View More

Αναλύουμε τα νέα μέτρα που αφορούν τις εταιρίες και τους εργαζόμενους ανθρώπους στον Πολιτισμό

Οι χθεσινές εξαγγελίες: τι ισχύει για αναστολές συμβάσεων, προκαταβολές φόρου και ελαστικές μορφές εργασίας.

news.team
news.team

Το πλάνο της κυβέρνησης για την οικονομία, τον τουρισμό, την εργασία και την ανάπτυξη παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση, Χάρη Θεοχάρη και Αδωνι Γεωργιάδη, κι εμείς συγκεντρώνουμε σήμερα όλα τα σημεία που αφορούν τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Τι ισχύει για τον πολιτισμό

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναφέρθηκε και το μέτρο της αναστολής εργασίας με αμοιβή 534 ευρώ, που επεκτείνεται πέραν του Μαΐου και για τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο και για τον τομέα του Πολιτισμού, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%. Πρακτικά, δηλαδή, και αν συνεχιστεί η αναστολή, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν κάθε μήνα το ποσό αυτό μέχρι και τον Ιούλιο.

Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40% τον Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ουσιαστικά, μέχρι και τον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις του Πολιτισμού θα πληρώνουν το 60% του ενοικίου.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, για αυτούς τους ιδιοκτήτες προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Γενικά μέτρα που επίσης αφορούν εταιρίες και εργαζόμενους στον Πολιτισμό

Χορηγείται 2η «επιστρεπτέα προκαταβολή», με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί έως τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ. Βέβαια, σε αυτό τον τομέα υπάρχουν πολλά παράπονα για εταιρίες που υπέβαλλαν αίτηση αλλά δεν κρίθηκαν ικανές να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020.

Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορoνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

«Αν οι εργαζόμενοι χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό».

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο σημείωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του. «Στο δίλημμα, συνεπώς, “επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας”, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου με διάρκεια ως την 30η Σεπτεμβρίου με πιθανότητα επέκτασης σε περίπτωση ανάγκης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον κατά 20%. Επίσης σε αυτό μπορούν να ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά φέτος και με αυτό θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι.

Ελαστικές μορφές εργασίες, με επιδότηση απωλειών μισθού έως 60%

«Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές».

Εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως το πρόγραμμα θα εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος εγγυάται αναπλήρωση του 60% των αμοιβών που χάνει ο εργαζόμενος από αυτή τη μείωση απασχόλησης. Aν η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Επιπλέον, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε μείωση του μισθού ή καταγγελία της σύμβασης για όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζαμε εδώ και μήνες, απλά επισημάνθηκε από τους υπουργούς ως μέτρο που θα ανακουφίσει την οικονομία.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πάλαι ποτέ frontman των Stone Roses φαίνεται πως επέλεξε το karaoke για αυτή του την εμφάνιση, στην πρώτη του ...

Ακούστε τη διασκευή του “Old Man” για τις ανάγκες προώθησης του αγώνα των Tampa Bay Buccaneers και Kansas City Chiefs

FEATURED TODAY

Ο Άρης Καζακόπουλος φτιάχνει λίστες, λίστες, λίστες. Στο σημερινό Listomania επιλέγει και ιεραρχεί τους 10 καλύτερους δίσκους του τριμήνου Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022.

Μια μεγάλη συναυλία που, αν μη τι άλλο, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά, την αγάπη των Ελλήνων οπαδών προς τους Madrugada. 

Κάθε εβδομάδα, ο Επίτροπος θα επαναφέρει την τάξη, ακόμα κι αν οι χατζημεταλλάδες δεν έχουν σωτηρία. Στο νέο του Παρατηρητήριο κάνει φθινοπωρινούς περιπάτους σε folk μονοπάτια. 

Top