Καλλιτέχνες της ελληνικής ραπ σκηνής ένωσαν τις φωνές τους και δημιούργησαν ένα κομμάτι που τιτλοφορείται "Susma Ses Ver (Μη Σιωπάς, δώσε φωνή)". 

Πρόκειται για φόρο τιμής στα τρία μέλη του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum, που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από εξαντλητικές απεργίες πείνας, ζητώντας τα αυτονόητα: να μπορούν να παίζουν ελεύθερα τη μουσική τους.

Οι Πένθιμος Clown, Νιόνιος, Daisy Chain, ΚΚ, Βάγγος Μπεκ, TNT (Rationalistas), Nikolein (Σπείρα), Νος, Στέλιος748, που συνεργάστηκαν για το κομμάτι, έγραψαν: "Οι Grup Yorum τόσο μέσα από την μουσική τους, όσο και μέσα από τους αγώνες τους, έχουν επιλέξει από ποια πλευρά του οδοφράγματος βρίσκονται και το πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή. Ένας ανένδοτος αγώνας για δικαιοσύνη, ελευθερία έκφρασης, ισότητα. Εμείς από την μεριά μας δεν έχουμε παρά να σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτούς τους ανθρώπους. Κάτι μικρό από εμάς… İbrahim Gökçek Αθάνατος! Helin Bölek Αθάνατη! Mustafa Koçak Αθάνατος!".

Εξαιτίας του περιεχομένου των κομματιών του συγκροτήματος, τα μέλη του έχουν μπει αρκετές φορές στο στόχαστρο των αρχών. Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότερα από 30 μέλη της μπάντας που μετράει 35 χρόνια ζωής έχουν υποστεί συλλήψεις, πολλές συναυλίες τους έχουν απαγορευτεί, ενώ το πολιτιστικό τους κέντρο έχει δεχτεί δεκάδες επιθέσεις. Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν κάποια μέλη της μπάντας να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, θυσιάζοντας έτσι την ίδια τους τη ζωή.

Η Χελίν Μπολέκ ήταν το πρώτο μέλος του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum που έφυγε από τη ζωή έπειτα από απεργία πείνας 288 ημερών στις 3 Απριλίου του 2020. Διαμαρτυρόταν για τις διώξεις των αρχών, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος.

Στη συνέχεια, σειρά είχε ο Μουσταφά Κοτσάκ, υποστηρικτής και ακτιβιστής υπέρ του συγκροτήματος ο οποίος είχε ξεκινήσει απεργία πείνας -κατά την οποία κατανάλωνε μόνο νερό με ζάχαρη- στις 3 Ιουλίου του 2019 με αίτημα να γίνει από την αρχή ένα νόμιμο για την υπόθεσή του δικαστήριο και να σταματήσουν οι άδικες, παράνομες αποφάσεις εις βάρος του. Πέθανε στις 24 Απριλίου του 2020.

Τελευταία απώλεια ήταν ο Ιμπραχίλ Γκοκτσέκ, το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που έχασε τη μάχη με τη ζωή έπειτα από εξαντλητική απεργία πείνας. Λίγα 24ωρα μετά τη διακοπή απεργίας πείνας που διήρκησε 323 μέρες, άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική.

Η κατάσταση του Ibrahim Gökçek φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη όταν μεταφέρθηκε στην εντατική, σταματώντας την απεργία πείνας που έκανε με αίτημα την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος και την ελεύθερη πραγματοποίηση συναυλιών.

Τα μέλη του Grup Yorum είχαν ανακοινώσει ότι ο «πολιτικός στόχος» της διαμαρτυρίας τους έχει επιτευχθεί, καθώς η πολυετής μάχη που δίνουν ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν έγινε, πλέον, γνωστή σε όλο τον κόσμο και χιλιάδες πολίτες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, κόμματα και οργανώσεις έχουν σταθεί στο πλευρό τους ασκώντας πίεση στην Άγκυρα. Μετά από συνάντηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, εκπρόσωποι κομμάτων και διανοούμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα αιτήματα του γκρουπ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Grup Yorum έκανε επίσημο αίτημα προς τις τουρκικές αρχές για να πραγματοποιήσει συναυλίες σε τρεις πλατείες της Κωνσταντινούπολης και μία στη Σμύρνη.

Για τον λόγο αυτό ο İbrahim Gökçek αποφάσισε να κάνει «παύση» στην απεργία πείνας, αναμένοντας τις εξελίξεις. Δυστυχώς, όμως, δεν τα κατάφερε.

Με πληροφορίες από το news247.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured