φωτογραφία: Νίκος Μακρής

Ο ξαφνικός θάνατος του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα από καρδιακή προσβολή σκόρπισε πολλή στεναχώρια χθες Δευτέρα 9 του Σεπτέμβρη στα μουσικόφιλα social media, με το που έγινε γνωστή η είδηση. 

Ανάμεσα στα πολλά αποχαιρετιστήρια μηνύματα επωνύμων και απλών ανθρώπων ήταν και αυτά που προήλθαν από την πολιτική ηγεσία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έναν «μεγάλο τραγουδοποιό» και «έναν υπέροχο άνθρωπο, που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε μνεία στα τραγούδια "Διδυμότειχο Blues" και "Νότος", ενώ η Φώφη Γεννηματά από το Κίνημα Αλλαγής έγραψε στο Twitter της ότι «εξέφρασε με νότες και λόγια σταράτα τα όνειρα και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς». Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, τον αποχαιρέτησε «με βαθιά θλίψη» και εστίασε στο ότι ήταν εγγονός του Βολιώτη αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1948, καθώς και στο ότι έδινε πάντοτε το παρών στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εντύπωση (θετική) έκανε όμως και το πιο προσωπικό μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος έδωσε υπόσχεση ότι «θα σε ακούμε μέχρι να σε συναντήσουμε».

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, η κηδεία θα γίνει στην Αθήνα, αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 15.30, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Παράλληλα, έκανε έκκληση αντί στεφάνων να ενισχυθεί η ένωση «Μαζί Για Το Παιδί», για την οποία ήταν να τραγουδήσει σήμερα το βράδυ ο Μαχαιρίτσας στο Ηρώδειο, μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.

Ωστόσο, ο θάνατος του Μαχαιρίτσα έφερε στο προσκήνιο σημαντικές ανεπάρκειες στο υπάρχον σύστημα Υγείας της χώρας μας, δίνοντας αφορμή για μια σοβαρή καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία επικεντρώνει στην έλλειψη ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας. «Για άλλη μια φορά το Κέντρο Υγείας Αλμυρού δεν είχε βάρδια», διαβάζουμε για την ώρα που έγινε η κλήση από το εξοχικό του Μαχαιρίτσα στον Πτελεό Μαγνησίας. Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε να ξεκινήσει κινητή ιατρική μονάδα από τον Βόλο, από τον οποίον «η απόσταση είναι 70 χλμ., με μεγάλο μέρος της διαδρομής να είναι επαρχιακός δρόμος, ενώ το Κέντρο Υγείας Αλμυρού απέχει 30 χλμ. από τον Πτελεό». Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο εξοχικό του τραγουδοποιού, 45 λεπτά αργότερα, ήταν ήδη αργά. 

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ, πάλι, απάντησε χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ως «ανεύθυνη», καταλογίζοντας στην Ομοσπονδία «ασέβεια προς τον νεκρό», εφόσον δεν περίμενε τα πορίσματα του ιατροδικαστή, πριν βγάλει συμπεράσματα. 

{youtube}Y27xAmExT_Y{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured