news.team

φωτογραφία: Γιάννης Μαργετουσάκης

Η σχέση της Δήμητρας Γαλάνη με τον Βασίλη Τσιτσάνη βαστάει από παλιά, ήδη από το 1973, όταν ο σπουδαίος συνθέτης τη διάλεξε -μόλις στα 21 της χρόνια- για να επανεκτελέσει 2 τραγούδια του στο άλμπουμ Τα Ωραία Του Τσιτσάνη. «Παρότι δεν τραγουδάω λαϊκά», όπως του είχε πει στο τηλέφωνο, όταν την κάλεσε. Δύο χρόνια αργότερα (1975), θα έγραφε ειδικά για τη φωνή της τη "Νοσταλγία" και το "Η Σκιά Μου Κι Εγώ", κομμάτια που μπήκαν στον δίσκο Σκοπευτήριο.

Η Γαλάνη τίμησε αυτή τη σχέση και μετά τον θάνατο του συνθέτη, με διάφορες αφορμές. Έχουν μείνει αξέχαστες λ.χ. οι εμφανίσεις της στο Χάραμα τη δεκαετία του 1990 -το επονομαζόμενο και «δεύτερο σπίτι» του Τσιτσάνη- ενώ πρόσφατα την είδαμε να συμπράττει συναυλιακά με την Ορχήστρα Τσιτσάνης και τη Νατάσσα Μποφίλιου (δείτε την ανταπόκριση του Δημήτρη Μεντέ, εδώ).

Και τώρα, η δημοφιλής ερμηνεύτρια επιστρέφει ξανά στον Τσιτσάνη, διασκευάζοντας το "Αργοσβήνεις Μόνη" με τους Chronos: μπορείτε να το ακούσετε στον σύνδεσμο παρακάτω, βλέποντας παράλληλα και ένα επίσημο βιντεοκλίπ.

Το τραγούδι χρονολογείται στο 1947, όταν και πρωτοδισκογραφήθηκε στις 78 στροφές από την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και τον Στελλάκη Περπινιάδη. Ο Τσιτσάνης υπογράφει τόσο τη μουσική, όσο και τους στίχους, ενώ τη νέα ενορχήστρωση επιμελήθηκαν για τη Γαλάνη ο Πέτρος Κλαμπάνης με το Χρήστος Ραφαηλίδη. Αμφότεροι συμμετέχουν στο σχήμα Chronos, στο οποίο μέλη είναι επίσης ο Θωμάς Κωνσταντίνου και ο Σπύρος Μάνεσης.

Το "Αργοσβήνεις Μόνη" είναι μια πρώτη «γεύση» από το άλμπουμ Chronos Project II, το οποίο επίκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τη Heaven Art. «Έγινε από την ανάγκη μας να υπενθυμίσουμε σε εμάς και σε όλους, από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε...», δήλωσαν σχετικά η Γαλάνη και οι συνεργάτες της.

{youtube}2xtCQecF6AQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured