Το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη σε μια μεγάλη, τιμητική έκθεση για τα 95 του χρόνια

Θα ξεκινήσει από την Αθήνα, αλλά προγραμματίζονται 10 συνολικά επισκέψεις σε όλη τη χώρα

news.team
news.team
Ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να γίνεται 95 ετών φέτος τον Ιούλιο, αλλά ξεκίνησε το 2020 με μεγάλη όρεξη, επισκεπτόμενος την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ώστε να συντονιστούν όσον αφορά τους εορτασμούς που ετοιμάζει.

Ο σπουδαίος συνθέτης παραχωρεί λοιπόν το πλήρες, ψηφιοποιημένο αρχείο του στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (Μέγαρο Μουσικής), ώστε να στηθεί μια μεγάλη έκθεση, στην οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην ολότητά του. Το σύνολο αριθμεί πάνω από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τη διοργάνωση της έκθεσης και την περιοδεία της ανά τη χώρα από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο (προγραμματίζονται 10 συνολικά επισκέψεις), όπως και εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές σχετιζόμενες με το αρχείο Θεοδωράκη.

Παράλληλα, τρέχει μέχρι και τέλος Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) η αναβίωση της περίφημης θεατρικής παράστασης Όμορφη Πόλη (1962) από τον Γιώργου Βαλάρη , η οποία έχει βέβαια ως άξονά της τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πρωταγωνιστούν ο Κώστας Καζάκος, ο Γιώργος Κιμούλης και η Πέγκυ Σταθακοπούλου, ενώ τραγουδούν ο Γιάννης Κότσιρας, ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαλίνα Γαβαλά, με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα πριμοδοτούνται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που παίζουν ελληνικά τραγούδια. Ποια είναι τα τρία άμεσα νομοθετήματα για τη

Εξελίξεις έχουμε και σε αυτό τον τομέα, με ετοιμασίες για άμεση λειτουργία του οργανισμού.

Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες απουσίας, έρχεται νέο άλμπουμ.

FEATURED TODAY

Music Types: Η Τάνια Σκραπαλιώρη διάβασε την αυτοβιογραφία του Tricky, Hell Is Round The Corner και κατάλαβε πως, όταν έχεις ζήσει ανάμεσα στη βιωματική φθορά

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος νιώθει νοσταλγία για ζεστά καλοκαίρια, μακριά από τις μεγαλουπόλεις. Γι' αυτό και κατεβάζει από το ράφι δύο ...

Top
0
Shares