Αναστασία Τουρούτογλου

 

Η Αλεξάνδρα Κυριακάκη (όπως ήταν το πλήρες όνομά της) ήταν για κάποιο διάστημα συνεχώς στην εγχώρια μουσική επικαιρότητα, όμως τελικά πέρασε και δεν έμεινε, παρότι μάλιστα συνδέθηκε με ρεπερτόριο Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και Μάνου Χατζιδάκι. Χρόνια εξαφανισμένη από το προσκήνιο, 

Η Αλεξάνδρα δεν είχε ποτέ φιλοδοξίες να γίνει τραγουδίστρια. Ξεκίνησε ως ηθοποιός στα 15 της, πλάι στον Μάνο Κατράκη, και στράφηκε στο τραγούδι για βιοποριστικούς λόγους το 1970 –όταν και άρχισε ζωντανές εμφανίσεις στο πλευρό του Γιάννη Πουλόπουλου– βοηθούμενη από μια φωνή η οποία άρεσε σε κάμποσους μεγάλους συνθέτες, κυρίως στον Τσιτσάνη, μα και στον Γιάννη Παπαϊωάννου. 

Στη δισκογραφία μπήκε με μια διασκευή στο "Η Δουλειά Κάνει Τους Άντρες", σε ενορχήστρωση Νάκη Πετρίδη και κυρίως με διασκευές συνέχισε, αν και σιγόνταρε τον Τσιτσάνη στα περίφημα "Μούρα", ενώ τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση τόσο Γιάννη Μαρκόπουλο (στον δίσκο Ανεξάρτητα, 1975), όσο και Γιώργο Ζαμπέτα, σε έναν αδίκως υποτιμημένο δίσκο (Η Δική Μας Η Αγάπη, 1978). Σταθμός όμως για τη δισκογραφία του θεωρείται μία ακόμα δουλειά πάνω σε διασκευές, ο δίσκος Η Αλεξάνδρα Στα Λαϊκά Του Μάνου Χατζιδάκι (1980). 

Για λόγους που ποτέ δεν έγιναν σαφείς, η Αλεξάνδρα εγκατέλειψε εντελώς τη δισκογραφία μετά το 1983 και δεν επέστρεψε ποτέ σ' αυτήν. Δεν εγκατέλειψε ωστόσο εντελώς το τραγούδι, όπως συχνά λέγεται από λάθος: κατά τη δεκαετία του 1990 έπαιζε ζωντανά με τον ταμπουρά της στο Cafe Παράσταση (τότε την προσέγγισε ξανά ο Χατζιδάκις, για να γίνει ακόμα ένας δίσκος, αλλά αρνήθηκε), ενώ το 2003 έκανε μία ακόμα εμφάνιση, στο 5ο Αφιέρωμα στις Γυναικείες Φωνές. Πλην αυτών, ωστόσο, παρέμεινε από επιλογή εντελώς εξαφανισμένη από τη μουσική επικαιρότητα, μέχρι που μαθεύτηκε σήμερα ο θάνατός της, από αίτια άγνωστα τη στιγμή που γράφονται οι συγκεκριμένες γραμμές. Αν δεν έχουμε πέσει εντελώς έξω στους υπολογισμούς μας, πρέπει να ήταν 63 ετών. 

{youtube}aPI8Oc5OZLA{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured