Αναστασία Τουρούτογλου

Με ένα λιτό σημείωμα αποχαιρέτησε ο Μίκης Θεοδωράκης τον Φιντέλ Κάστρο, τον Κουβανό ηγέτη που υπήρξε ίνδαλμα και σύμβολο για μια ολόκληρη γενιά Αριστερών, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

«Αγαπημένε Φιντέλ, μας άφησες και είναι η πρώτη φορά που διαφωνώ μαζί σου», ήταν αυτό που έγραψε ο μεγάλος μας συνθέτης στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Κάστρο, ήταν άλλωστε γνώριμοι από το παρελθόν και συνδέονταν με χρόνια φιλία. Και στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα ξεχασμένο στιγμιότυπο της πολιτικής διάστασης που έλαβε ένα κομμάτι της μουσικής μας δημιουργίας στα νεότερα χρόνια, παρακολουθώντας τη συναυλία που έδωσε ο Θεοδωράκης στην Αβάνα το 1981, παρουσία του Κάστρο.

Μπροστά στον καθεδρικό ναό της Αβάνα, ο Θεοδωράκης παρουσίασε τότε ζωντανά ολόκληρο το Κάντο Χενεράλ, το περίφημο δηλαδή ορατόριό του, που βασίστηκε σε μια σπουδαία μελοποίηση στίχων του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Σολίστ στην Κούβα ήταν η Μαρία Φαραντούρη με τον Πέτρο Πανδή, ενώ στο μπουζούκι βρισκόταν ο σπουδαίος Λάκης Καρνέζης.

Ο Φιντέλ Κάστρο εμφανίστηκε τότε απρογραμμάτιστα στη συναυλία, προξενώντας ενθουσιασμό στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ύστερα μάλιστα από τη συναυλία, δήλωσε ότι η μουσική είναι μάλλον ακόμα πιο δύσκολη και από την πολιτική.

{youtube}6Z6PqWwsnfI{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured