Όπως ξέρουν όσοι την έχουν παρακολουθήσει ζωντανά ανά τα χρόνια, η Μαρία Παπαγεωργίου λέει εδώ και καιρό στις συναυλίες της το "Ξημερώνει" του Μίκη Θεοδωράκη, ένα τραγούδι (σε στίχους Κώστα Τριπολίτη) που πρώτος είπε ο Γιώργος Νταλάρας το 1981, στον δίσκο Ραντάρ.

Αυτή ήταν η αφορμή, μαθαίνουμε, για να αρχίσει μια αλληλογραφία μεταξύ της νεαρής ερμηνεύτριας και του σπουδαίου μας συνθέτη «όπως γινόταν παλιά, με ανταλλαγή απόψεων για τη μουσική, τη ζωή, τις προσωπικές αγωνίες και τις συγκυρίες της εποχής».

Μαζί, άρχισαν και οι μεταξύ τους συναντήσεις. Και σε κάποια από εκείνες, ο Θεοδωράκης πρότεινε στην Παπαγεωργίου να γίνει ένας δίσκος με τραγούδια του όχι τόσο γνωστά στο ευρύτερο κοινό, τα οποία θα επανεκτελούσε υπό το δικό της πρίσμα ανάγνωσης.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε τελικά τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, στο Skrow Theater στο Παγκράτι. Και δίνει τώρα τον ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο Αλληλογραφία, μια έκδοση της Novel Vox, η οποία θα κυκλοφορήσει τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου με την Εφημερίδα των Συντακτών, σε μία πολυτελή για τα δεδομένα των δισκογραφικών προσφορών έκδοση με εκτενή αποσπάσματα από την προαναφερθείσα αλληλογραφία και φωτογραφίες από τις ηχογραφήσεις στο Skrow. Την παραγωγή υπογράφει η ίδια η Παπαγεωργίου, που έχει επιμεληθεί και των ενορχηστρώσεων μαζί με τον Σταύρο Ρουμελιώτη.

Στο σημείωμά του, ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνει στη Μαρία Παπαγεωργίου ένα μεγάλο «ευχαριστώ», τονίζοντας ότι αισθάνεται ευτυχής «γιατί η μουσική μου συναντά στο πρόσωπό της έναν τόσο ιδανικό εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς των Ελλήνων ερμηνευτών». Αντίστοιχα, η Παπαγεωργίου εκφράζει μεγάλη ευγνωμοσύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τους τελευταίους μήνες έζησα ένα όνειρο και γέμισα δώρα. Δώρο είναι τα τραγούδια. Δώρο είναι τα λόγια που άκουσα σπίτι του και ένωναν μέσα μου έναν αιώνα ελληνικής Ιστορίας. Δώρο είναι η ελευθερία που μου έδωσε αυτός ο άνθρωπος να δω τα τραγούδια του και τα λόγια των ποιητών με τα δικά μου μάτια, χωρίς να μου πει ποτέ όχι».

Η Μαρία Παπαγεωργίου, στο μεταξύ, συνεχίζει τις κοινές της εμφανίσεις με τον Χρήστο Θηβαίο στον Σταυρό Του Νότου, για 3 ακόμα παραστάσεις (13 - 20 & 27 Απριλίου).

{youtube}UqccHpT2Igw{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured