Μέτρα στήριξης του ελληνικού τραγουδιού στο πρότυπο της Γαλλίας ετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού

Θα πριμοδοτούνται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που παίζουν ελληνικά τραγούδια. Ποια είναι τα τρία άμεσα νομοθετήματα για τη στήριξη του Πολιτισμού στη χώρα μας.

news.team
news.team

Συνέντευξη στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος έδωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Εκεί μίλησε, μεταξύ άλλων, για το θέμα των προβών που δεν αμείβονται, αλλά και για μια σειρά διατάξεων στήριξης του ελληνικού τραγουδιού στο πρότυπο των μέτρων που έχει εφαρμόσει η Γαλλία.

Κάποια από τα σημεία των απαντήσεών της που ξεχωρίσαμε:

  • Βρισκόμαστε σε διάλογο με καλλιτέχνες, με επιχειρηματίες του πολιτισμού, με τα σωματεία. Ξεκινάμε από μηδενική βάση, να δούμε πώς μπορούμε να επιλύσουμε μείζονα προβλήματα δεκαετιών. Το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες δεν πληρώνονται για τις πρόβες, ότι είναι ανασφάλιστοι την ίδια περίοδο, είναι τεράστιο θέμα. Πρέπει και να αμείβονται και να ασφαλίζονται. Δεν είναι κάτι εύκολο ούτε κάτι που θα γίνει αυτόματα. Θα συνομιλήσουμε με τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για να βρεθεί η σωστή διαδικασία.
  • Ετοιμάζουμε σειρά διατάξεων στο πρότυπο των μέτρων που έχει εφαρμόσει η Γαλλία. Θέλουμε να στηριχθεί το ελληνικό τραγούδι μέσα από τη διαδικασία πριμοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών. Ουσιαστικό στοιχείο του ελληνικού τραγουδιού είναι η γλώσσα. Επομένως, ενισχύοντας το ελληνικό τραγούδι ενισχύουμε τη γλώσσα μας, την κληρονομιά μας. Αυτήν τη στιγμή περίπου το 80% του ρεπερτορίου, που ακούμε στην Ελλάδα, είναι αγγλοαμερικανικό. Πρόκειται για υπερβολικό ποσοστό. Φυσικά και θα συνεχίσουμε να το ακούμε. Ο κόσμος το θέλει. Αλλά είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε το ελληνικό τραγούδι.
  • Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί θα πριμοδοτηθούν με την ελάφρυνσή τους, κυρίως, σε επίπεδο φορολογικό. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών, γιατί τα θέματα του ΦΠΑ δεν αφορούν μόνο το ΥΠΟΙΚ, έχουν ακόμα λόγο οι θεσμοί. Συνομιλούμε, επίσης, με την ΕΡΤ για να αυξηθεί το ποσοστό του ελληνικού τραγουδιού που ακούγεται σήμερα στους σταθμούς της, ώστε να ενισχυθούν και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
  • Το υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιάσει τρία νομοθετήματα το καλοκαίρι. Το πρώτο αφορά το Ακροπόλ, το δεύτερο το ΤΑΠ και το τρίτο είναι ένα πολυνομοσχέδιο που επιλύει χρονίζοντα προβλήματα. Σε κάποιο από αυτά θα εντάξουμε τη ρύθμιση για το τραγούδι.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνω από 3 εκατ. μουσικά αναμνηστικά έχουν πωληθεί ανά τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο, μέσα από την πλατφόρμα της eBay.

Ακούστε και δείτε το "Monumental" στο οποίο ο μουσικός «πειράζει» τον Ολυμπιακό Ύμνο για τις ανάγκες της ...

Στις 24 και 25 Ιουλίου στο Terra Republic με Πυξ Λαξ, Villagers of Ioannina City, Rotting Christ, μεταξύ άλλων.

FEATURED TODAY

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμη κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο, τα λέει με έναν χατζημεταλλά,

Λίγο πριν την προβολή του Ζητείται Διέξοδος στο Backstage Film Festival (Κυριακή 12/7), ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ μίλησε στη Βασιλεία Μαξακούλη και το ...

Top