Αναστασία Τουρούτογλου

Ακόμα πιο σκούρα γίνονται τα πράγματα για την ΑΕΠΙ, ύστερα από τη χθεσινή -τελεσίδικη- απόφαση του Εφετείου εναντίον της, σύμφωνα με την οποία καλείται να πληρώσει (περίπου) 30.000.000 ευρώ σε συνθέτες και στιχουργούς.

Όπως γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στο e-teradio, το δικαστήριο αποφάσισε πως παρακρατούσε ως προμήθεια περισσότερα χρήματα από της αναλογούσαν, π.χ. 37.5% από τη δημόσια εκτέλεση τραγουδιών, ενώ της αναλογούσε ένα 24%.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, διαβάζουμε ότι το Εφετείο έκρινε καταχρηστικές τις παρακάτω πρακτικές:

1) Δεν έδινε λογαριασμό στα μέλη της (συνθέτες και στιχουργούς) για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία.

2) Δεν συνεργαζότανε με τους δημιουργούς στο αμοιβολόγιό τους και στη διανομή των χρημάτων - κανείς δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο μοιράζει τις εισπράξεις που κάνει η ΑΕΠΙ (εκτός από τα 52 χιλ. ευρώ που γνωρίζουμε πως έπαιρνε κάθε μήνα ο διευθύνων σύμβουλος).

3) Δεν ενημέρωνε ούτε καν πως μοίραζε το 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Το απίστευτο, όμως, είναι η καθυστέρηση ...21(!!) ετών με την οποία κινήθηκε η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού η καταδικαστική απόφαση αποτελεί την τελευταία πράξη μιας υπόθεσης που είχε ξεκινήσει το 1996, όταν η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης & Γιώργος Κουμεντάκης είχαν προσφύγει στον νόμο εναντίον της.

Δυστυχώς, αυτό λέει πολλά από μόνο του. Για ένα γενικότερο πλαίσιο με το οποίο «λειτουργούν» πολλά κακώς κείμενα στη χώρα μας...

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured