Αν και το όνομά του δεν έγινε ποτέ γνωστό στο ευρύ κοινό, ο Θόδωρος Αντωνίου υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια τη σύγχρονη μουσική στην Ελλάδα επί μισό αιώνα, με αρκετές μάλιστα ιδιότητες.

Ως συνθέτης, πρώτα-πρώτα, έχει έναν πλούσιο κατάλογο έργων (όπερες, μουσική δωματίου, χορωδιακά, scores για το θέατρο, αλλά και για τον κινηματογράφο και για παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας). Ως μαέστρος, επίσης, έγραψε ιστορία διευθύνοντας σχήματα σαν το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής σε εκτελέσεις ιδιαίτερα απαιτητικών έργων (π.χ. Γιάννη Χρήστου). Επιπλέον, υπήρξε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (από το 1978), ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έγραψε ένα από τα πρώτα και πιο επιδραστικά κείμενα για την ελληνική ηλεκτρονική μουσική.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Αντωνίου στράφηκε από μικρή ηλικία προς τη μουσική και σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση με τον Μανώλη Καλομοίρη και τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, πριν συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, στο Μόναχο και στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας -ανάμεσα δε στους δασκάλους του ήταν ο Karlheinz Stockhausen και ο Pierre Boulez. Στην καριέρα του διηύθυνε μάλιστα και ονομαστές διεθνείς ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας ή τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Παρισιού.

Ανακοίνωση έβγαλε και η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την οποία ο συνθέτης διατηρούσε στενή σχέση ήδη από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, όταν αναπληρωτής διευθυντής είχε αναλάβει ο Μάνος Χατζιδάκις. Η σχέση αυτή κορυφώθηκε με την ίδρυση της Πειραματικής Σκηνής, την οποία ο Αντωνίου διηύθυνε από το 2003 ως το 2011.

Ο Θόδωρος Αντωνίου πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα, από φυσικά αίτια. Ήταν 83 ετών.

{youtube}WoOerON_RV4{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured