμό που συγκεντρώνει ο μύθος της που διαρκώς μεγαλώνει! Αναφέρθηκε στη συγκινητική μετονομασία του δρόμου που ορίζει την είσοδο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε «οδό Μαρία Κάλλας», στη συνεργασία του με τον αφοσιωμένο συλλέκτη Μπρούνο Τόζι και στη σπουδαιότητα της διάσημης σειρά μουσικών βιβλίων «33 1/3» που αναδεικνύει ξεχωριστούς δίσκους βινυλίου της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

img_3082

Η δρ. Τζένη Αρσένη, συγγραφέας και σκηνοθέτης όπερας, η οποία μάλιστα διαδέχτηκε την Κική Μορφονιού στο τμήμα μελοδραματικής διδασκαλίας στο Ωδείο Αθηνών, αναφέρθηκε στο έργο της «Women of Passion, Women of Greece» και στη συναισθηματική και συμβολική αφήγηση της ζωής της Κάλλας.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο διακεκριμένος εικαστικός Νίκος Φλώρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεσή του που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τιμώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο κ. Φλώρος εξέφρασε τη μεγάλη του αγωνία για τη διατήρηση εκ μέρους της Πολιτείας της κληρονομιάς της Κάλλας και τη δημιουργία δράσεων που θα αφορούν τη ζωή και το έργο της.

img_2809

Κλείνοντας την εκδήλωση, η Λιάνα Σκουρλή κάλεσε στο βήμα τη διεθνούς φήμης soprano Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία μίλησε με συγκινητική απλότητα για την υποτροφία του «Ιδρύματος Μαρία Κάλλας» που της άνοιξε τα φτερά σε μια παγκόσμια καριέρα που όλο μεγαλώνει. Από τη Βέροια στις σπουδαιότερες λυρικές σκηνές του κόσμου, η μαγευτική υψίφωνος συνεχίζει να μελετά και να κατακτά τις «κορφές» της τέχνης της, κρατώντας πάντα στην καρδιά της την πρωτοπόρο Μαρία Κάλλας.

img_2943

Το βιβλίο «Μαρία Κάλλας – Lyric and Coloratura arias» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.

Διανομή: Brainfood Εκδοτική ΜΕΠΕ.

Βρείτε το εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured