Η Ζωή Κουρούκλη ευτύχησε να έχει μια ζωή που θα μπορούσε να γεμίσει πολλές σελίδες ενός παλιού, καλού περιοδικού, αλλά και μια καριέρα στο ελληνικό τραγούδι που την ανέδειξε ως χαρακτηριστική και σπουδαία φωνή της δεκαετίας του 1960.

Παρά ταύτα, το ξεκίνημά της το έκανε στο θέατρο, όπου εμφανιζόταν ήδη από 3 ετών χάρη στη γνωριμία της μητέρας της με τη Μαίρη Αρώνη -πρόλαβε μάλιστα να εμφανιστεί και στο πλευρό του Αττίκ. Σε κάποιο σημείο έτυχε και άκουσε τη φωνή της ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος και την έβαλε στη δισκογραφία το 1952, στις 78 τότε στροφές. Η Κουρούκλη μεσουράνησε ωστόσο κατά τη δεκαετία του 1960: το 1961 είπε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το "Περιστεράκι Μου" του Σταύρου Κουγιουμτζή (το πρώτο του τραγούδι), ενώ το 1965 κέρδισε το 7ο Festival de la Cancion Mediterranea στη Βαρκελώνη, τραγουδώντας το "Μην Λες Τίποτα" του Ανδρέα Οικονόμου και της Φραντζέσκας Ιακωβίδου.

Εκτός από ελαφρά τραγούδια, η Κουρούκλη έζησε και την έκρηξη του εγχώριου rock 'n' roll και γύρω στο 1966 βρέθηκε να συνεργάζεται με τα συγκροτήματα Stormies και Minis, περίοδος που αποτυπώθηκε και στην ταινία Να Ζει Κανείς Ή Να Μην Ζει του Ορέστη Λάσκου.

Λίγο μετά βρέθηκε σε ένα ακόμα διεθνές φεστιβάλ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου εντυπωσίασε τον γνωστό συνθέτη Henry Mancini, ο οποίος και της ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Αμερική, στο Φεστιβάλ του Λος Άντζελες. Ωστόσο όταν το είπε στον τότε άντρα της, εκείνος της το απαγόρευσε: «Ο σύζυγός μου δεν ήθελε να έχω επαφή με το τραγούδι ούτε με τους παλιούς φίλους. Ο Πλέσσας ήταν απαγορευμένος, το ίδιο και η Τζένη Βάνου, με την οποία βλεπόμασταν κρυφά σαν εραστές», θα έλεγε πολλά χρόνια αργότερα, μιλώντας στη Γιώτα Σύκκα για την Καθημερινή.

Αργότερα, μετά το διαζύγιό της, έκανε ξανά εμφανίσεις κατά τη δεκαετία του 1990, με τη βοήθεια του Μίμη Πλέσσα, χάρη στις οποίες την έμαθαν και κάποια νεότερα αυτιά.

Η Ζωή Κουρούκλη περνούσε δύσκολα τον τελευταίο καιρό και αντιμετώπιζε και πρόβλημα υγείας με καρκίνο στον πνεύμονα. Φίλοι και θαυμαστές είχαν προγραμματίσει για σήμερα Τετάρτη 2 Μαΐου τη μεγάλη συναυλία «Τραγουδάμε για τη Ζωή» στο Κλειστό Γυμναστήριο Σπύρος Λούης του Αμαρουσίου με στόχο την παροχή οικονομικής ενίσχυσης, την οποία ωστόσο δεν έμελλε να προλάβει, φεύγοντας από τη ζωή στα 81 της χρόνια. Την επιμέλεια είχε ο Μάκης Δελαπόρτας, επρόκειτο δε να ανέβουν στη σκηνή πλήθος διάσημα ονόματα: η Ελένη Βιτάλη, η Μαίρη Λίντα, η Αλέκα Κανελλίδου, η Γιοβάννα, ο Δάκης, η Μπέσσυ Αργυράκη, η Κλειώ Δενάρδου, οι Idols και πολλοί ακόμα.

Οι συντελεστές ανακοίνωσαν ότι η συναυλία θα γίνει κανονικά, προς τιμήν της.
 
{youtube}Eo7u5SMEhs8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured