Αναστασία Τουρούτογλου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή μετακομίζει φέτος στο νέο της «σπίτι», στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, εγκαταλείποντας το θέατρο Ολύμπια στην Ακαδημίας. Στην καινούρια αυτή σελίδα της ιστορίας της αναλαμβάνει να την οδηγήσει ένας νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ο Κουμεντάκης αντικαθιστά τον Μύρωνα Μιχαηλίδη από τις 3 Φεβρουαρίου. Ο τελευταίος έμεινε στο τιμόνι της Λυρικής Σκηνής κατά την τελευταία δύσκολη για όλους 6ετία και χαιρέτησε την απόφαση με δήλωσή του, ευχόμενος κάθε καλή επιτυχία στον διάδοχό του, τονίζοντας παράλληλα ότι «Παραδίδω υπερήφανος τον ιστορικό Οργανισμό σε μία στιγμή έντονης εξωστρέφειας, ανάπτυξης και υψηλών καλλιτεχνικών, διοικητικών και οικονομικών  επιτευγμάτων, με εσωτερική και διεθνή αναγνώριση».

Σε συνέντευξή του στη Ζωή Λιάκα για Τα Νέα, ο Κουμεντάκης διασαφήνισε ότι θα αφήσει την ως τώρα θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και ότι η διαδικασία μετάβασης στο Φάληρο είναι περίπλοκη: «θα πρέπει να γίνει με προσοχή και παίρνοντας τον απαραίτητο χρόνο». Μίλησε επίσης για την ανάγκη συμβιβασμού του οραματικού με το εφικτό -με αφορμή κάποιες επικρίσεις που έχουν ακουστεί για ακριβές παραγωγές σαν π.χ. τον Λόενγκριν του Βάγκνερ- ενώ συνόψισε το δικό του όραμα για τη Λυρική Σκηνή στη φράση «Δεν θέλουμε την όπερα καταφύγιο των ελίτ».

{youtube}tLgt2HmBlf8{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured