Πέντε αδέρφια ήταν οι Λαβράνοι από την Κέρκυρα και ασχολήθηκαν και οι πέντε, λιγότερο ή περισσότερο, με τη μουσική και το τραγούδι. Τις πιο ξεχωριστές τροχιές τις διέγραψαν όμως ο πρωτοπόρος της ελληνικής τζαζ Γεράσιμος Λαβράνος (1935-2015) και ο Νίκος Λαβράνος, ο οποίος έφυγε τώρα κι αυτός από τη ζωή, στα 86 του χρόνια. 

Ο Νίκος Λαβράνος διέπρεψε στο εγχώριο πεντάγραμμο με πλειάδα ρόλων, καθώς διακρίθηκε τόσο ως μουσικός (ντράμερ, αλλά και πιανίστας), όσο και ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος. Η πιο γνωστή στιγμή του για το ευρύ κοινό είναι το τραγούδι "Για Πάντα Μαζί", το οποίο έγραψε σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου για τον Γιάννη Πάριο, που το είπε το 1981 στον δίσκο του Ένα Γράμμα. Τραγούδια του είπαν όμως και ονόματα της κλάσης της Βίκυς Μοσχολιού, του Τόλη Βοσκόπουλου, του Γιάννη Πουλόπουλου κ.ά.

Ο Λαβράνος είχε δισκογραφία ήδη από τη δεκαετία του 1960, ενώ παρέμεινε ενεργός μέχρι και πολύ πρόσφατα, παίζοντας ντραμς και διευθύνοντας την ορχήστρα στις παραστάσεις του Δημήτρη Μαλισσόβα Ο Αλέκος Βγήκε από τον Παράδεισο και Εντίθ Πιάφ. Σημαντικό μέρος της καριέρας του αποτέλεσαν οι δημιουργίες του για την τραγουδίστρια και σύντροφό του στη ζωή (από το 1975) Μίλλη Καραλή, με την οποία έδρασαν για ένα διάστημα και στο Παρίσι, γνωρίζοντας επιτυχία. 

Κατά καιρούς, ωστόσο, ο Λαβράνος πήρε μέρος και σε πιο εξερευνητικές απόπειρες. Μαζί με τον αδερφό του Γιώργο Λαβράνο λ.χ. διατέλεσε μέλος στην Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ μαζί έπαιξαν και στο "Μοιρολόι" του Μιχάλη Αδάμη (1970), σε μια τολμηρή για την εποχή της ηχογράφηση με ψάλτες, κρουστά και μαγνητοταινία. 

{youtube}EZPNGvTZ9Z4{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured