Αναστασία Τουρούτογλου

Ο Τόμος 1 των Οπτική Μουσική (1987) φιγουράρει σε κάθε λίστα με ελληνικούς δίσκους της δεκαετίας του 1980 που κινήθηκαν έξω από τα κύρια μουσικά ρεύματα και καταχωρήθηκαν στην ταμπέλα «πειραματισμός» -μπορείτε να βρείτε μάλιστα και ειδική αναφορά στο πρόσφατο τεύχος του Sonik, που αφιερώθηκε στα εγχώρια 1980s.

Το άλμπουμ εκείνο κατέγραψε ένα μέρος της δράσης του Κωστή Δρυγιανάκη και των φίλων του στο διάστημα 1984/1987, εκτός έμειναν όμως κάμποσα κομμάτια που θεωρήθηκαν υλικό-προς-εξέλιξη. Ορισμένα από αυτά δουλεύτηκαν κατόπιν σε προσωπικούς δίσκους του Δρυγιανάκη, η πλειονότητα όμως έμεινε στο ράφι. Σκέψεις για την έκδοσή τους έγιναν το 1999, αλλά η ιδέα δεν προχώρησε.

Τώρα, 27 από αυτά τα κομμάτια απαρτίζουν τη συλλογή Οπτική Μουσική: Τα Πρώτα Λόγια (Ηχογραφήσεις 1984-1987), η οποία κυκλοφορεί σε περιορισμένα, αριθμημένα αντίτυπα από τις εταιρείες Hxoi Kato Apo To Spiti, More Mars & Noise-below. Η συλλογή έχει τη μορφή διπλού CD και έρχεται με συνοδευτικό βιβλίο 64 σελίδων, με κείμενα σε ελληνικά και αγγλικά, ανάμεσά τους και σημειώματα πολλών από όσους συμμετείχαν στις τότε δημιουργικές διεργασίες.

Παράλληλα με αυτή την έκδοση, όπως μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο τύπου, ο Κωστής Δρυγιανάκης επιχειρεί και την αντίθετη προ-σέγγιση του υλικού που, ούτως ή άλλως, προοριζόταν για περαιτέρω επεξεργασία· στο κομμάτι "Λίθον, ὅν ἀπεδοκίμασαν οἱ οἰκοδομοῦντες" (που κυκλοφορεί σε κασέτα από την Noise-below) ανασυνθέτει μια σειρά από «υποτιμημένες και παραπεταμένες» τέτοιες παλιές ηχογραφήσεις, αξιοποιώντας τις σαν πρωτογενές υλικό, χωρίς να προσπαθεί να μείνει πιστός στην ιστορική αφήγηση: «Δημιουργεί έτσι ένα νέο κομμάτι, όπου τα παλιά χρώματα συνδέονται μεταξύ τους σε μια νέα αρχιτεκτονική, με χρήση των δυνατοτήτων ανασύνθεσης που δίνουν οι σημερινές τεχνολογίες».

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured