Σε πέντε τουλάχιστον πόλεις της χώρας είχαμε κινητοποιήσεις σήμερα, από ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο των τεχνών. 

Στην Αθήνα, εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, φόρεσαν μάσκες και γάντια και συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, σε μια κορύφωση των κινητοποιήσεών τους υπέρ ουσιαστικής επίλυσης των αιτημάτων τους. «Τίποτα δεν πάει χαμένο» τραγούδησαν η Γιώτα Νέγκα, η Νατάσσα Μποφίλιου και μαζί τους, a capella, όσοι ήταν εκεί.

https://www.youtube.com/watch?v=ej3MGJBeBbY

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο το μεσημέρι. Μουσικοί, κινηματογραφιστές και άλλοι καλλιτέχνες ζήτησαν την επέκταση της επιδότησης και άλλων μέτρων κοινωνικής προστασίας για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και σε εργαζόμενους των κλάδων τους, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί απ' αυτά. Οι μουσικοί, φορώντας προστατευτικές μάσκες και μαντήλια στα πρόσωπα και κρατώντας στο χέρι τα μουσικά τους όργανα, «αλυσοδέθηκαν» με κόκκινη και άσπρη κορδέλα στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου, ενώ άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν το σύνθημα «support art workers», για τη στήριξη όλων όσοι εργάζονται στον χώρο της Τέχνης.

Στην Πάτρα, η πρώτη κινητοποίηση έγινε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την οποία οργάνωσε το σωματείο επαγγελματιών μουσικών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, μπροστά από το δημοτικό θέατρο «Απόλλων», όπου και σε αυτή την περίπτωση τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας. Όπως τονίστηκε, σκοπός της κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί, χορευτές κ.ά., ήταν η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων δραστηριοποιούνται στον χώρο της τέχνης.

Αρκετά δυναμική ήταν η συμμετοχή στο Ηράκλειο στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε, από καλλιτέχνες που εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επαγγελμάτων τους. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, με τη λήψη όλων των μέτρων, ενώ δίπλα στους καλλιτέχνες υπήρξαν και αρκετοί πολίτες που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθειά τους. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηθοποιός και σκηνοθέτης Σοφία Δερμιτζάκη, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την κίνηση «support art workers» που δημιουργήθηκε στο facebook, ενώ αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Άνθρωποι της τέχνης φόρεσαν μάσκες και κρατώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων στις 12.00 το μεσημέρι, ανταποκρινόμενοι στο πανελλαδικό κάλεσμα της Πρωτοβουλίας των Εργαζομένων στον Κλάδο. «Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε», δηλώνουν και τονίζουν πως από την πρώτη στιγμή τα σωματεία τους επισήμαναν στην κυβέρνηση την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στήριξή τους. Όπως τονίζουν, όλο αυτό το διάστημα του lockdown, η πλειονότητα των εργαζομένων σε όλους τους χώρους του Πολιτισμού και σε όλες τις ειδικότητες, πέρασαν στην ανεργία, με την τελευταία αμοιβή να τους καταβάλλεται τον Φεβρουάριο. Με γνώμονα τα νέα δεδομένα και τις ενδείξεις πως ο κόσμος της Τέχνης θα επιστρέψει στην κανονικότητα πολύ αργότερα, οι καλλιτέχνες ζητούν μέτρα στήριξης, όπως επίδομα ενίσχυσης, φοροελαφρύσνεις, επιδότηση ενοικίου. Μάλιστα προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Η φωτογραφία και οι πληροφορίες είναι από το newsbeast.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured