Δελτίο Τύπου

Cdryg_2

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Δημητριάδος ένα βιβλίο με δυο δίσκους ακτίνας, με τίτλο Ύμνοι του Πάθους και της Ανάστασης από ναούς της ανατολικής Θεσσαλίας. Επιτόπιες ηχογραφήσεις του Κωστή Δρυγιανάκη 1991 – 2002. Είναι η πρώτη έκδοση που πραγματοποιείται από τον νεοσύστατο Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

H έκδοση περιλαμβάνει ηχογραφήσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης από 50 συνολικά ναούς και μονές της περιοχής, καλύπτοντας μια έκταση που φτάνει ως τον Τύρναβο, τον Λαύκο, τον Πτελεό και (σχεδόν) τα Φάρσαλα. Ιδιαιτερότητα της είναι ότι εστιάζει σε περιφερειακούς ναούς χωριών και προαστίων, επιχειρώντας να φέρει στην σφαίρα του ορατού τους λιγότερο γνωστούς ιεροψάλτες. Επίσης, χαρακτηριστικό της είναι ότι περιλαμβάνει ηχογραφήσεις αποκλειστικά από πραγματικές ακολουθίες, συλλαμβάνοντας έτσι την λατρευτική ψαλτική των ναών και όχι ένα συναυλιακό ομοίωμα της, και απογράφοντας ταυτόχρονα και την συμψαλμωδία των πιστών, τη διαμεσολάβηση των μικροφώνων, τους ήχους του εκκλησιαστικού περιβάλλοντος κλπ.      

Παρόλο που η προκείμενη καταγραφή είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο μάλλον παρά μια συστηματική προσπάθεια, πραγματοποιεί ένα πρώτο βήμα προς την βαθύτερη γνώση της γενικώς παραγνωρισμένης λαϊκής βάσης της ψαλτικής, η οποία, αν και συχνά μνημονεύεται ως ο ακρογωνιαίος λίθος της βυζαντινής παράδοσης, ελάχιστα έχει μελετηθεί στις λεπτομέρειες της. Επίσης, πραγματοποιεί ένα ανάλογο βήμα προς την βαθύτερη κατανόηση της αισθητικής της λατρευτικής πράξης, η οποία ομοίως έχει αγνοηθεί εν πολλοίς τους τελευταίους δυο αιώνες στην προσπάθεια ένταξης της εκκλησιαστικής μουσικής σε ένα νεωτερικό πλαίσιο.

Περαιτέρω στόχος της έκδοσης είναι να δώσει το έναυσμα για μια συστηματικότερη καταγραφή και μελέτη των τοπικών ψαλτικών παραδόσεων, τόσο από τη μουσικολογική όσο και από την ανθρωπολογική και ιστορική πλευρά. 

Το βιβλίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στα ειδικευμένα βιβλιοπωλεία. Παράλληλα, ο Τομέας Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας ετοιμάζει για το καλοκαίρι το πρώτο του Διεθνές Διεπιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Η Ψαλτική ως αυτόνομη επιστήμη». 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured