View More

Κωστής Δρυγιανάκης και Κώστας Παντόπουλος απέναντι στον Μύθο του Πενθέα

Τα όσα ηχογράφησαν 30 χρόνια πριν (1989), βλέπουν επιτέλους το φως της δημοσιότητας

news.team
news.team

φωτογραφία: Olya Gluschenko

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Πενθέας πήρε τον θρόνο της Θήβας όταν παραιτήθηκε στα γεράματα ο παππούς του και ιδρυτής της πόλης, Κάδμος. Είχε όμως τέτοια εμμονή να καταπολεμήσει τη λατρεία του Διονύσου στην επικράτειά του, ώστε έφτασε να φυλακίσει τον θεό. Εκείνος βέβαια δεν άργησε να απελευθερωθεί -και έστησε παγίδα στον βασιλιά, που πείστηκε να ανέβει στον Κιθαιρώνα για να δει τις γυναίκες που λάτρευαν τον Διόνυσο ως μαινόμενες Βάκχες. Κι εκείνες, πάνω στη θεϊκή τους μανία, τον έφαγαν ζωντανό, με προεξάρχουσα μάλιστα την ίδια τη μητέρα του, την Αγαύη.

39o.jpg

Πίσω στο 1989, το συγκρότημα Οπτική Μουσική είχε κλείσει τον πρώτο του κύκλο δράσης (1984-1987). Όμως ο Κωστής Δρυγιανάκης και ο Κώστας Παντόπουλος δούλεψαν μαζί στον Βόλο για ένα κοινό άλμπουμ (η άνωθεν φωτογραφία είναι από την εποχή εκείνη, από το αρχείο του Δρυγιανάκη). Οι ηχογραφήσεις, όπως σημειώνουν «αποτέλεσαν καρπό της πρώτης επαφής μας με τις μουσικές της Ασίας και της Αφρικής, όπως επίσης και της διάθεσης μας να αμφισβητήσουμε κάποιες στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με την πρωτοπορία στις καλές τέχνες». Το άλμπουμ ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε στον καιρό του, αν και το 1991 έγινε μεταγραφή του υπάρχοντος υλικού σε DAT, στο στούντιο Graffiti στη Λάρισα.

Τώρα, όσα κομμάτια υλοποιήθηκαν το 1989, βρίσκουν τελικά τον δρόμο της έκδοσής τους (ψηφιακά και σε CD) σε ένα άλμπουμ με τίτλο Ο Μύθος Του Πενθέα, με το φυσικό format να περιέχει και δίγλωσσο βιβλιαράκι 36 σελίδων. Την κυκλοφορία ανέλαβε το label Ήχοι Κάτω Από Το Σπίτι, η δε CD έκδοση έχει γίνει σε 300 αριθμημένα αντίτυπα.

Ακούστε ολόκληρο τον δίσκο μέσω Bandcamp, εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γυναίκα που άσκησε την αγωγή ισχυρίζεται πως διατηρούσε σχέση με τον δημοφιλή καλλιτέχνη

Η Record Store Day Black Friday edition επιστρέφει με κυκλοφορίες από τους Lana Del Rey, U2, Fleetwood Mac και ...

Η δικαστική διαμάχη του Johnny Rotten με τα πρώην μέλη των Pistols δεν φαίνεται να πήγε και πολύ καλά…

FEATURED TODAY

Η ραπ α λα γκρεκ του Εισβολέα έκανε πάλι το θαύμα της και μας θύμισε τα καλά της συναυλίας.

Λίγες ημέρες πριν τις πολυαναμενόμενες συναυλίες των Villagers of Ioannina City (VIC) στην Αθήνα στο πλαίσιο του Revival Acoustic Tour, o κιθαρίστας και τραγουδιστής της μπάντας Αλέξης Καραμέτης μας μίλησε για το pause και το restart, την επιστροφή στις συναυλίες και την ακουστική πλευρά των VIC - που δεν είναι ανάγκη αλλά επιλογή.  

Ο Μάκης Μηλάτος μαζεύει επανακυκλοφορίες, επανεκδόσεις, επετειακές κυκλοφορίες, box sets και άλλα αντικείμενα του πόθου που ζωντανεύουν ξανά το παρελθόν. Για το φθινόπωρο, επιλέγει την απόλυτη επανακυκλοφορία των επόμενων μηνών και έξι ακόμα ετερόκλητες επανεκδόσεις από το ένδοξο παρελθόν της ποπ κουλτούρας και όχι μόνο. 

Top