Μπορεί να γράφουμε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, αλλά δυστυχώς αφορμές για να εκνευριστούμε και να αγανακτήσουμε, παίρνουμε και από όσα συμβαίνουν εδώ. Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη δεν είναι μουσικό γεγονός. Επειδή, όμως, είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, και υπάρχουν πιο ουσιώδη πράγματα από τις νέες κυκλοφορίες, οφείλουμε να σταθούμε στην περίπτωσή του - για να μη θρηνήσουμε κι εδώ ένα θύμα. Μοιάζουν με κακόγουστη φάρσα όσα εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό, με θύμα έναν άνθρωπο τον οποίο με όλους τους τρόπους οδηγεί το κράτος να μη σωφρονιστεί. 

Αλλά, πλέον, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μια μέρα καθυστέρηση. Και μόνο το ότι ένας συνάνθρωπός μας προχωρά για τρίτη φορά σε ένα μήνα σε απεργία πείνας και δίψας, είναι συγκλονιστικό.


Μόνη απάντηση, η νομιμότητα κατά τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής!

Ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται, λοιπόν, και πάλι σε απεργία πείνας και δίψας, την οποία μάλιστα αποκαλεί «κύκνειο άσμα» του, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά του για συνέχιση της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο και μεταφοράς στο παλιό κελί του στον Κορυδαλλό. Απαιτεί τη μεταφορά στο κελί του από τα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται. Ο κρατούμενος, που η υγεία του έχει κλονιστεί από την πρόσφατη απεργία πείνας και δίψας που έκανε διεκδικώντας το δικαίωμα να παρακολουθεί τη σχολή του, κάνει λόγο για «εκδικητικό βασανισμό» και «εμπαιγμό και κοροϊδία από την γγ Εγκληματικής πολιτικής», όπως αναφέρει για την Σοφία Νικολάου. 

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έχει ξεσηκώσει και πάλι σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες εντάθηκαν από τη σχετική δήλωση που έκανε η ίδια η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής: «Το να σου κουνάνε το δάχτυλο για δήθεν άσκηση πολιτικής στην περίπτωση Δημάκη με εμμονές και φανατισμό, άνθρωποι που έκαναν σημαία την ιδεοληψία, είναι τουλάχιστον αστείο. Μόνη απάντηση, η νομιμότητα. Γιατί στις δικές μας βάρδιες... δεν θέλουμε “στραβές". @RenaDourou». 


 

Δήλωση συμπαράστασης του Γιώργου Νταλάρα στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη: "Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μια δημοκρατική χώρα!" 

Δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα που δίνει ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος ξεκίνησε για 3η φορά απεργία πείνας και δίψας, δημοσίευσε ο Γιώργος Νταλάρας:

"Δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν". Αυτά τα λόγια του Βασίλη Δημάκη ξεκλειδώνουν για δεύτερη φορά την ψυχή μου και με κάνουν να θέλω να σταθώ δίπλα του ανεπιφύλακτα. Ήταν πριν δυο χρόνια όταν μάθαμε για τη μεγάλη υπέρβαση που έκανε αυτό το παιδί. Τελείωσε με άριστα το νυχτερινό σχολείο και μπήκε δεύτερος στο Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Και τώρα ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης -αδικημένος βάναυσα από το σωφρονιστικό σύστημα- συνεχίζει την απεργία πείνας... Αυτή η εξέλιξη μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και μεγάλη έκπληξη. Η πρόφαση του κορωνοϊού, όπως δείχνουν τα γεγονότα, είναι τουλάχιστον αστεία. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία να τιμωρεί έναν άνθρωπο που έδειξε έμπρακτα τη μέγιστη μεταμέλεια μέσω της μόρφωσης, της παιδείας και της κοινωνικής του συμπεριφοράς. Ειδικά όταν εκπροσώπησε τους συγκρατούμενούς του στο αίτημα για κανόνες υγιεινής στους χώρους κράτησης. Δεν μπορεί μια ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία να εκδικείται έναν άνθρωπο που υποδειγματικά εκτίει την ποινή του και το μόνο "λάθος" του είναι πως διεκδίκησε το ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Είναι πολύ νωπές οι μνήμες των δύο μαρτύρων μουσικών του Grup Yorum στη γειτονική χώρα, που πάλευαν για την ελευθερία της έκφρασης. Και σκεφτόμαστε πως δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό στο Βασίλη Δημάκη. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό σε μια δημοκρατική χώρα! Είναι πολύ παρήγορο αυτό που παρακολουθώ στο διαδίκτυο. Ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, κυρίως από νέους ανθρώπους. Και η δική μας γενιά όμως, άνθρωποι που ζήσαμε στην πλειοψηφία μας την αδικία της στέρησης της μόρφωσης λόγω κοινωνικών και πολιτικών συγκυριών, μαζί με τους νέους δεν θα το αφήσουμε έτσι. Είμαστε δίπλα στο Βασίλη Δημάκη, χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες. Απαιτούμε από την Πολιτεία να τον ακούσει! Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι "ακριβή".

Το χρονικό, σύμφωνα με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, μετήχθη εκδικητικά και παράνομα (με προσωπική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου) στις 17/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών γιατί συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω COVID-19.

Ξεκίνησε αμέσως απεργία πείνας (με υπεύθυνη δήλωση από 21/4) και δίψας (από 27/4) ζητώντας την επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσπάθεια με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως είχε κερδίσει με τον αγώνα του το 2018.

Μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών και των συμφοιτητών του, αλλά και με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα της επαναμεταγωγής του στις 30/4/2020, οπότε και ο Βασίλης έληξε την απεργία πείνας και δίψας.

Όταν μετά από νέες πιέσεις και με καθυστέρηση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του στις 8/5/2020, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη την επομένη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού: αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα, απομονώθηκε από τους συγκρατούμενούς του και οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Παρόλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης στις 10/5/2020 ότι ο Βασίλης θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του και η μεταγωγή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού οφείλεται στην 14ημερη καραντινα λόγω κορονοϊου, καμία από τις δεσμεύσεις δεν υλοποιήθηκε.

Ο Βασίλης παραμένει κλεισμένος στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μετά την λήξη της 14ήμερης καραντινας, χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή για τα μαθήματά του.

Με όλες αυτές τις εκδικητικές ενέργειες, το ελληνικό κράτος βασανίζει τον Βασίλη Δημάκη, έναν κρατούμενο που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα αυτοσωφρονισμού.

Ο Βασίλης Δημάκης με δήλωσή του στις 24/5/2020 ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε τροφή, νερό και επικοινωνία.


 

Τα γεγονότα περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Τον Βασίλη Δημάκη και τον δίκαιο αγώνα του υποστήριξε πριν από ένα μήνα ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Ο γνωστός μουσικός έκανε τότε λόγο για εκδικητική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία, όπως ανέφερε ο καλλιτέχνης, τιμωρεί παραδειγματικά κάποιον που αγωνίστηκε για το δικαίωμά του στην παιδεία και για τη θεμελίωση ενός νέου, χρήσιμου τρόπου ύπαρξης και λειτουργίας μέσα στην κοινωνία. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έγραψε: "Πρόκειται για έναν άνθρωπο που, μέσα στη φυλακή, αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια του νικώντας τους δαίμονές του μέσα από την Παιδεία. Έχω επισκεφθεί αρκετές φυλακές στη ζωή μου, εδώ και στο εξωτερικό. Ξέρω πως μέσα στην καθημερινότητα του εγκλεισμού δύσκολα σκέφτεται κανείς τη μόρφωσή του. Και ακόμα πιο δύσκολα κάνει τη σκέψη απόφαση και την απόφαση πράξη. Και όμως, ο Βασίλης Δημάκης τελείωσε με άριστα το νυχτερινό λύκειο μέσα από τη φυλακή, περνώντας μάλιστα δεύτερος από τους απόφοιτους νυχτερινού λυκείου στο Πολιτικό της Νομικής. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί άθλο! Δεν έμεινε όμως σε αυτό. Το 2018, διεκδίκησε με απεργία πείνας και δίψας και κέρδισε τη φοίτησή του με «βραχιολάκι» στη Σχολή, που αποτελεί δικαίωμα των κρατουμένων φοιτητών. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ζωής και φοίτησης, οι επιδόσεις του στα μαθήματα ήταν τέτοιες που τον κατέστησαν υπότροφο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Διαβάζω τις ασυνήθιστα τιμητικές αναφορές των καθηγητών του, ακαδημαϊκών που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους, καθώς και την αγωνία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεσή του. Πρόσφατα, στις 14 του μηνός, ο Βασίλης Δημάκης διεκδίκησε ειρηνικά μαζί με τους συγκρατούμενούς του στον Κορυδαλλό, συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αποσυμφόρησης λόγω πανδημίας. Ο ίδιος μπήκε μπροστά στον αγώνα αυτό, ίσως ως πιο «διαβασμένος», διεκδικώντας εκ μέρους όλων τα όσα υποστηρίζουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δύο μέρες μετά, στις 16/4, σύρθηκε αιφνιδιαστικά και εξευτελιστικά από το κελί του «με μια παντόφλα στο ένα πόδι κι ένα παπούτσι στο άλλο» για να μεταφερθεί στις φυλακές Γρεβενών, από όπου δεν θα μπορεί να έχει αυτοπρόσωπη παρουσία στις παραδόσεις των μαθημάτων, γεγονός που του στερεί και την υποτροφία του ΙΚΥ. Ο ίδιος δήλωσε «Δεν θα σας επιτρέψω να με ξανακάνετε αυτό που ήμουν»! Και ξεκίνησε για άλλη μια φορά απεργία πείνας και δίψας, διεκδικώντας την εκ νέου μεταγωγή του στην Αθήνα και τη συνέχεια των σπουδών του. 

Ο πρόσφατος θάνατος στην Τουρκία της ακτιβίστριας μουσικού Helin Bölek, που πέθανε από απεργία πείνας στις 3/4 διεκδικώντας το δικαίωμα όλων μας να ζούμε και να τραγουδάμε ελεύθεροι, όπως και ο δεύτερος θάνατος απεργού πείνας μέσα σε ένα μήνα, του Mustafa Koçak, που διεκδικούσε την κατάργηση των τουρκικών ειδικών δικαστηρίων, την τιμωρία των βασανιστών αστυνομικών και μια δίκαιη δίκη, δεν μπορεί να βρουν εδώ το αντίστοιχό τους στην περίπτωση ενός ανθρώπου που διακινδυνεύει τη ζωή του για το δικαίωμα στη μόρφωση! Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που, αντί το κράτος να ωθεί και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους κρατούμενους στις προσπάθειές τους, συμπεριφέρεται εκδικητικά, τιμωρώντας παραδειγματικά κάποιον που αγωνίστηκε για το δικαίωμά του στην παιδεία και για τη θεμελίωση ενός νέου, χρήσιμου τρόπου ύπαρξης και λειτουργίας μέσα στην κοινωνία. Ζητώ να παρασχεθεί στον Βασίλη Δημάκη κάθε νόμιμη διευκόλυνση ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του. Εύχομαι αυτή η υπόθεση να λήξει άμεσα, χωρίς συνέπειες στην υγεία του. Συντάσσομαι στο πλευρό του σε όλη αυτή την προσπάθεια και του εύχομαι επιτυχία στον αγώνα που κάνει ώστε να κερδίσει πίσω τη ζωή του.

Χιλιάδες φωνές για τον Βασίλη Δημάκη

(πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών)

 

Μεγαλειώδης ήταν η πορεία που διοργάνωσε η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή και η ομάδα #SupportArtWorkers για τον Βασίλη Δημάκη που βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε απεργία πείνας και δίψας. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στη συμβολή της λεωφόρου Κατεχάκη με την οδό Κανελλοπούλου (μετρό Κατεχάκη) και λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε η πορεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά: «Ενάντια στο κράτος το εκδικητικό, θέλουμε τον Δημάκη στο Πολιτικό», έδωσε τον παλμό και ακολούθησε το: «Αυτοί που τώρα τρομοκρατούν /με του λαού την πάλη θα λογαριαστούν». Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας στα χέρια τους φωτογραφίες του κρατούμενου-φοιτητή, έφτασαν λίγο πριν την πύλη εισόδου του υπουργείου όπου βρήκαν παρατεταγμένες τρεις κλούβες που δημιουργούσαν φραγμό προκειμένου να αποτρέψουν την προσέγγιση του κτιρίου.

Με κεντρικό σύνθημα της πορείας το: «Δεν είν’ δικαιοσύνη η βία, η τιμωρία / Θέλουμε αναμόρφωση με ανοιχτά βιβλία» και το μήνυμα ξεκάθαρο: ενάντια στην «αδιαφορία της Πολιτείας και την αναλγησία του σωφρονιστικού συστήματος» το συγκεντρωμένο πλήθος βρέθηκε με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε όσους εξανάγκασαν για πολλοστή φορά σε λευκή απεργία τον Β. Δημάκη που μέχρι και σήμερα παλεύει για την εξ αποστάσεως συνέχιση των ακαδημαϊκών σπουδών.

Την ίδια ώρα, σχεδόν σύμπασα η αντιπολίτευση επισημαίνει το δίκαιο και το αυτονόητο χωρίς όμως η Πολιτεία να ακούει.


 

Ολόκληρη η δήλωσή του Β. Δημάκη: "Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό"

"Σήμερα 23/05/2020 διανύω την 29 ημέρα καραντίνας, 14 στα Γρεβενά και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί μου όπως θα έπρεπε και υποσχέθηκε, η θλιβερή Σοφία Νικολάου.

Κοροϊδεύοντας πρώτα απ’ όλα εμένα κι έπειτα όσους-ες στήριξαν τον αγώνα μου για ισότιμη εκπαίδευση κατά την κράτηση.

Όπως είναι γνωστό σε καμία καραντίνα δεν ήμουν σε αυτές τις 15 μέρες , όπως ακριβώς συμβαίνει με την ανοχή της εδώ διευθύντριας του Κ2 αφού έχει καταγγελθεί πλέον επίσημα και στην κ. Νικολάου αλλά και στην επόπτρια του συγκροτήματος Κορυδαλλού Κα. Νταγιάντα εγγράφως, όπως ακριβώς συμβαίνει, συνεχίζω, και στις γυναικείες φυλακές ακριβώς από πάνω μας αφού σε ένα κελί καραντίνας τοποθετούνται καθημερινά νέες κρατούμενες στον ίδιο χώρο με τις ήδη υπάρχουσες.

Με λίγα λόγια στοιβάζονται σε ένα χώρο χωρίς την τήρηση των γνωστών σε όλους μας πια υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οπότε Κύριε Τσιόδρα, τι έχετε να πείτε για τα παραπάνω;

Που έχετε πετσοκόψει τον ήδη εξουθενωμένο λαό στα πρόστιμα των 150 ευρώ; Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ίδια, δεν διαφοροποιείται εκ της ιδιότητας που έκαστος φέρει.

Όλα τα παραπάνω, με μια επίσκεψη ενός άμεμπτου εισαγγελέα, είναι άμεσα διαπιστώσιμα.

Επειδή από πάντα ένα κι ένα ίσον δύο ή μας δουλεύετε όλους τους πολίτες ψιλό γαζί ή η αξία της ζωής των κρατουμένων δεν εξισώνεται επ’ ουδενί με των υπολοίπων πολιτών.

Τα παραπάνω θεωρήστε τα ως «κύκνειο άσμα» από τον γράφοντα…

Όλη αυτή η ταλαιπωρία δίχως τέλος που περνώ από τις 16/04/2020, ο εκδικητικός βασανισμός μου μέχρι κι ετούτη τη στιγμή που γράφω τη δήλωση αποχής μου απ’ τα πάντα, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία μου από την Γ.Γ Εγκληματικής πολιτικής με οδήγησαν εκεί που απευχόμουν να οδηγηθώ, στην πλήρη αποθάρρυνση μου από την εκπαιδευτική διαδικασία και απ’ όλα από όσα μόχθησα μέχρι τώρα με τον μηδενισμό της στήριξης τόσων ανθρώπων, πολιτών, φορέων, ανθρωπιστικών οργανώσεων, καθηγητών, συμφοιτητών, καλλιτεχνών και άλλων από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κατάπτυστης Νικολάου με τους στοχευμένους και πονηρούς χειρισμούς της.

Αρνούμαι ως βαθιά Δημοκράτης να γίνω μέρος των σαδιστικών της σχεδίων.

Ο άνθρωπος, κυρία Νικολάου, πεθαίνει μια φορά και όχι δύο-τρείς-τέσσερις και δεν ξέρω πόσες φορές ακόμα εσείς σχεδιάζετε. Δεν θα σας δώσω τη χαρά. Με τις φασιστικές σας Γκεμπελικού περιεχομένου μεθόδους εκτελέσατε οτιδήποτε δημοκρατικό ζούσε μέσα μου, κι όπως σας έχω πει και παλαιότερα για κανένα λόγο δεν θα με μετατρέψετε – και ειδικά εσείς που δεν σας υπολήπτομαι – σε κάτι που εσείς θα θέλατε προς επίρρωση των κατάπτυστων προηγούμενων και ενίοτε ανορθόγραφων δελτίων τύπου του Υ.Π.Π. σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος που η Σοφία Νικολάου (ή πινόκιο) θα βγάλει όλα τα απωθημένα και τα ψυχικά τραύματα της επάνω μου, είμαι πολύ λεύτερος παρά την μακρόν κράτηση μου για να δεχτώ και δη μάλιστα σε δημόσια θέα κάτι τέτοιο, είμαι φύσει ελεύθερο ον και τηρώ το δικαίωμα μου στην αυτοδιάθεση. Από τα προρρηθέντα συμφραζόμενα, παραιτούμαι από την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί κουράστηκα, απηύδησα και απογοητεύτηκα παντελώς. Σοφία Νικολάου είσαι ένας παλιάνθρωπος!

Θέλω να ευχαριστήσω τον καλύτερο υπερασπιστή που θα μπορούσα ποτέ να έχω, τον κύριο Θ. Καμπαγιάννη που έκανε τα πάντα αλλά ο φασισμός με όρους βιολογίας είναι καρκίνος και δεν νικιέται εύκολα. Τον Κύριο Πέτρο Δαμιανό, πρώτο μου δάσκαλο και υπέροχο άνθρωπο και να τους ζητήσω συγνώμη που δεν μπορώ να ακολουθήσω όσα τότε στη συνάντηση μας εδώ εκατέρωθεν συμφωνήσαμε, αλλά ειλικρινά με ξεπερνάει όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και κοντά 40 μέρες…

Έλενα μου εσένα για τα πάντα!

Όπως επίσης κάθε έναν ξεχωριστά για την στήριξη του!

Εύχομαι με την ίδια θέρμη να στηρίξετε την κοινωνία να απαλλαγή από τους φασίστες και τα ορφανά του Γκέμπελς που κατατρώγουν σα σαράκι τον θεσμικό κορμό του κράτους αποδομώντας κάθε θεσμικό πυλώνα στήριξης της Δημοκρατίας.

Από σήμερα θα αρνηθώ τροφή νερό κι οποιαδήποτε επικοινωνία με τον οποιονδήποτε χωρίς να διεκδικώ τίποτα παρά μόνο δημοκρατία «ο πιο φθοροποιός αγώνας είναι αυτός γιατ’ αυτονόητο.»

Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους!!!

Υ.Γ.: Άι στο γεροδιάολο κυρά μου! Μπράβο σου, τα κατάφερες…

Μετά τιμής,

Δημάκης Βασίλειος".

Update: η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής

η ανακοίνωση της ΓΓΑΠ αναφέρει:

"Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης κρατείται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ και διαθέτει, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος ο οποίος επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, τη δυνατότητα να συνεχίσει τις σπουδές του μέσω της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Ήδη από τη χρονική περίοδο που κρατούνταν στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, η αρμόδια υπηρεσία τον ενημέρωσε για τα δικαιώματά του αναφορικά με την πρόσβαση στην υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή του και τη συνέχιση των σπουδών του στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο και φοιτά. Ωστόσο, αν και στον κρατούμενο δόθηκε επανειλημμένως η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα, εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Με την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, ως νεοεισερχόμενος κρατούμενος, μεταφέρθηκε σε ειδικό χώρο καραντίνας, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η πρόσβασή του στις σπουδές του δεν διεκόπη, και αυτό διότι, πρώτον όλα τα βιβλία του απεστάλησαν με κούριερ στο κελί του και δεύτερον το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους φοιτητές του Τμήματός του, ήτοι ειδικά διαμορφωμένο χώρο γραφείου με εγκατεστημένο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Παρόλα αυτά, ο κρατούμενος Δημάκης επέμεινε στο αίτημά του περί μεταγωγής του στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι. Μάλιστα, σήμερα, 25η Μαΐου 2020 και ενώ έχει μάθημα «Συγκριτική Πολιτική ΙΙ», ο κρατούμενος αρνείται να το παρακολουθήσει, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να χάσει το μάθημά του και ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, οι προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την συνέχιση των σπουδών του κρατούμενου Δημάκη, όπως και κάθε άλλου κρατούμενου που επιθυμεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στην εκπαίδευση, πληρούνται στο έπακρο. Κάθε άλλη αναφορά περί ανυπαρξίας υλικοτεχνικών υποδομών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των κρατουμένων απέχει από την πραγματικότητα και υποκρύπτει ύποπτα και μικροπολιτικά κίνητρα".

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured